19.03.2020 12:23
Просмотров: 1384

Як довго коронавірус живе на поверхнях?

Як довго коронавірус живе на поверхнях?

Підхопити Covid-19 можна, торкаючись до поверхонь, заражених новим вірусом, і наразі вчені з'ясовують, як довго він може виживати поза людським організмом.

Із поширенням коронавірусу зростає і наш страх торкатися різних поверхонь.

По всьому світу зараз можна спостерігати однакову картину: люди намагаються відкрити двері ліктями, пасажири у громадському транспорті намагаються не торкатися поручнів, а офісні працівники щоранку завзято труть свої столи.

У багатьох містах активно дезінфікують транспорт та вулиці, посилено прибирають в офісах, лікарнях та магазинах. Подекуди добровольці вночі навіть чистять клавіатури банкоматів.

Як і багато інших респіраторних вірусів, зокрема грип, Covid-19 поширюється через крихітні крапельки, що виділяються з носа та рота зараженої людини під час кашлю чи чхання.

Під час одного кашляння може виділитися до 3000 таких крапель. Ці частинки можуть осідати на інших людей, одяг та поверхні навколо них, але деякі дрібніші частинки можуть залишатися у повітрі.

Також є свідчення того, що вірус довше виживає у фекальних виділеннях, тому кожен, хто не миє ретельно руки після відвідування туалету, може заразити все, до чого доторкнеться.

Варто зазначити, що за даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), торкнутися до поверхні або предмета, на яких є вірус, а потім - до свого обличчя - "не є основним способом поширення вірусу".

Попри це CDC, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та інші організації охорони здоров'я наголошують, що миття рук і щоденна дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються, є ключовим фактором у запобіганні поширення Covid-19. Тож хоча ми досі не знаємо точно, скільки випадків зараження спричиняються безпосередньо забрудненими поверхнями, експерти радять бути обережними.

Наразі вчені намагаються з'ясувати, як довго SARS-CoV-2 - назва вірусу, який викликає захворювання Covid-19 - може виживати поза людським організмом.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: эпидемия

Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович