10.04.2021 10:23
Просмотров: 780

У Німеччині розробили скло, яке знижує енергоспоживання і регулює температуру у приміщенні

У Німеччині розробили скло, яке знижує енергоспоживання і регулює температуру у приміщенні

Німецькі вчені розробили скло, яке знижує енергоспоживання і регулює температуру у приміщенні.

Про це наковці Кассельського університету розповіли у статті "Мікродзеркальні матриці MOEMS в інтелектуальних вікнах для управління денним світлом", опублікованій нещодавно у першому номері журналу оптичних мікросистем.

"Наше інтелектуальне скління базується на мільйонах мікродзеркал, невидимих неозброєним оком, і відображає сонячне світло відповідно до дій користувача, положення сонця, години дня і пори року, забезпечуючи індивідуальне управління освітленням всередині будівлі", - говорить Хармут Хіллмер.

Матриця мікродзеркал невразлива для вітру, миття вікон або будь-яких погодних умов, оскільки вона розташована у просторі між віконним склом, заповненим газом, таким як аргон або криптон. Скління забезпечує безкоштовне сонячне тепло взимку і запобігає перегріву влітку, а пропускає природне денне світло, економить енергію до 35%, значно скорочує викиди CO2 до 30% і скорочує використання на 10% сталі і бетону у багатоповерхових будинках.

У Німеччині розробили скло, яке знижує енергоспоживання і регулює температуру у приміщенні

Окрім проблеми з енергією, штучне освітлення також має наслідки для здоров'я та благополуччя. Різні дослідження пов'язують штучне освітлення з недоліком концентрації, високою сприйнятливістю до захворювань, порушеними біоритмами і безсонням. Розумне скло може знизити залежність від штучного освітлення за рахунок оптимізації природного денного світла в кімнаті.

Якщо влітку немає користувача у приміщенні, всі дзеркала перемикаються вертикально, зберігаючи сонячне тепло зовні, це економить енергію за рахунок мінімізації теплопередачі. Коли датчики виявляють присутність користувача, верхні дзеркала відкриваються і відображають денне світло на стелі. Приміщення залишається прохолодним, економлячи енергію на кондиціонуванні. Частини кімнати, розташовані далеко від вікна, можна ефективно висвітлювати денним світлом, економлячи енергію на штучному освітленні.

Якщо взимку немає користувача, всі дзеркала відкриваються і збирають енергію, відображаючи сонячне випромінювання на стіну, діючи як сонячний обігрівач. Це економить енергію для обігріву. Як тільки датчики виявляють присутність користувача, взимку, всі дзеркала перенаправляють всю сонячну енергію на стелю, щоб мінімізувати відблиски. Тепер стеля діє як сонячний обігрівач, заощаджуючи теплову енергію.

У Німеччині розробили скло, яке знижує енергоспоживання і регулює температуру у приміщенні

Сучасне інтелектуальне скління оптимізоване як для зими, так і для літа і може забезпечити енергозбереження цілий рік. Виникла потреба в розумній і автоматичній технології, яка може реагувати на місцевий клімат (денний час, пору року), використовувати доступне сонячне світло, регулювати світло і температуру і значно економити енергію.

Мікродзеркала MEMS інтегровані в ізоляційне скління і управляються електронною системою. Орієнтація дзеркал регулюється напругою між відповідними електродами. Датчики руху у кімнаті визначають кількість, положення і переміщення користувачів у кімнаті.

Источник: elektrovesti.net

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович