10.04.2020 21:43
Просмотров: 980

На «Інтері» - день пам'яті Леоніда Бикова

11 квітня 1979 трагічно  загинув видатний актор і режисер  Леонід Биков. Він прожив усього 50 років. За цей час встиг зіграти  в 22 фільмах і зняти 5 картин, і  всі здобули народну любов. До  річниці пам'яті знаменитого актора  в суботу, 11 квітня, телеканал «Інтер»  покаже кращі фільми з його участю.

Зніматися в кіно Леонід Биков почав першим на курсі, коли навчався в Харківському театральному інституті. Фільм «Доля Марини» зробив студента знаменитим. Далі були ролі у фільмах «Приборкувач тигрів», «Максим Перепелиця», «Чужа рідня», «Обережно, бабуся», «Дорога моя людина» ... Глядачі полюбили Бикова, як і його героїв, за рідкісну чарівність, щирість, теплоту і почуття гумору, яке він не втрачав в будь-якій життєвій ситуації. І тільки невеликому колу друзів і рідних було відомо, чого коштував акторові цей тріумф. Леонід Федорович був людиною чесною, відкритою, а таким людям завжди непросто живеться.

 На «Інтері» - день памяті Леоніда Бикова

Батьки Леоніда Бикова жили, як то кажуть, по совісті. І цьому вчили дітей. Батько Бикова працював на заводі, був учасником Першої світової і громадянської воєн, в 1941-му рвався на фронт Великої Вітчизняної, але за станом здоров'я його не взяли. Під час евакуації, яку сім'я провела в Барнаулі, Биков-старший супроводжував ешелони з продовольством. Іноді він приїжджав виснаженим від голоду, але жодного разу не доторкнувся до їжі, яку возив для фронту. Батьки вчили і сина Леоніда так жити.

Биков був чесним не тільки в житті, але і в кіно. Він не хотів грати ролі і знімати фільми, які не відповідали його поглядам і відношенню до життя. Йому складно було працювати під гнітом цензури, тому в кар'єрі траплялися простої.

Одна з кращих його картин - «В бій ідуть одні «старики» - вийшла на екрани в 1974 році. Леонід Биков виступив актором, режисером і автором сценарію. Фільм про льотчиків-винищувачів став однією з кращих картин про Велику Вітчизняну війну за всю історію радянського кінематографа. А Биков зміг здійснити дитячу мрію - стати льотчиком, нехай навіть тільки на екрані. Небо завжди приваблювало українського хлопця. Війна лише посилила цю мрію. В евакуації в Барнаулі він намагався вступити в льотне училище, але його не прийняли через зріст - 163 см. Биков піднявся в небо лише через тридцять років. І це був блискучий «політ» в ролі командира ескадрильї Титаренко.

Легендарного актора немає з нами вже більше 40 років, але він до цих пір живе на екрані, в своїх фільмах і в серцях мільйонів глядачів.

У суботу, 11 квітня, телеканал «Інтер» присвятить ефір пам'яті Леоніда Бикова.

Об 11:00 на «Інтері» - мелодрама «Альошкіна любов». Серед акторів, що пробувалися на головну роль, були Леонід Куравльов, Анатолій Кузнєцов, Олексій Кожевников, Леонід Харитонов, Вадим Грачов, однак режисер вибрав Леоніда Бикова. Отримавши пропозицію, Биков спочатку відмовився, вважаючи, що з його зовнішністю навряд чи можна зіграти ліричного героя, та й вік не зовсім підходив для ролі молоденького парубійка: акторові було вже за тридцять. Але авторам фільму вдалося переконати його. І саме ця картина зробила Леоніда Бикова справжньою зіркою, а роль Альошки по праву вважається однією з кращих його робіт.

 На «Інтері» - день памяті Леоніда Бикова

О 12:30 телеканал «Інтер» покаже комедію «Приборкувач тигрів». Биков зіграв в ній моряка Петю Мокіна, закоханого в дресирувальницю тигрів Оленку Воронцову. Його партнерами по фільму були Людмила Касаткіна, яка тільки дебютувала в кіно, і вже прославлений Павло Кадочников. Саме по протекції останнього Биков потрапив в картину: Кадочникова вразила гра молодого актора в «Долі Марини», і він наполіг, щоб Леоніда запросили в «Приборкувач тигрів». А після прем'єри Павло Петрович зізнався, що комедія не відбулася б «без неповторної Биковської теплоти і сумного гумору». Одного разу Леонід Биков навіть врятував життя Людмилі Касаткиной. Коли знімали її сцену в клітці зі справжніми тиграми, один з хижаків несподівано розлютився і стрибнув на актрису. Саме крик Леоніда Бикова «Лягай на підлогу!» вивів Людмилу із заціпеніння. Вона впала, а тварина перелетіла через неї.

О 14:30 дивіться комедію «Максим Перепелиця» за однойменною повістю Івана Стаднюка. Ця робота принесла Бикову шалену популярність. Історія про непутящого, доброго і смішного хлопця, якого служба в армії перетворила в серйозного і відповідального чоловіка, була близька радянському глядачеві. Іван Стаднюк, який виступив також сценаристом фільму, згодом згадував, що Леонід на пробах підкорив знімальну групу своєю простотою, безпосередністю, добрим лукавством і благородством. А під час зйомок в селі Савинці Полтавської області в актора були закохані майже всі місцеві дівчата.

Не пропустіть фільми за участю Леоніда Бикова - 11 квітня на телеканалі «Інтер».

Источник: inter.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович