28.11.2019 10:20
Просмотров: 831

Якщо вивести видобутий газ на ринок, його ціна знизиться на тисячу гривень – експерт

Якщо вивести видобутий газ на ринок, його ціна знизиться на тисячу гривень – експерт

Наразі вартість блакитного палива регулюється за трьома зовнішніми показниками

Якщо вивести на ринок видобутий в Україні газ, його ціна для населення знизиться на тисячу гривень за тисячу кубометрів. Про це заявив Максим Білявський, провідний експерт енергетичних програм центру Разумкова, в ефірі програми "ІнфоДень" на "5 каналі".

"Є діюча постанова Кабміну, котра визначає, за якою ціною "Нафтогаз" закуповує блакитне паливо в "Укргазвидобування" для покриття потреб незахищених категорій споживачів. За нею вартість купівлі газу для населення прирівнюється до середньозваженої ціни імпорту газу, котирування цін на європейських газових хабах і ціни на оптовому ринку промисловості", – зазначив Білявський.

Він продовжив: "На наш погляд, якщо повністю прибрати механізм покладання спеціальних обов'язків і вивести на ринок "Укргазвидобування", яке генерує 16 мільярдів кубічних метрів газу щороку, ціна знизиться. Якщо розрахувати собівартість видобутку держпідприємством однієї тисячі кубічних метрів, рентабельність буде нижче від ринкової ціни".

"Додавши цільову надбавку, щоб підприємство було прибутковим, на виході ми отримаємо абсолютно ринкову ціну для всіх категорій споживачів і реалізації продукції "Укргазвидобування", яка дозволить не тільки виконувати інвестиційну програму по нарощуванню видобутку газу, а й покривати всі виробничі програми. При цьому кінцева ціна, без врахування тарифів на розподіл і транспортування газу, становитиме 4 тисячі гривень за тисячу кубічних метрів. Зараз це більше 5-ти тисяч", – наголосив експерт.

Повне відео розмови дивіться за посиланням:

Нагадаємо, цього місяця "Нафтогаз" підняв ціну на газ для населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах, до 4899 гривень за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та транспортних витрат).

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    266
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович