19.03.2021 16:43
Просмотров: 660

«Не смішно». Актори харківських театрів проведуть найяскравіший мітинг через затримку зарплат і брехню про «16 тисяч»

У понеділок, 22 березня, об 11:00 працівники п’яти державних харківських театрів, студенти театральних вишів та діячі недержавних театрів вийдуть на мітинг протесту під ХОДА. Причин дві: невиплата у театрах зарплати за лютий та першу половину березня та заява голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук на сесії Харківської обласної ради про те, що «середня зарплата у театрах зараз 16 тисяч». Актори, режисери та інші працівники театрів обурилися цією заявою очільниці регіону та називають її неправдивою. Організатори мітингу планують провести його креативно, але не для розваг і веселощів, бо їм самим від ситуації «не смішно».

«Не смішно». Актори харківських театрів проведуть найяскравіший мітинг через затримку зарплат і брехню про «16 тисяч»

Після заяви Айни Тимчук про те, що у театрах «велика зарплата у порівнянні з середньою», у театрах обурилися. Актори і режисери почали розповідати у соцмережах про справжні розміри зарплат, про скасування останнім часом всіх надбавок і затримки грошей — їх не платять з лютого. Свої публікації у соціальних мережах з реакціями на виступ голови ХОДА, з розповідями про реальний стан речей, з піснями, і закликами до акцій протесту вони маркують хештегами #врятуй_театр, #ода_не_театрам, #де_мої_16тищ, #тидищ.

«Нам другий місяць поспіль платять заробітну плату в розмірі 10%, а ще й по телебаченню брешуть, що в нас зарплата 16 500, хоча в середньому: 8 000 — 9 000. Тому вони скорочують бюджет на потреби свят, стел і ще багато чого», — пише на своїй Facebook-сторінці актор Харківського державного театру ляльок ім. В.А. Афанасьєва Михайло Озеров.

Також вислів про «16 тисяч» стане ключовим на мітингу — театральні діячи просять Айну Тимчук показати, де ховаються їхні 16 тисяч. Вони обіцяють під час акції зберігати безпечну дистанцію у 1,5 — 2 метри, а кожен учасник або учасниця мітингу буде вести власний стрім з акції у соцмережах, щоб розповісти про стан речей всім своїм підписникам.

«Ми не хочемо мовчати і терпіти безчинство влади, а навпаки — широко його висвітлювати, надаючи національну розголосу. А своїм візитом під ОДА ми ставимо до відома про свій намір винуватців конфлікту», — пояснюють організатори мітингу.

Після початку публічного обговорення ситуації 17 березня харківські театри отримали лист від Департаменту культури і туризму ХОДА, в якому чиновники просять театри надіслати розрахунки вартості і ринкової вартості квитків, розрахунки потреби у видатках без урахування підвищення посадових окладів за статус «академічний», надбавок за складність і напруженість у роботі. Найбільше обурення у театрах викликало прохання департаменту надіслати з театрів пропозицій оптимізації штатних розкладів, зокрема, технічного персоналу театрів.

«Ми не просто обурені, ми вимагаємо передбачену законом 100% надбавку до зарплати для працівників академічних театрів. Саме з цією доплатою виходять, що зарплата сягає 16 500 грн, — пояснює режисерка театру імені Пушкіна Ольга Турутя-Прасолова. — Але ця надбавка з 2009 року взагалі не виплачувалася, а з 2019 року виплачується лише у розмірі 30%. Так ще й зараз нас хочуть і її позбавити».

На мітинг зберуться робітники п’яти державних театрів обласної підпорядкованості: це Харківський державний театр ляльок ім. В.А. Афанасьєва, Харківський державний академічний російський драматичний театр ім. О.С. Пушкіна, Харківський державний академічний театр музичної комедії, Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка, Харківський театр для дітей та юнацтва. До них приєднаються студенти театральних спеціальностей та працівники недержавних театрів.

Організатори мітингу наполягають на тому, що акція буде дуже яскравою, але точно не розважальною. «Так, працювати яскраво, привертати увагу, висловлюватися так, щоб це побачили тисячі людей — це те, що ми вміємо краще за все. Але це не перформанс, не витвір мистецтва, це акція протесту з дуже чіткими вимогами до влади: виконувати обіцянки і не вводити людей в оману», — наполягає Ольга Турутя-Прасолова.

Перед мітингом його організатори оприлюднили список вимог до ХОДА.

1) Виплатити заробітну плату за лютий та першу половину березня 2021 року.

2) Своєчасно виплачувати заробітну плату, відповідно до чинного законодавства України та умов колективних договорів.

3) Забезпечити, в повному обсязі виплату заробітної плати, працівникам театрально-видовищних закладів, згідно умов чинного законодавства:

- наказу міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 р. №745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки»;

- постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2006 р. №980 «Про порядок виплати доплати за вислугу років, грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питаннь професійним творчим працівникам театрів державної та комунальної форм власності»;

- постанови КМУ від 03.02.2010 р. №109 «Про оплату праці працівників закладів культури, яким надано статус академічних» установлено, що під час визначення максимальних розмірів посадових окладів (ставок заробітної плати).

4) Гарантії збереження робочих місць.

5) Здійснювання фінансування театрів щодо оплати комунальних послуг та постановки вистав.

Сторінка мітингу у Facebook: https://www.facebook.com/events/263328288846577/

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович