24.01.2023 11:46
Просмотров: 201

Детально про час автономної роботи ноутбука

Високі технології протягом останніх років зробили величезний стрибок. З тенденцією у бік збільшення портативності, сьогодні можна придбати вкрай потужний ноутбук, який задовольнятиме всі запити і зможе забезпечити високу продуктивність навіть у найсучасніших і найвибагливіших додатках та іграх. Але вибір гарного ноутбука цим не обмежується, тому що важливість має ще й час роботи у відриві від мережі живлення, на ресурсах власної батареї.

Детально про час автономної роботи ноутбука

Від чого залежить автономна робота ноутбука?

Для багатьох на першому місці стоїть не продуктивність, а автономність, що особливо актуально для тих, хто часто перебуває в дорозі, але повинен мати можливість працювати чи навчатися у будь-якому місці та у будь-який час. Час роботи від батареї у потужних ноутбуків, на жаль, є досить скромним — щоб отримати хорошу автономність, потрібно жертвувати продуктивністю. І саме тут починаються муки вибору.

Це пов'язано з тим же, з чим пов'язана і необхідність у потужному блоці живлення у топових настільних ПК — енергоспоживання продуктивного “заліза” вкрай високе. Тому комплектуючі ноутбуків, що здатні зрівнятися з десктопними аналогами, вкрай швидко витрачають ресурс акумулятора. І, на жаль, у середньому топові лептопи можуть протриматися не більше трьох годин на одній підзарядці. У той же час набагато менш потужні девайси спокійно витримують по 7-8 годин, а деякі моделі і 10-11 годин без підзарядки.

Як оптимізувати роботу ноутбука для покращення автономності?

Сумарне енергоспоживання ноутбука залежить від роботи всіх компонентів, а також навантаження на них. Основними споживачами енергії в ноутбуці є дисплей, процесор, відеокарта та модулі бездротової мережі – Wi-Fi та Bluetooth. І головна проблема, яку потрібно вирішити для покращення автономності, - знизити енергоспоживання ноутбука при збереженні функціональності.

  • Щоб знизити енергоспоживання, ви можете, наприклад, скоротити час до відключення дисплея та жорстких дисків за відсутності активності. Це дозволить пристрою переходити в режим сну в режимі очікування. Також можна вимкнути бездротові мережі або активувати режим польоту.
  • Крім того, можна спростити інтерфейс Windows. Вам треба зайти в ”Мій комп'ютер”, клацнути правою кнопкою миші у порожньому місці та вибрати властивості. У вікні натискаємо "Додатково" - "Продуктивність" і вибираємо пункт "Забезпечити максимальну продуктивність", після чого зберігаємо зміни та перезавантажуємо ноутбук.
  • Щоб закрити найбільш очевидних споживачів енергії, ви можете клацнути правою кнопкою миші і вийти з усіх програм, значки яких розташовані в області сповіщень - в нижньому правому кутку рядка меню. Менш очевидні фонові програми можна закрити за допомогою програмного забезпечення, яке оптимізує систему.

Якщо цього виявиться недостатньо, то можна вдатися до радикальніших заходів — провести заміну акумулятора на більш енергоємний і потужний. Але для цього знадобиться модельний номер лептопа і перевірити наявність сумісних АКБ з розширеними можливостями.

Де придбати більш ємний акумулятор для ноутбука?

Коли ви вже з'ясували модельний номер, то перевірити наявність у продажу батарей для вашого ноутбука з підвищеною енергоємністю буде не важко. Знайти альтернативний АКБ із вищим показником автономності можна в інтернеті, наприклад, це інтернет-магазин BatteryNet, який має великий вибір акумуляторів та інших комплектуючих.

Якщо відвідати цю компанію і подивитися в каталог, можна ввести в рядок пошуку заводський номер або назву моделі ноутбука, щоб знайти та відфільтрувати всі сумісні акумулятори. Серед них, звернувши увагу на значення мА/год, можна знайти батареї з підвищеною енергоємністю, які можна поставити в конкретний лептоп, щоб збільшити його автономність.

Чи допоможе чищення ноутбука покращити час автономної роботи?

Вентилятори, встановлені на відеочіпі і процесорі є практично найбільш активними, хоча і не енергоспоживаючими, елементами ноутбука. І працюють набагато активніше, якщо пристрою потрібне охолодження. А при високій забрудненості внутрішнього простору пристрою та зносу термопасти на мікрочіпах відеокарти та процесора відповідно вони працюватимуть практично безперервно.

Це відбувається через проблеми з циркуляцією всередині ноутбука, а також через всмоктування холодного та виштовхування гарячого повітря. Відповідно, пристрій перегрівається і збільшується енергоспоживання системи охолодження. Тому своєчасне обслуговування ноутбука, його чищення та заміна термопасти на відеокарті та центральному процесорі допоможуть продовжити час автономної роботи. При цьому помітно знизиться навантаження на систему охолодження, що також зменшить споживання енергії.

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович