17.10.2022 17:09
Просмотров: 462

Геращенко закликав людей, які мають зброю, збивати дрони. У поліції не згодні — просять дбати про власну безпеку

Геращенко закликав людей, які мають зброю, збивати дрони. У поліції не згодні — просять дбати про власну безпеку

Леся ПинякВікторія Коломієць17 жовтня, 2022 12:20Радник голови Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко закликав українців, які мають нарізну зброю, самостійно збивати іранські дрони-камікадзе. У Національній поліції мають іншу позицію щодо цього.

Відео зі зверненням Геращенко поширив у своєму Telegram-каналі, позиція Нацполіції – в коментарі її речниці Оксани Блищик, повідомляє Громадське.

Радник голови МВС показав патрульних поліцейських, які з автоматів та пістолетів збили дрон Shahed-136 над Києвом на підльоті до мети.

«Почули, що летить [дрон]. Ми діяли у складі екіпажу. Наша дівчинка побачила, звідки летить, ми визначили ціль. Він летів трохи далі, у бік [вулиці] Кудряшова. Відкрили вогонь… Він змінив траєкторію й буквально в 50 метрах від нас упав», — розповів один із патрульних.

Відтак Геращенко дійшов висновку, що такі дрони можна збивати. І закликав це робити людей, які чують звуки Shahed-136 і мають необхідну зброю.

«Зокрема, я вважаю, що це можуть робити наші мисливці та люди, які мають нарізну зброю. Їх можна та потрібно збивати», — наголосив він.

Що про це кажуть у поліції?

Оксана Блищик зазначила, що українці під час оголошення повітряної тривоги мають перебувати в укриттях. Натомість на місцях працюють усі служби.

«Офіційної інформації про те, що можна так робити, немає. Подумайте, як ми можемо закликати людей виходити та збивати? Поліція озброєна автоматичною зброєю і вона — спеціальна служба. До чого тут люди?» — наголосила вона.

Доповнено о 13:05. Очільник МВС Денис Монастирський у телемарафоні підтвердив, що один із дронів у Києві 17 жовтня був збитий зі зброї. Ймовірно, йдеться про дрон, про який розповів Геращенко.

«Фактично ймовірність збиття зі зброї є надзвичайно малою, а небезпека, якщо, наприклад, неосвічена людина просто зі зброєю стрілятиме вгору, перевищує можливість збити, яка може бути в цьому разі», — зазначив він.

Він закликав містян, які мають зброю, з пістолета чи карабіна не стріляти поміж багатоповерхівками, тому що це може призвести до травмування людей.

Що кажуть військові?

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат нам у коментарі закликав цивільних не намагатися самостійно збивати дрони.

«Якщо зараз будуть стріляти з усіх видів зброї, яка в кого вдома лежить, то на голови зверху посиплються кулі… Дайте військовим робити свою роботу, вони будуть їх знищувати, щоб завдати мінімальної шкоди населенню», — наголосив він.

А чи законно?

Адвокатка Роксоляна Гера на своїй сторінці у Facebook написала, що цивільним не можна й не треба стріляти бойовими патронами в межах міста.

«Жодних змін у законодавстві немає, і можливе притягнення до відповідальності з конфіскацією зброї. Ви будете діяти на власний страх та ризик», — зазначила вона.

Фахівчиня наголошує, що для збиття дронів є люди, яким надали відповідні повноваження.

«Хто не має зброї — зверніть увагу, що ваші сусіди можуть послухати голос із Tekegram і вести хаотичний вогонь на ураження. Тому в жодному разі не виглядайте з вікон на звуки стрільби стрілецької зброї», — зауважила Гера.

І додає, що на період дії воєнного стану отримати дозвіл на зброю можна, подавши лише копію паспорта та чотири фото. Мовляв, не факт, що люди, які купили зброю, вміють нею користуватися.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович