20.01.2023 07:38
Просмотров: 529

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

Що сталося з українськими танками радянського зразка, чим відрізняються німецький Leopard, британський Challenger та американський Abrams, скільки їх та які краще підходять Україні.

За 11 місяців в отриманні західної зброї Україна просунулася з джавелінів до РСЗО Himars та систем протиповітряної оборони Patriot. На черзі – танки і далекобійні ракети.

Кожен новий крок з постачання важкого озброєння супроводжується складними дискусіями, але зараз у багатьох союзників уже немає сумнівів, що ЗСУ невдовзі отримають перші танки європейського виробництва.

Раніше Україна отримувала від партнерів лише радянські танки. Перехід на європейські зразки – принципово новий та необхідний крок для деокупації української землі.

Чому в сучасних війнах досі використовують танки?

Танки вже багато разів намагалися "поховати", але кожна велика війна повертає їх на поле бою.

"Після закінчення Другої світової війни почався бурхливий розвиток протитанкових керованих ракет, але на кожну отруту завжди знаходиться протиотрута. Останні 11 місяців доводять: усі розмови про те, що танки своє віджили, це неправда.

Без броньованого кулака надзвичайно важко проломити підготовлені позиції ворога та облаштувати власний захист", – зазначає ЕП військовий експерт Микола Саламаха.

За його словами, якщо ЗСУ отримає достатню кількість танків, то це суттєво зменшить втрати українських військових, які штурмуватимуть позиції росіян під час контрнаступу.

Що в Сил оборони з танками?

За даними Договору про звичайні збройні сили в Європі (CFE), у 2007 році Україна мала 3 094 танки.

З них 783 продали здебільшого африканським країнам, частина була утилізована. До 2017 року кількість танків скоротилася до 1 818. Утім, серед них не всі були готові до бою, адже машини потребують ремонту та модифікації.

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

За даними звіту The Military Balance, незадовго до початку великої війни Україна мала 858 танків, переважно на базі радянських Т-64. Ще близько 300 могли бути в резерві. Інші зберігалися на складах та заводах.

Аналітики порталу Oryx підрахували, що ЗСУ в боях з росіянами втратили 449 танків. Однак тут ідеться лише про підтверджені втрати, тому реальна цифра, імовірно, більша.

Разом з тим, відновлення танкової армії постійно триває.

По-перше, Україна продовжує модифікувати танки, які були на зберіганні.

По-друге, українські військові захопили 535 російських танків. Щоправда, далеко не всі вони боєздатні.

По-третє, з початку війни Україна отримує покращені радянські танки Т-72 від Польщі, Чехії, Македонії, Словенії та невідомої африканської країни. Сприяють їм у цьому Німеччина, США та Нідерланди.

Є домовленість про постачання понад 400 танків радянської розробки. Не всі з них ЗСУ отримають одразу. Потрібен час на їх модернізацію і транспортування.

Скільки танків потрібно Україні для перемоги?

За словами головнокомандувача Валерія Залужного, для виходу на кордон 23 лютого українській армії поміж іншого потрібно 300 танків. 120 штук модернізує та поставить Чехія протягом 2023 року. Решту потрібно шукати.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков зауважив, що 300 танків потрібні лише для для деокупації частини територій, а не для перемоги у війні. Тобто реальна потреба України ще більша.

Кількість радянських танків у Європі обмежена, запаси майже вичерпані, тож Україна шукає західні машини, щоб переходити на стандарти НАТО і позбавлятися залежності від запчастин та боєприпасів радянського зразка.

Чому Україна не викупить назад сотні радянських танків з Африки?

"Купувати танки, які експлуатувалися в Африці 10-15 років, недоцільно. Доведеться проводити щонайменше капітальний ремонт, і результат буде непередбачуваним", – вважає Саламаха.

Чому про передавання західних танків заговорили тільки зараз?

Західні партнери намагаються діяти послідовно.

"Першочергово Україні передавали танки радянської розробки. У цьому є логіка, бо ми були готові до їх експлуатації. Захід вчиняє прагматично. Спочатку ми використали власні резерви, потім – запаси радянської техніки в Східній Європі.

Лише коли останні вичерпалися, ми поставили питання про надання нам танків західного зразка", – зазначив Саламаха.

Дискусія про надання Україні танків ведеться не перший місяць, для західних країн це важке політичне рішення.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц довго не погоджувався на постачання Україні танків, щоб "уникнути ескалації" з Росією. Громадська думка в Німеччині теж не на боці України: 45% німців проти постачань Leopard 2 для ЗСУ, за – 33%.

Однак ситуація стрімко змінюється. Російських злочинів усе більше, війна затягується, а погрози Росії в бік західних країн залишаються тільки погрозами.

Чи отримає Україна ті західні танки?

Низка західних країн уже заявила про намір передати Україні танки, тепер слово за німцями.

Британія повідомила, що надасть Україні 14 Challenger 2, Франція – неназвану кількість легких "колісних танків" AMX-10RC.

Допомогти своїми німецькими "леопардами" прагнуть Польща та Фінляндія, однак за умовами контракту вони не можуть цього зробити без погодження уряду Німеччини.

Під тиском інших країн віцеканцлер Роберт Хабек заявив, що уряд Німеччини не буде перешкоджати постачанню їхніх танків Україні.

Утім, офіційні дозволи поки не надані. Bloomberg повідомляє, що Німеччина оголосить про своє остаточне рішення напередодні чергової зустрічі на авіабазі в Рамштайні.

За даними видання Süddeutsche Zeitung, Шольц у розмові з Байденом заявив, що готовий дозволити постачати танки, якщо США зроблять аналогічний крок і нададуть Україні свої танки Abrams.

Натомість Білий дім наголосив, що кожна країна повинна ухвалювати власне рішення про безпекову допомогу Україні.

Що відомо про Leopard 2?

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

"Леопард 2" розробляли під час холодної війни з метою протистояти радянській танковій армії у великому конфлікті.

"Усі танки, які стоять на озброєнні країн НАТО, розроблялися як протитанковий засіб. Однак час не стоїть на місці, і західні країни адаптувалися до нових трендів: розробляли для 120-міліметрових гармат нові багатоцільові снаряди.

Зараз це сучасні машини, здатні не лише протистояти танкам, а й виконувати весь спектр завдань", – сказав Саламаха.

Leopard 2 має близько десяти версій з різними рівнями технологізації. Яку саме нададуть ЗСУ – невідомо.

У різних модифікаціях він може бути оснащений розвиненою оптикою з окремим тепловізійним перископом для командира, цифровою системою керування, посиленою бронебійною гарматою, покращеним захистом.

За основними характеристиками він може конкурувати з російським Т-90. Для України також важливо, що "леопарди" стоять на озброєнні 13 європейських країн, що спростить логістику, пошук запчастин та боєприпасів.

✔️ Вартість танка може бути різною, залежно від його модифікації та умов контракту. Удосконалена версія Leopard 2A6 може коштувати понад 6 млн дол. Для порівняння: український сучасний БМ "Оплот" для Таїланду коштував 4,9 млн дол.

Що відомо про Challenger 2?

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

За словами оглядача групи Inform Napalm Олександра Коваленка, британські Challenger 2 – це танки з найміцнішою бронею у Європі. Вони непогано себе зарекомендували під час війни в Іраку.

Саме захист вважається візитівкою челенджерів. У статті на офіційному сайті армії США з посиланням на британських армійців ідеться, що під час боїв біля Басри один з танків отримав 15 влучань з РПГ без пробиття броні.

Однак за свою підвищену броньованість ці бойові машини розплачуються більшою вагою. Додаткові модулі захисту збільшують бойову масу з 64 до 75 тонн, що позначається на мобільності машин на полі бою.

За набором оптичного та навігаційного обладнання Challenger 2 відповідає рівню сучасного європейського танка.

Недоліком може бути особливість снарядів: вони не уніфіковані, як у Leopard 2 та Abrams. Це означає, що постачати боєприпаси доведеться окремо. У світі цей танк не дуже популярний. Крім Британії його використовує лише Оман.

✔️ Вартість танка: за офіційними даними, собівартість Challenger 2 перевищує 5 млн дол.

Що відомо про AMX-10RC?

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

"Танками їх можна назвати умовно. Це бойові розвідувальні машини з потужним озброєнням", – зазначив Саламаха.

AMX-10RC називають колісним танком, хоча таке поняття не наукове. Це важкий броньований автомобіль з потужною 105-міліметровою гарматою, як у справжньного танка. Він має легшу броню, проте значно вищу мобільність.

"Калібр AMX-10 RC не пропалить броню російського танка. У лобовій проєкції ця машина не зможе боротися з танками. Однак БМП та БТР для неї не стануть проблемою.

Машини мають чудову оперативну мобільність, але низьку прохідність. З них можна формувати підрозділи і використовувати як оперативний резерв", – казав головний редактор видання Defence Express Олег Катков.

Недоліком французьких машин є унікальні боєприпаси, які потрібно купувати окремо.

✔️ Вартість машини: офіційних даних немає.

Французи мають на озброєнні і "справжні" танки. Їхній Leclerc є одним з найбільш технологічних європейських танків. За даними Politico, питання про можливу поставку цих машин в Україну лише обговорюється.

Скільки західних танків у Європі?

Більше, ніж радянських. За даними Реєстру звичайної зброї ООН (UNROCA), Британія тримає 227 Challenger 2 і 75 готує до утилізації. В армії Франції, згідно з The Military balance, 245 "колісних танків" AMX-10RC.

Значно популярнішим є німецький Leopard 2. Він стоїть на озброєнні у 20 країнах.

Іспанія має 327 таких танків, Греція – 353, Польща – 247, Фінляндія – 200, Швеція – 120. Сама Німеччина задекларувала в UNROCA 642 "леопарди". Щоправда, для бойових дій придатна лише частина з них.

Загалом Leopard 2 за 40 років випустили понад 3 тис штук, але багато з них потребують модернізації або ремонту.

Кількість танків, яка буде модернізована або надана Україні з європейських резервів, може бути обмеженою. Проблема в тому, щонизка країн Західної Європи витрачала на армію менше, ніж передбачали квоти НАТО.

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

За даними німецького видання Focus, у 2017 році менше половини танків бундесверу були в робочому стані.

Керівництво концерну Rheinmetall скаржиться, що не зможе підготувати для України багато танків. Німецькому виданню FAZ стало відомо, що заводи компанії у 2023 році здатні поставити ЗСУ лише 10-15 танків.

Іншою проблемою може стати загальне посилення напруги в регіоні.

Польща та Фінляндія, які готові надавати Україні німецькі танки, межують з Росією і піклуються про власну безпеку. Не варто чекати, що ці країни забезпечать усі потреби ЗСУ. Потрібна широка коаліція країн.

Чи зможе Україна все це ремонтувати?

Україна вже зараз має на озброєнні багато видів західної артилерії, бронемашин та систем ППО, з якими не доводилося працювати до 24 лютого.

Усі вони потребують особливих запчастин та спеціалізації, тому європейські танки не стануть принципово новим викликом для українського військово-промислового комплексу.

Частину техніки ремонтують виїзні бригади, частину – централізовано відправляють на ремонт.

За словами менеджера проєктів "Укроборонпрому" Олега Болдирєва, держконцерн та Міноборони мають спеціальних імпортерів, які налагоджують постачання західної техніки та запчастин.

Чи дадуть Україні американскі M1 Abrams?

Танковий кулак Залужного. Які західні танки може отримати Україна та як їх обслуговувати?

Американські абрамси – найкращий варіант для ЗСУ серед західних танків, вважає Саламаха.

Сполучені Штати мають на озброєнні близько 2 500 штук таких машин, однак американці не раз нарікали на складність навчання екіпажів, доставки та обслуговування техніки в Україні.

"Зараз абрамси отримує Польща. Вона організовує центри обслуговування, навчає інструкторів. Це робиться з далеким прицілом. США зможуть поставити Україні ці танки, коли з’явиться інфраструктура в сусідній країні", – зазначив експерт.

✔️ Вартість танка: собівартість виробництва в 1990-ті роки становила 6,2 млн дол. Зараз ціна може перевищувати 8 млн дол. Цей танк вважається одним з найдорожчих у світі.

Джерело: epravda.com.ua

Автор: Богдан Мірошниченко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович