09.02.2023 16:22
Просмотров: 452

В Старий Салтів повертається життя: з’явився пішохідний міст, чекають на модульні будинки

В Старий Салтів повертається життя: з’явився пішохідний міст, чекають на модульні будинки

Міст в Старому Салтові було зруйновано ще на початку війни, селище потрапило в окупацію. Після звільнення населеного пункту сполучення з протилежним берегом відбувалося або водою, або в об’їзд – подорож не найкращою дорогою займала кілька годин. Тож коли на Печенізькому водосховищі став лід – трафік пішов найкоротшим шляхом. А кілька тижнів тому по зруйнованому мосту проклали споруду для пішоходів.

Алекс, співробітник поліції

Они ходили пешком, когда есть достаточный минус, чтобы выдержать людей. На лодках переправлялись, когда не замерзало водохранилище, ночью лодочники прорубывали лед. И несколько недель назад поставили мост, чтобы было удобнее ходить.

Коли окупанти відходили – обстрілювали Старий Салтів, руйнування страшні. Зараз так само страждають селища у безпосередній близькості до кордону.

Алекс, співробітник поліції

Населенные пункты, которые ближе к оккупационным войскам, к их артиллерии, они страдают больше. Т.е. когда тот берег был оккупирован, а Старый Салтов деоккупирован – и страдал Салтов. Когда их выгнали – теперь страдает Волчанск, Волчанские Хутора, Гатище, Старица и все населенные пункты у границы. Те, которые дальше, тоже страдают, просто до них достает не всеми видами оружия.

Місток не для людей зі слабкими нервами. Але інші тут не ходять. Чоловік мешкає у Вовчанську, іноді їздить до доньки у Харків. Розповідає – обстановка вдома напружена, люди виїжджають.

Ара, мешканець м. Вовчанськ

Та куда возвращаться, у нас круглые сутки стреляют. Никто не возвращается, все уезжают. Я с Волчанска, мы от границы 5 км, круглые сутки стреляют.

Сам чоловік, доки його будинок цілий, їхати нікуди не планує.

Ара, мешканець м. Вовчанськ

Пока целый, но каждый день в Волчанске по несколько домов взрывается. Мой пока целий.

Куми Олександр та Роман з Бугаївки прямують в Циркуни, де для них знайшлась робота.

Олександр

Щас хорошо, все добре. У нас там не було прильотів, тут розбили, в Салтові. А там у нас все добре.

Роман

Це інструмент, восстанавливать ідем далі, в Харьков. В Циркунах отам, що розбите – відбудовуємо.

Люди потроху вертаються в Старий Салтів, якщо вціліло житло та є варіант, як його опалювати.

Костянтин Гордієнко, нач. загального відділу Старосалтівської селищної ради

Кто был в квартирах, когда все началось – начали выезжать. А некоторые остались и были здесь все время. Понимаете, Старый Салтов восстанавливается, не было электричества, сейчас нет водопровода, нет газа, поэтому могут жить только те, у кого печное отопление. Есть организации, которые привозят воду, есть колодцы, а так тяжеловато. Все собираются возвращаться весной, когда более-менее будет восстановлено, чем мы и занимаемся, восстанавливаем наш поселок.

Наталя з доньками не була вдома чотири місяці. Повернулися відразу, щойно у селищі стало відносно безпечно.

Наталя Супрун

Сиділи ми тут до 6 травня, потім виїхали – діти дуже боялися. Якщо б я одна була, я б, може, залишилася. Просто через дітей страшно було. Потім, коли ми повернулися через 4 місяці, тут усе чорне було, все текло-позатікало.

Кімнати потребують ремонту, але спочатку треба залатати дах, тож чекають на будматеріали.

Наталя Супрун

Звільнили і ми вирішили відразу їхати додому. Нам дома лучше. Вода є, світло є, газа нема, але є пічка – можна топити і їсти зварити. Так ще можна жити.

В громаді працюють волонтери, які допомагають місцевим всім – від ліків та дитячого харчування до будматеріалів та буржуйок.

Зоя Хабарова, голова ГО «Добрі Дії»

Сейчас у нас уже более-менее налажено все: продуктовые наборы мы четко пытаемся выдавать раз в месяц. Подвозим одеяла, подушки, буржуйки. Стройматериалы заказали. Красный Крест нам привез еще много электроинструмента, который мы выдаем в пользование, чтоб люди принесли назад. Западная Украина, теперь у нас есть город-побратим, Острог. Они нам регулярно раз в месяц что-то привозят, помогают.

За приблизними оцінками, з 8 з половиною тисяч мешканців громади додому повернулися близько 3 тисяч. Зараз в Старому Салтові чекають на модульні будинки – встановлення такого тимчасового житла дозволить повернутися тим, кому взагалі нема де жити.



Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович