07.03.2020 10:55
Просмотров: 1140

Стратегічний виробник озброєння – для Укроборонпрому розробили проект політики власності

Стратегічний виробник озброєння – для Укроборонпрому розробили проект політики власності

Експерти Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробили проект політики власності державного концерну "Укроборонпром" – основоположний документ, який визначає мету існування концерну у державній власності, ключові завдання, фінансові та нефінансові показники діяльності.

Проект має бути затверджений Кабінетом міністрів України.

Запропонована редакція політики власності визначає, що у Концерна з’являється ключовий клієнт та мета існування – створювати сучасні та високоякісні озброєння та військову техніку для сил оборони та безпеки України, зокрема, двох міністерств – оборони та внутрішніх справ.

Окрім мети, політика власності також визначає цілі, підходи до управління та принципи діяльності Концерну, напрямки його роботи, основні показники ефективності.

"Політика власності – це перша спроба держави дати відповідь на питання, навіщо їй Концерн та понад сотня оборонних підприємств, якими вона володіє. З ухваленням цього документу буде нарешті визначено мету існування Укроборонпрому та задано стратегічну рамку нашої подальшої трансформації. Також політика уповноважить нас, команду управлінців, провести системну реформу концерну – оптимізувати існуючу структуру активів, підвищити їх рентабельність та інвестиційну привабливість, аби успішно конкурувати на українському та іноземних ринках. Ми готові до цієї роботи і чекаємо на якнайскоріше затвердження документу Кабінетом міністрів України", – наголосив заступник генерального директора з питань трансформації Укроборонпрому Роман Бондар.

Так, у політиці власності пропонується закріпити за Концерном ключову роль "у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, через формування довгострокового державного оборонного замовлення на товари учасників Концерну та акціонерних товариств, повноваження з управління корпоративними правами держави щодо яких здійснює Концерн".

Основними напрямками діяльності, згідно з проектом, пропонується визначити управління учасниками Концерну та корпоративними правами держави у статутному капіталі акціонерних товариств, які передано в управління Укроборонпрому.

Також у проекті документу перелічено галузі економіки, в яких працюють підприємства, якими управляє Концерн. Це: авіабудування та авіаремонт; авіадвигунобудування; турбінобудування та енергогенеруючі системи; артилерійські системи; радіоелектронні системи та засоби зв’язку; системи радіоелектронної боротьби; системи протиповітряної оборони; суднобудування; ракетобудування; боєприпаси; бронетехніка; цифрові та кібернетичні рішення у сфері безпеки; інші види озброєння, військової і спеціальної техніки.

Концерн має, згідно проекту політики, забезпечувати своєчасне та якісне постачання товарів військового призначення та подвійного використання в рамках державного оборонного замовлення; забезпечувати операційну ефективність, рентабельність активів, максимізувати продажі продукції на зовнішніх ринках та сворити умови для виробництва нових видів високотехнологічної продукції.

Перелік завдань, які пропонується закріпити політикою власності, свідчить, що Укроборонпром має стати для держави не просто виробником озброєння, а інноваційної корпорацією, здатною виробляти високотехнологічну продукцію та ефективно управляти підприємствами, від яких залежить безпека та обороноздатність країни.

Політика власності також закріплює ряд фінансових та нефінансових цілей для Укроборонпрому. Зокрема, показниками ефективної роботи Концерну має бути прибутковість підприємств, якими управляє Укроборонпром, та рентабельність активів на рівні не менше 5%. Також результат оцінюватиметься показниками виконання контрактів в рамках ДОЗ; обсягами вироблених та поставлених товарів військового, подвійного та цивільного призначення іншим замовникам, окрім покупців з держави-агресора; збільшенням експорту. Важливим показником ефективності також є підвищення соціальних стандартів, покращення умов праці та забезпечення привабливості Компанії як відповідального роботодавця.

Окрім того, Політика власності закріпила єдиний вектор трансформації Концерну: з державної компанії у акціонерне товариство, та визначила основні зони цих перетворень: впровадження системи корпоративного управління згідно з міжнародними стандартами, збільшення ефективності операційної діяльності Укроборонпрому; передбачуваність та гнучкість дивідендної політики тощо.

Згідно проекту документу, функцію з управління самим Концерном та контроль за його діяльністю виконуватиме Кабінет Міністрів України, а Мінекономіки – координуватиме реалізацію державного оборонного замовлення. За міністерством оборони та міністерством внутрішніх справ закріплена роль основних стратегічних замовників Укроборонпрому.

Політику власності ДК "Укроборонпром" розроблено експертами Міністерства економічного розвитку України та торгівлі з урахуванням кращих світових практик політики власності державних підприємств, зокрема OECD Guidelines on Corporate Governance of SOEs (Рекомендації щодо корпоративного управління державними підприємствами Організації економічного співробітництва та розвитку).

Раніше gроектна команда експертів на чолі з доктором Андрієм Бойцуном проаналізували поточну практику корпоративного управління Концерном та підготували звіт за результатами. Документ містить порівняльний аналіз практик корпоративного управління Укроборонпромом та п’ятьма аналогічними підприємствами ОПК, що перебувають у державній власності Польщі, Португалії, Норвегії, Фінляндії та Туреччини.

Політика власності Државного концерну "Укроборонпром" – презентація проекту документу. https://drive.google.com/file/d/1Abe6HTrFgAzK1e53kRMKjdVBLZN_jbwG/preview

Источник: ukroboronprom.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: впк, Украина

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович