17.01.2023 10:58
Просмотров: 377

Волонтери долучаються до інформування населення деокупованих територій щодо мінної небезпеки

Волонтери долучаються до інформування населення деокупованих територій щодо мінної небезпеки

За ініціативи ХОВА для волонтерів провели перше тематичне заняття провели фахівці Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України.

Від початку збройної агресії рф на території Харківської області від вибухів мін та інших боєприпасів загинуло 130 мирних людей. Як підкреслив директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол, Харківщина на сьогодні є найбільш забрудненою вибухонебезпечними предметами областю в Україні.

«За ініціативи начальника ХОВА Олега Синєгубова Департамент звернувся до волонтерів з проханням допомогти доводити до місцевого населення інформацію щодо мінної небезпеки. Впевнений, що ця ініціатива врятує багато життів та здоров’я жителів Харківської області», – сказав Іван Сокол.

Сьогодні у навчанні взяли участь представники 28 волонтерських організацій. Такі заняття для волонтерів будуть проводитися регулярно, в тому числі із залученням міжнародних фахівців.

«Отримавши достатню кваліфікацію, волонтерські групи зможуть професійно інформувати населення щодо загроз, які становлять вибухонебезпечні предмети», – зазначив голова Координаційного гуманітарного центру при ХОВА Євген Коляда.

Фахівець відділу навчання ризикам Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України Юлія Горленко, яка разом з напарником розповідає волонтерам про мінну небезпеку, зазначає: часто на деокупованих територіях зустрічаються протипіхотні та протитранспортні міни. Також є міни-пелюстки – мінування проводиться дистанційно й утворюють цілі мінні поля. 

«Усім громадянам потрібно пам’ятати головне правило «трьох не». По-перше, не панікувати. По-друге, не підходити близько, адже цікавість у цьому випадку може вартувати людині життя та здоров’я. По-третє, не здійснювати будь-яких механічних дій, тобто не переміщувати, не чіпати, не нагрівати тощо», – пояснює Юлія Горленко.

Будь-який незнайомий чи підозрілий предмет може бути вибухонебезпечним. При виявленні подібного обов’язково треба відійти на безпечну відстань (100-150 метрів) та повідомити про знахідку за номерами телефонів: 101 чи 102.

Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович