09.12.2021 13:45
Просмотров: 1056

Як розслаблятися й боротися зі стресом: 5 незвичайних фактів про відпочинок

Як розслаблятися й боротися зі стресом: 5 незвичайних фактів про відпочинок

На емоційний фон людей останнім часом сильно впливає пандемія, але постійні подразники – безробіття, невизначеність, конфлікти – теж нікуди не поділися.

Розповідаємо, які незвичайні техніки допомагають розслабитися і зняти стрес. Серед них – ведення записів, контакт із водою та прослуховування "найкращої пісні для розслаблення".

Навіть маленька рослина вдома або в офісі – гарний помічник для боротьби з негативом

Багато досліджень довели користь природи: зелені простори допомагають людині вибратися з рутини, знижують рівень її стресу, а також підвищують загальне самопочуття. Але навіть трохи зелені у приміщенні вже "робить різницю". Наприклад, міжнародна група дослідників дійшла висновку, що кімнатні рослини допомагають пацієнтам у лікарні відновлюватися швидше: знижують тиск, рівень тривожності та стомлюваності.

І це актуально не лише для лікарень. Співробітники Університету Ексетера з’ясували, що зелень в офісі покращує концентрацію та продуктивність, а також загальне самопочуття на 50%, а здатність запам’ятовувати – на 20%.

Час наодинці із собою допомагає перезавантажитися

Розмова зі своїм "я" – чудовий спосіб зафіксувати власний стан і покращити його. Тут підходять абсолютно різні техніки. Наприклад, можна помріяти: відключаючись від зовнішнього світу, ми дозволяємо собі мислити вільно й невимушено – а це чудове емоційне розвантаження.

Рефлексію можна й не тримати в голові. Американський клінічний психолог Кевін Чепмен говорить, що запис своїх думок на папері допомагає поглянути на проблеми та труднощі з іншого ракурсу. Його підхід наступний: поділити аркуш паперу на дві частини - у лівій колонці зазначити негативні думки, які людина висловлює сама собі, а у правій – нейтральні та позитивні альтернативи.

Згідно з одним із досліджень, студенти, які виконували творчі письмові вправи, рідше стикалися з депресією, тривожністю та симптомами стресу.

Шопінг дає відчуття контролю

Покупки допомагають боротися зі стресом і почуватися краще. Є навіть відповідний термін – ритейл-терапія. Автори дослідження, опублікованого в журналі "Психологія споживача", дійшли висновку, що ритейл-терапія допомагає людині повернути собі відчуття контролю, а це допомагає розслабитися й менше тривожитися. Крім того, шопінг – це не просто миттєвий викид гормонів. На думку вчених, він допомагає боротися із "затяжним смутком".

Музика допомагає розслабитися. Існує навіть "найкраща пісня для релаксу"

Вважається, що музика добре відволікає від повсякденного стресу та рутини. Дослідники Стенфордського університету вважають, що прослуховування пісень може приводити нашу свідомість у стан, схожий на медитацію. Музика з темпом 60 ударів на хвилину допомагає мозку "синхронізуватися" з ритмом і стимулювати альфа-хвилі, які "керують" відпочинком.

Німецькі вчені провели експеримент і з’ясували, що в людей під час прослуховування класичної музики знижуються пульс та тиск. А в чоловіків – ще й рівень кортизолу, гормону стресу.

У 2014 році британські нейровчені та група Marconi Union навіть створили "найкрашу пісню для розслаблення" у світі – восьмихвилинну композицію Weightless. За результатами експериментів, цей трек знижує рівень тривожності людини на 65% під час виконання складних завдань. Науковці та музиканти сформували цілий плей-лист пісень для відпочинку, куди увійшли композиції Coldplay, Адель і того ж Моцарта.

Вода – джерело сили та спокою

Люди, які живуть на узбережжі, згідно з деякими дослідженнями, почуваються краще за інших як фізично, так і ментально. Американський учений Уоллес Дж. Ніколс упевнений в особливому зв’язку людини і води – адже з цієї рідини складається більша частина нашої планети та людського тіла. Коли ми перебуваємо поруч із водою, цей зв’язок загострюється – активізується потік нейрохімічних речовин, що покращує наш стан.

Контакт із водою приносить ще більше користі. Коли людина занурює голову, частота її серцевих скорочень уповільнюється, деякі кровоносні судини звужуються, відбуваються й інші фізичні зміни. Цей процес називається "пірнальним рефлексом", який є у всіх ссавців. Він настільки надійний, що лікарі лікують ним деякі види аритмій, пов’язані, серед іншого, з панічними атаками. Крім того, водна терапія використовується в боротьбі з підвищеною тривожністю.

 

Источник: health.24tv.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: отдых

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович