07.08.2022 17:08
Просмотров: 1067

Amnesty International вибачилася за «страждання та гнів», які викликали її закиди ЗСУ, але підтвердила свій висновок

Amnesty International вибачилася за «страждання та гнів», які викликали її закиди ЗСУ, але підтвердила свій висновок

Правозахисна організація Amnesty International вибачилася за «страждання та гнів», які спричинив її звіт зі звинуваченням українських військових у створенні небезпеки для цивільних. Але ще раз підтвердила свій висновок.

Про це йдеться у листі, надісланому Reuters, пише «Громадське».

В організації заявили, що глибоко шкодують через страждання та гнів, які спричинив звіт. Запевняють, що їхнім пріоритетом у цьому та будь-якому «конфлікті» є забезпечення захисту цивільних.

«Це було нашою єдиною метою, коли ми оприлюднили останній матеріал дослідження. Хоча ми повністю підтримуємо свої висновки, ми шкодуємо про завданий біль», – йдеться у листі.

В електронному листі організація повідомила, що виявила українських військових поряд із цивільними будинками в 19 містах і селах. Бійці нібито наражали їх на ризик російського обстрілу.

«Це не означає, що Amnesty International вважає українські війська відповідальними за порушення, скоєні російськими військами, або що українські військові не вживають належних запобіжних заходів в інших місцях країни», – вважає організація.

Там також наголосили, що ніщо з того, що вони задокументували з-поміж дій ЗСУ, жодним чином не виправдовує російських порушень.

Нагадаємо, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільне населення. В організації заявили, що знайшли докази того, що ЗСУ завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах.

Президент України Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву. Водночас очільниця Amnesty заявила, що «українські та російські тролі» в соцмережах атакують звіт організації і що критика їхніх звітів «не змінить фактів».

Український офіс Amnesty International заявив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, а «представники і представниці українського офісу зробили все, що могли, аби цей матеріал не був оприлюднений».

Згодом очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що йде з посади після звіту центрального офісу організації. Вона пояснила, що команда українського офісу постійно наголошувала, що для звіту щонайменше слід було дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

За словами Покальчук, представники Amnesty International врешті звернулися до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. Тому звіт організації «пролунав як підтримка російських наративів» і «став інструментом російської пропаганди».

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович