15.04.2020 12:08
Просмотров: 1444

Висновки першого місяца карантину від НБУ

Висновки першого місяца карантину від НБУ

● ️Перший місяць карантинних заходів, запроваджених для боротьби з #коронавірус, українська економіка та банківська система пройшли досить спокійно, бо "готували сані влітку".

● ️В цей період ми увійшли міцними та витривалими. Тримайте цифри, факти та висновки про те, як ми відбили першу хвилю світової кризи, спричиненої пандемією.

● Населення довіряє гроші банкам

Гривневі кошти на рахунках населення в банках збільшилися на 11,6 млрд до 341,4 млрд грн з початку березня до 10 квітня (+4%). В іноземній валюти кошти населення трошки скоротились на 182 млн дол. США до 9,8 млрд дол. США (-2%). Тобто є приплив гривневих коштів і незначний відплив валютних. Not bad як для місяця кризи. Дякуємо, що довіряєте банківській системі.

● Банки мають достатній запас міцності

Ліквідність банків зараз становить більше 200 млрд грн. Ще понад 30 млрд грн є у касах банків. Валютна ліквідність становить 7,9 млрд дол. США. Майже стільки ж коштів було і місяць тому. Багато це чи мало? Абсолютно достатньо, щоб без проблем впоратися з підвищеним попитом на зняття коштів.

● Всі фінпослуги доступні

Близько 70-75% відділень банків та більше 95% банкоматів продовжують працювати у штатному режимі. Призупинена робота відділень, в яких немає відвідувачів, та тих, які знаходяться у недоступних будівлях. Тому всі банківські послуги доступні. Але не забувайте, що всі послуги є онлайн.

● Банки продовжують кредитувати

Загалом, кредитування очікувано почало сповільнюватись. Кредитування населення поки зростає темпами 27% у річному вимірі. Погіршення очікувань бізнесу позначилися на зміні валюти кредиту. Якщо чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6% з початку року, то обсяги валютних кредитів скорочуються.

Водночас банки суттєво не змінювали кредитні ліміти. Якщо деякі банки і зменшили ліміти, то у випадку з фізособами - це були непрацюючі клієнти, у випадку з бізнесом – через вичерпання коштів.

● Дбаємо про позичальників

Банки продовжують оголошувати кредитні канікули для своїх позичальників під час карантину. Про можливість реструктуризації кредитів публічно оголосили вже майже три десятка банків.

● Настрої бізнесу очікувано погіршилися

Підприємці очікують зниження продажів та виробництва. Найбільше від ситуації постраждав бізнес, який надає послуги. Найменш песимістичні – експортери. Подальший розвиток ситуації сильно залежить від темпів приборкання пандемії та тривалості карантину.

● Ситуація на ринку праці напружена

Більшість підприємств намагається зберегти співробітників – це позитив. Однак за окремими винятками не наймає нових співробітників, і це ускладнює ситуацію для тих, хто в пошуках роботи. Співвідношення резюме до вакансій зростає в усіх сферах, крім торгівлі, медицини та сільського господарства.

● Ціни зростають повільно

Інфляція у березні залишалася низькою – 2,3%. Щоправда, ціни на окремі товари зростали швидше, – на м'ясо, овочі, крупи, ліки, товари особистого догляду. Причини прості – ажіотажний попит та часткове звуження пропозиції через карантин. Однак у квітні вони вже поступово втратили визначальну роль. Упродовж останнього тижня ціни на ці товари припинили зростати.

● Ажіотаж на валютному ринку швидко вщухнув

Психологічні чинники поступилися економічним. Упродовж останніх тижнів бізнес та громадяни більше продавали валюту, ніж купували її. Національному банку навіть вдалося відкупити з ринку понад 0,5 млрд дол. США з початку квітня після значних інтервенцій з продажу валюти у березні.

● Міжнародних резервів достатньо, щоб не допустити розгойдування курсу

Маємо у «скарбниці» понад 25 млрд дол. США. Це приблизно стільки ж, скільки було на початку року. Обсягу достатньо для згладжування надмірних коливань на валютну ринку за потреби.

P.S Перший місяць карантину ми пройшли з запасом міцності та впевненості. «Політ нормальний».

Однак надалі для зменшення негативного впливу коронавірусу на економіку та громадян, нам обов’язково потрібна підтримка МВФ та міжнародних донорів.

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович