15.02.2023 15:14
Просмотров: 332

Над Київщиною зафіксували російські повітряні кулі

Над Київщиною зафіксували російські повітряні кулі

У небі над Київщиною 15 лютого виявили російські повітряні кулі з кутовими відбивачами. Через це у регіоні оголосили повітряну тривогу.

Про це в етері телемарафону повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Так, повітряну тривогу оголосили о 13:28. Київська обласна військова адміністрація розповіла, що це через повітряні цілі, які виявили у небі Київщини. Після цього Ігнат пояснив, що йдеться про повітряні кулі. Щоб їх збити, українська армія задіяла винищувачі, пише Громадське.

Речник Повітряних сил додав, що під час польоту ця куля не загрожує людям, але оскільки її намагається збити українська авіація, на землю можуть впасти уламки. Ігнат розповів, що застосування росіянами таких повітряних куль – це «дідівський метод». Ці кулі можуть бути різного розміру, але достатнього для підйому кутового відбивача.

За словами речника, політ таких повітряних куль залежить від вітру: наприклад, напередодні через вітер у південному напрямку така куля залетіла у Молдову.

Кутові відбивачі – пристрій у вигляді прямокутного тетраедра зі взаємно перпендикулярними відбивальними площинами. Їх використовують як хибні цілі та пастки радіоелектронної боротьби. Міністр оборони України Олексій Резніков розповідав, що вся територія біля Херсонського мосту була вкрита десятками таких відбивачів, якими окупанти «намагалися захиститися від HIMARS».

Раніше нам у коментарі Ігнат пояснював, що такі кулі роблять кустарним способом: «Надули вуглекислого газу, причепили шматок бляхи – і все». Якщо на них почепити кутовий відбивач, то радіолокаційно він помітний як ціль.

«Зрозуміло, що по ньому відпрацьовувати зенітними ракетами, які коштують сотні тисяч, ніхто не буде. Головне – ми цю ситуацію знаємо і контролюємо», – сказав Ігнат.

Що передувало?

У Молдові 14 лютого оголосили про тимчасове закриття повітряного простору країни для «забезпечення безпеки цивільної авіації». Через три години його знову відкрили.

Управління цивільної авіації Молдови повідомило, що повітряний простір закривали через невстановлений об’єкт у небі. Його зафіксували у районі міста Сороки, яке розташовується на кордоні з Україною. Небо закривали враховуючи погодні умови, неможливість моніторингу та ідентифікації об’єкта, а також траєкторії його польоту.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомляв, що у повітряному просторі України 14 лютого зафіксували повітряні цілі. Він припускав, що йдеться про кулі з кутовими відбивачами. Однак тоді речник не уточнив, чи могли такі повітряні об’єкти стати причиною закриття повітряного простору над Молдовою, хоча і припустив такий сценарій.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович