02.01.2023 17:49
Просмотров: 395

Харківський регіональний перинатальний центр повністю відновив роботу відділень

Харківський регіональний перинатальний центр повністю відновив роботу відділень

У грудні 2022 року перинатальний центр повністю відновив роботу відділень. Як колектив закладу та його пацієнти пережили найважчі місяці війни та в яких умовах медики працюють зараз, розповіла його директорка Ірина Кондратова.

Нещодавно керівниця Харківського регіонального перинатального центру потрапила до списку «100 жінок 2022 року» за версією BBC. За словами Ірини Кондратової, це визнання вона цілковито може розділити зі своїми колегами, які залишились на робочих місцях у перші, найважчі дні війни.

«Дівчата та хлопці 30+ із гарним знанням англійської, і якщо хтось із них виїхав би з міста чи країни, я б зрозуміла. Але вони залишилися. Іноді лікарі не виходили з корпусу лікарні протягом 6-8 тижнів. Це була найбільша моя перемога – збереження колективу», – сказала керівниця закладу.

З початком воєнних дій, як згадує Ірина Кондратова, операції немовлятам робили в приміщенні на першому поверсі. Тут же приймали пологи. За 3 місяці в закладі народилося близько 300 дітей. Лікарі працювали попри обстріли. Значною проблемою стала періодична відсутність електрики. Щоб немовлята, які перебували у відділеннях інтенсивної терапії в «інкубаторах», змогли вижити, персонал мав вручну контролювати температурний режим та подачу кисню.

Харківський регіональний перинатальний центр надає медичну допомогу вагітним, породіллям та новонародженим, які мають патології і потребують спеціалізованого лікування. Наразі в Центрі відновлено роботу 9 відділень, із них 3 – для новонароджених. Заклад має достатню кількість генераторів, ба більше – створено систему безперебійного живлення відділень. Для накопичення запасів технічної води придбані бочки на 200-250 літрів.

«У мирний час у нас було 3 тисячі пологів на рік, зараз, на жаль, втричі менше. З квітня кількість пологів та передчасно народжених дітей зменшилась, але, разом з цим, у дітей важкі патології», – відзначила Ірина Кондратова.

За її даними, патологій вагітності у жінок стало більше саме через війну. Особливо важко довелося вагітним, які перебували на окупованих територіях.

«Ми зараз стикаємося з патологіями, які були характерні для минулих часів. Жінки не мали змогу проходити лікарське обстеження, багато у кого загострились хронічні захворювання. Майже кожна жінка з окупованої території має анемію, тому що погано харчувалася. Також характерні інфекційні ураження плоду», – повідомила лікарка.

Сьогодні, як наголошує Ірина Кондратова, заклад має необхідні «інкубатори», дитячі операційні столи та іншу дороговартісну медичну техніку. Деякі якісні зразки було придбано саме під час війни за підтримки держави, міжнародних медичних й гуманітарних організацій, волонтерів.

«Від обласної влади, за підтримки голови ХОВА Олега Синєгубова та завдяки Президентській програмі UNITED24 була надана величезна кількість медикаментів, автомобілі екстреної допомоги, наркозно-дихальне обладнання, функціональні ліжка, операційні столи», – говорить директорка.



Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович