29.11.2019 08:38
Просмотров: 911

Як відмовитись від спадщини

Як відмовитись від спадщини

Про порядок та наслідки цієї дії розповідає наш консультант.

«Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини – говорить начальник Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко. - Вона відкривається з дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою. Для цього спадкоємцю необхідно звернутися із заявою про відмову від прийняття спадщини, яка подається нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини».

Юрист наголошує, що фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може відмовитися від прийняття спадщини за згодою піклувальника і органу опіки та піклування, а неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника й органу опіки та піклування. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною. Вона може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття.

Прийняття і відмова від прийняття спадщини можуть мати місце щодо всього спадкового майна. «Спадкоємець не має право прийняти одну частину спадщини, а від іншої частини відмовитись. Спадкоємець, який прийняв частину спадщини, вважається таким, що прийняв усю спадщину» – пояснює Людмила Тищенко.

Юрист зауважила також, що відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: Украина

Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович