14.11.2022 12:09
Просмотров: 590

G20: країни не домовилися, наскільки жорсткими потрібно бути до росії

G20: країни не домовилися, наскільки жорсткими потрібно бути до росії

Високопоставлені індонезійські політики, зокрема й президент Джоко Відодо, закликають західних лідерів піти на поступки щодо своєї критики Росії, аби уникнути завершення саміту G20 на Балі цього тижня без ухвалення спільної заяви.

Про це пише Politico.

За словами дипломатів, американські, європейські, австралійські, канадські та японські офіційні особи перебувають серед тих, на кого індонезійські колеги чинять тиск.

Індонезія наполягає, щоб члени G20 виявили «гнучкість» і розглянули можливість використання менш жорсткої риторики, щоб Росія, яка буде представлена ​​на саміті на Балі міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, дала свою згоду на комюніке після закінчення зустрічі.

Як зазначається, Відодо «вважатиме особистим успіхом», якщо вдасться погодити декларацію саміту G20, сказав один із чиновників, додавши, що індонезійський лідер неодноразово нарікав на те, що він головує на «найскладнішому» саміті G20 за всю історію.

Крім того, Відодо прагне уникнути вигнання Росії та перетворення групи на G19, як це відбулося з G8 після анексії Росією українського Криму у 2014 році.

Однією з можливостей було б пряме зосередження уваги на аспекті «дотримання міжнародного права» у текст рішення. У разі ухвалення це було б набагато більш завуальоване формулювання, ніж те, яке використовувала «Група семи», яка неодноразово засуджувала війну президента Росії Путіна проти України.

В останній заяві G7 цього місяця Москву розкритикували за «агресивну війну проти України» і закликали РФ вивести свої війська.

«Очевидно, що ми не можемо бути такими жорсткими, як у G7, коли вам потрібна згода росіян, китайців та саудитів. Питання у тому, скільки нам потрібно видалити», – сказав неназваний західний дипломат.

Китай, Саудівська Аравія, Індія та Бразилія, чотири країни, що входять до G20, мають вичікувальну позицію щодо цього питання.

Пекін, зокрема, вважав би за неможливе прийняти пряму критику Росії.

Нагадаємо, новий прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак назвав росію «країною-ізгоєм» та запропонував план щодо зниження її впливу на світову економіку.На його думку, країнам потрібно продовжувати знижувати залежність від російських енергоносіїв та виробляти більше продовольства, пише The Telegraph.Загалом план Сунака складається з п’яти пунктів:

продовження підтримки тим, кому вона найбільше потрібна взимку;збільшення виробництва продовольства та вивільнення запасів;забезпечення безпеки ланцюжків постачання та швидка відмова від енергозалежності від таких країн, як рф;збереження прихильності до просування вільних ринків і відкритої глобальної економіки;виявлення тих, хто використовує свої можливості, щоб створити кредитні пастки для країн, що розвиваються (політика, за якої країна-кредитор збільшує свій вплив шляхом збільшення боргу країні-позичальнику), а також усунення причин зростання інфляції.

Президент Володимир Зеленський повідомив про підготовку до саміту лідерів «Групи двадцяти», який запланований в Індонезії на 15-16 листопада.

Про це глава держави розповів у вечірньому відеозверненні 13 листопада.

«Активно готуємося до важливого для України дипломатичного тижня. Відбудеться саміт G20 в Індонезії, і наша позиція буде представлена дуже змістовно. Ми дамо відповіді на багато питань, які звучать зараз. Щоб їх чули всі наші люди, всі наші партнери, кожен і кожна, хто нас підтримує», — сказав він.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський наголошував, що не братиме участі в саміті «Великої двадцятки» в Індонезії, якщо там буде президент росії володимир путін. Річ у тім, що Індонезія запросила на осінній саміт «Великої двадцятки» президентів і росії, і України та відмовилася відкликати запрошення для путіна.

Речник президента Сергій Никифоров 8 листопада повідомив, що Зеленський візьме участь у саміті, найімовірніше, в онлайн-форматі.

Згодом у росії заявили, що президент росії володимир путін не братиме участі у зустрічі лідерів G20, навіть онлайн. За словами його речника дмитра пескова, рішення не їхати на саміт G20 ухвалив сам путін. Це нібито пов’язано з його графіком та необхідністю перебування в росії.

Після повномасштабного російського вторгнення президент США Джо Байден заявив, що росію потрібно виключити з «Великої двадцятки». Це підтримав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. А міністерка фінансів США Джанет Єллен навіть казала, що її країна не братиме участь у зустрічах «Великої двадцятки», якщо там будуть росіяни.

Саміт G20 на Балі запланований на 15-16 листопада. На початку жовтня в Офісі президента заявляли, що якщо Зеленський і відвідає подію, то з путіним не контактуватиме. Тоді казали, що остаточне рішення щодо візиту президента України ухвалюватимуть безпосередньо за день чи два до саміту з міркувань безпеки.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович