07.12.2021 16:39
Просмотров: 887

Малювати піском для радості. Освітяни збирають кошти на мобільні пісочниці з підсвічуванням для ART-Kharkiv — психологів, які працюють з дітьми

За ініціативи освітянської спільноти EdCamp Ukraine почалась акція «Радість для дітей» — збір коштів на пісочниці з підсвічуванням для ART-Kharkiv. Ця спільнота психологів-волонтерів з 2015 року працює з дітьми, які потрапили в складну ситуацію, — перебувають у лікарнях, потерпають від сімейного насильства або інших ситуацій травми, наприклад, постраждали від вибухів на складі боєприпасів у Балаклії, лікуються в Харківській міській клінічній дитячій лікарні № 16. Пісочниці з підсвічуванням, які можна легко переміщувати, стануть ще одним інструментом для налагодження контакту з дітьми. Зараз усі матеріали психологи-волонтери купують за власний кошт, а одна пісочниця коштує 5 000 гривень, повідомляють в ART-Kharkiv.

Малювати піском для радості. Освітяни збирають кошти на мобільні пісочниці з підсвічуванням для ART-Kharkiv — психологів, які працюють з дітьми

Ініціювала акцію в рамках Національного EdCamp для радості «Тримай п’ять, освіто!» найбільша в Україні незалежна спільнота освітян EdCamp Ukraine, головний офіс якої теж знаходиться в Харкові. За словами голови ради ГО «ЕдКемп Україна» Олександра Елькіна, освітяни якнайкраще розуміють, наскільки важливо в роботі з дітьми мати сучасний інструмент, котрий завдяки новизні дозволяє знайти підхід до дитини. Взяти участь у благодійній акції — зробити внесок будь-якого розміру — можуть не тільки учасники й учасниці EdCamp-спільноти, а й усі охочі. Для цього треба обрати опцію «Радість для дітей» в розділі «Подарунки» на Спільнокошт-сторінці EdCamp Ukraine

Арт-терапія — вид психотерапії та психологічної корекції, заснований на мистецтві та творчості, пояснюють фахівчині ART-Kharkiv. Для сесій психологи використовують різні види творчості: малювання, ліплення з глини і пластиліну, танок і, серед іншого, малювання по склу піском, сіллю або іншим матеріалом.

«Арт-терапія — це, здебільшого, діагностика та корекційна робота. Ми допомагаємо дітям віднайти стресостійкість, виявляємо проблеми. Якщо в дитини проявляється страх, тривожність, направляємо на довготривалу терапію, — пояснює керівниця підрозділу ART-Kharkiv Ольга Касумова. — Арт-терапія в нашій роботі — це метод «відкриття» почуттів дитини через творчість. Їй легше говорити про свій біль через образність, наприклад, малювання тварини чи квітки. І легше знайти радість».

Організація ART-Kharkiv — це Харківський відокремлений підрозділ Всеукраїнської ГО «АРТ-терапевтична асоціація». Зараз у підрозділі 32 людини: наукові співробітники/-иці, педагоги/-ні, соціальні працівники/-иці, люди інших професій і, звичайно, психологині й психологи. Уже 6 років вони працюють у лікарнях, притулках, родинах і школах. Незвична і захоплива для малечі техніка малювання піском або сіллю на пісочниці з підсвічуванням — дуже ефективний метод знайти контакт.

«Це прекрасний спосіб розповідати історії, проводячи пальчиком по склу, — говорить голова ради ГО «ЕдКемп Україна» Олександр Елькін. — Можна використовувати пісок, сіль, манну крупу — кожен матеріал має свою структуру, допомагаючи дитині по-різному проявляти почуття. Ми захоплені можливістю допомогти дітям разом із чудовими психологинями ART-Kharkiv. А якщо вдасться придбати більше, ніж одну пісочинцю, це принесе кратний розмір радості і дітям, і тим, хто зробили свій внесок у цю добру справу».

EdCamp Ukraine проводить благодійні акції під час кожної зі своїх подій. Навесні 2020 року вони збирали кошти на придбання рукавичок для лікарок і лікарів швидкої допомоги.

Малювати піском для радості. Освітяни збирають кошти на мобільні пісочниці з підсвічуванням для ART-Kharkiv — психологів, які працюють з дітьми

Психологів ART-Kharkiv пов’язує з освітянською спільнотою не тільки ця благодійна акція. Майже всі вони працюють у системі освіти, тому добре розуміються на проблемах освітян, знають про важливість відчуття радості від професії, чому і присвячена груднева національна подія EdCamp.

«Зараз у багатьох вчительок і вчителів є тривожність, пов’язана з роботою. Це й труднощі в опануванні дистанційного та змішаного навчання, це необхідність допомогти дитині, яка переживає хворобу або смерть близьких від ковіду, — пояснює керівниця ART-Kharkiv. — Також значущі для вчительства довготривалі процеси змін в освіті: загалом реформа Нової української школи, запровадження інклюзії, напруга дітей від прийдешнього ЗНО, підтримка родин ВПО. Учительству сьогодні потрібні поради — як витримати все це й не втратити радість. Ми допоможемо».

Три онлайн-сесії запитань і відповідей, які проведуть психологині ART-Kharkiv на EdCamp для радості, будуть побудовані на запитаннях, які поставлять учасники/-иці події під час заповнення реєстраційної форми. Також у цій формі кожен і кожна зможуть попросити про індивідуальну психологічну консультацію телефоном. Відповідатимуть на запитання та консультуватимуть телефоном буде команда з 10 психологинь: окрім Ольги Касумової, це Тетяна Барановська, Світлана Білогурова, Тетяна Гніда, Ольга Курдюмова, Інна Муратова Анастасія Нікітіна, Тетяна Плотнікова, Оксана Філіпенко та Марина Якименко. За словами керівниці групи Ольги Касумової, усі вони мають досвід роботи на «лініях довіри» і вміють працювати саме в телефонному режимі. Такі консультації будуть проводитися для учасниць і учасників EdCamp Joy до 25 грудня. За потреби фахівчині ART-Kharkiv розкажуть освітянам, як отримати подальшу терапію.

«Залучення професійної психологічної спільноти до (не)конференцій EdCamp Ukraine — логічний для нас крок, — вважає Олександр Елькін. — І EdCamp для радості — найкращий момент, щоб це зробити. У цей важкий для всього світу час освітяни потребують особливої підтримки, у тому числі психологічної. Бо радісні люди, за дослідженнями світових учених, яких ми теж запросили на нашу онлайн-подію, набагато довше живуть, здоровіші та ефективніше працюютьі. А ще вони можуть навчити дітей знаходити й зберігати радість. Із професійними порадами і фаховою психологічною підтримкою це можливо».

Малювати піском для радості. Освітяни збирають кошти на мобільні пісочниці з підсвічуванням для ART-Kharkiv — психологів, які працюють з дітьми

Нагадаємо, Національний EdCamp для радості «Тримай п’ять, освіто!» — це онлайн-подія для дорослих, які працюють із дітьми: учительства, батьківства і всіх, хто шукають шляхи до радості. Організатори події — ГО «Едкемп Україна» — є найбільшою в Україні освітянською спільнотою (понад 40 000 осіб), яка бере участь у реформуванні освіти, зокрема в розбудові Нової української школи. У програмі події — онлайн-зустрічі зі всесвітньо відомими науковцями, освітянами, психологами, лідерами думок, які досліджують в різних аспектах феномен радості і знають, як її повернути і розвивати. А також — практичні заняття, корисні вправи, закриті кінопокази, кола взаємопідтримки та участь у відеофлешмобі для вчительства — у коротеньких відео освітян закликають назвати п’ять речей у своїй роботі, котрі дарують радість.

Серед експертного кола цьогорічної національної події знані освітяни: Шалва Амонашвілі (Грузія), Андреас Шляйхер (Німеччина), Естер Войчицькі, Джек Грейпс, Тед Дінтерсміт, Сьюзен Енгел, Елейн Міллер-Керес, Хадлі Фергюсон (усі — США), ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, директор Українського інституту розвитку освіти Вадим Карандій. Батьківство представляє батько трьох дітей, член опікунської ради ГО «Едкемп Україна», друг Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні — UNFPA, фронтмен гурту «Антитіла» Тарас Тополя.

Зробити внесок для придбання мобільної пісочниці з підсвічуванням: опція «Радість для дітей» в розділі «Подарунки» ТУТ

Ресурси національного EdCamp для радості «Тримай п’ять, освіто!»

Реєстрація на подію>>
Сайт події>>
Сайт EdCamp Ukraine>>

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович