17.12.2021 19:58
Просмотров: 1058

Роман Артема Чеха "Хто ти такий?" став книгою року ВВС-2021

Роман Артема Чеха Хто ти такий? став книгою року ВВС-2021

Про це оголосили на церемонії конкурсу.

Про що книга

П’ятирічний Тимофій живе зі своїми мамою та бабцею в Черкасах часів дев’яностих. Навколо бідність, удома також бідність. Ліда працює на фабриці в макаронному цеху, її донька Ольга намагається поєднувати роботу в дитячому садку, навчання на заочному відділенні та виховання сина.

Й от якось бабуся Ліда знайомить сім’ю зі своїм новим бойфрендом – приводить додому афганського солдата Фелікса, якого після восьми років служби комісують із контузією. В нього розгублене обличчя, алкоголізм і нестримний потяг до поезії Адама Міцкевича та полонезів Міхала Оґінського.

Спершу Фелікс спілкується насамперед із Лідою, зачиняючися з нею в кімнаті – й ховаючися подалі від зовнішньої реальності. Але його образ поступово розкривається з погляду дитини, саме малий Тимофій спостерігає його страшні запої та раптові зміни настрою. Хлопець прив’язується до старого, від якого поступово відвертаються всі навколо.

Важкий посттравматичний синдром Фелікса набуває більш моторошних барв поряд із наївним Тимофієм. Малий не завжди розуміє, що відбувається, але бачить, наскільки це страшно. І навіть похмільні моменти просвітлення, коли виринає інтелігентний, навіть романтичний бекграунд афганця – радше відтінюють загальну темну картину зруйнованої людини.

Що відомо

  • У грудні назвали короткі списки Книги року ВВС-2021.
  • Переможцями у 2020 році були Сергій Сергійович Saigon, "Юпак", (Книга року ВВС), Уляна Чуба, "Мед і Паштет — фантастичні вітрогони" (Дитяча Книга року ВВС), Оксана Забужко, "Планета Полин" (Книга року ВВС-Есеїстика).
  • У 2019 нагороди отримали Тамара Горіха Зерня, "Доця" (Книга року ВВС), Володимир Арєнєв, "Сапієнси" (Дитяча Книга року ВВС), Тарас Прохасько, "Так, але..." (Книга року ВВС-Есеїстика).
  • 2018 року перемогли твори Юрія Андруховича, "Коханці юстиції" (Книга року ВВС), Сашка Дерманського "Мері" (Дитяча Книга року ВВС), Андрія Бондара "Церебро" (Книга року ВВС-Есеїстика).

Источник: suspilne.media/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: книги

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович