27.11.2019 16:15
Просмотров: 1085

Держгеокадастр: Прокуратура чинить на наших спеціалістів масштабний тиск

Держгеокадастр: Прокуратура чинить на наших спеціалістів масштабний тиск Звинувачення у незаконному виділенні земель у природному парку “Гомільшанські ліси” безпідставні і є частиною масштабної кампанії прокуратури по тиску на співробітників Держгеокадастру. Про це сьогодні, 26 листопада, заявив заступник начальника Юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Костянтин Рибалко.

“Ми отримуємо багато запитів від прокуратури, й співробітники займаються ними замість основної роботи, — говорить чиновник. — Останнім часом прокуратура у своїх повідомленнях наводить фактаж, закладаючи підґрунтя для кримінальних проваджень. Але робить це, не базуючись на нормах земельного законодавства. Вони створюють фейкові новини, намагаючись дискредитувати Держгеокадастр у ЗМІ. Але йдуть й судовим шляхом: в судах отримують тимчасовий доступ до речей та інформації, подають позови про скасування наказів про розпорядження землями, повідомляють підозри посадовим особам. Тільки в середині жовтня ми отримали ухвалу, за якою надали прокуратурі документацію про понад 1500 земельних ділянок в різних районах області”.

Нагадаємо, 15 листопада Генеральна прокуратура України повідомила про кримінальне провадження стосовно передачі у приватну власність протягом 2015-2017 років 406 земельних ділянок загальною площею близько 200 га та оціночною вартістю понад 200 млн грн, які знаходяться у межах Національного природного парку «Гомільшанські ліси». Прокуратурою Харківської області розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ГУ Держгеокадастру у Харківській області (ч.2 ст. 364 КК України).

На думку заступника начальника Юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Костянтина Рибалко, законного обгрунтування в цього провадження немає: “У прокуратурі користуються шаром “природно-заповідний фонд” на Публічній кадастровій карті України, але він є суто інформативним і не є офіційними відомостями Державного земельного кадастру. В прокуратурі зазначають, що було видано 406 ділянок в приватну власність за 2015-2017 роки на території НПП “Гомільшанські ліси”, а було видано лише 45 ділянок загальною площею понад 25 га за 2015-2019 роки, тобто майже в 10 разів менше й за більш довгий період. Вони кажуть, що були передані у приватну власність земельні ділянки за рахунок земель природно-заповідного фонду, але це були і залишаються землі сільськогосподарського призначення”.

Ці землі, хоча й належать приватним власникам, можуть в подальшому входити до складу території національного природного парку за їх згодою, каже спеціаліст — це дозволяє стаття 20 Закону Про природно-заповідний фонд України.

“Нарешті, в прокуратурі заявляють, що були порушені межі території національного парку, але ж цих меж досі немає - проект землеустрою щодо організації і встановлення меж територій національного природного парку навіть не розроблявся, і відповідно не погоджувався державними органами”, — говорить представник земельної служби.

Серед нормативних документів, на які спираються в роботі спеціалісти Держгеокадастру, Костянтин Рибалко назвав Земельний кодекс України, Закон України «Про Державний земельний кадастр» (№ 3613-VI) та Порядок ведення Державного земельного кадастру (Постанова КМУ №1051)

“Серед наших основних завдань — передача земель сільськогосподарського призначення державної власності у приватну власність громадян та в користування (оренду) громадян та юридичних осіб. Ми маємо забезпечити вільний доступ громадян до приватизації, — зазначив держслужбовець. — Ми видали понад 11 000 земельних ділянок на території Харківщини ветеранам АТО, проводимо інвентаризацію державних земель, передали більше 32 000 га землі 16 нещодавно створеним ОТГ”.

Источник: censor.net.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович