11.01.2023 20:58
Просмотров: 548

В «Укренерго» на вихідні прогнозують зменшення відключень електроенергії через потепління

В «Укренерго» на вихідні прогнозують зменшення відключень електроенергії через потепління

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький розраховує на зменшення обсягів відключення електроенергії на вихідних через потепління, що наближається, і як наслідок – зниження споживання.

“На вихідні очікуємо на потепління, і нам знову буде легше “упакувати” споживання в той обсяг генерації, який ми маємо”, – сказав Кудрицький в ефірі національного телемарафону в середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, за його словами, енергетики докладають максимум зусиль, щоб підключити до енергосистеми якнайбільше генеруючих потужностей.

“Також ми зараз працюємо над тим, щоб вичавити з енергосистеми ті генеруючі потужності, які є, прискорити ремонти, які можна прискорити, і зробити так, щоб генерації ставало в наявності дедалі більше”, – пояснив Кудрицький.

При цьому глава системного оператора наголосив, що економія електроенергії, як і раніше, залишається вкрай необхідним заходом, оскільки це дає дуже позитивний ефект на енергозабезпечення.

“Заклик економити, особливо зараз у холодний час, коли споживання зростає, і тим обсягом генерації неможливо його покрити, дуже актуальний. Чим більше ми заощадимо електроенергії, тим більше її залишиться нашим співгромадянам, з якими ми живемо в одній країні та в одній енергосистемі”, – сказав Кудрицький.

Він також зазначив, що, як і раніше, вважає “блекаут країни сценарієм швидше теоретичним”, але у разі значних руйнувань російськими загарбниками енергосистеми, які нівелюють зусилля щодо її відновлення, можуть бути тривалі відключення, як це було в листопаді після масованих атак.

Коментуючи питання імпорту електроенергії, Кудрицький зазначив, що розраховує на реалізацію ухвали уряду, яка передбачає невідключення промислових споживачів від енергопостачання у разі закупівлі імпортного ресурсу.

“Нещодавно уряд прийняв ухвалу, яка має стимулювати українських споживачів, насамперед промислових, купувати е/е для власних потреб з імпорту для того, щоб в енергосистемі залишалося більше ресурсу іншим споживачам. Сподіваюся, цей механізм найближчим часом теж запрацює і дасть можливість збільшити обсяг е/е, яким ми зможемо оперувати у системі”, – зазначив голова “Укренерго”.

Як повідомлялося, міністр енергетики Герман Галущенко 11 січня повідомив журналістам, що міністерство розраховує на збільшення імпорту електроенергії з Європи, який з початку року вже йде в невеликих обсягах завдяки ухваленому нещодавно урядом рішенню про гарантії енергопостачання споживачам дорогої імпортної електроенергії.

Кабмін 3 січня затвердив положення щодо особливостей імпорту електроенергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні.

“Постановою передбачено на період до 30 квітня 2023 року додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання тих непобутових споживачів, об’єкти яких споживатимуть імпортовану згідно з відповідними договорами електричну енергію”, – коментувало Міненерго, що є розробником проєкту ухвали.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович