22.02.2023 06:09
Просмотров: 936

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

На жаль, навіть сьогодні, через 9 років після масових вбивств на Майдані, ми бачимо, як у медіа і суспільстві постійно повторюється наратив про те, що протестувальників на Інститутській розстрілювали снайпери. Іноді навіть пишуть російські снайпери. Дане твердження є недостовірним, більше того - небезпечним і шкідливим. Це переконливо пояснювала і обґрунтовувала адвокат Майдану Євгенія Закревська у інтерв’ю для Новинарня, що було опубліковане ще два роки тому:

https://novynarnia.com/2021/02/20/yezakrevska/

Ми ж вирішили коротко відтворити перебіг подій того дня і перерахувати підозрюваних у вбивствах на Майдані 20 лютого 2014 року.

___________________________________________________________________

● Усього 20 лютого загинуло 48 протестувальників, 80 осіб отримали вогнепальні поранення.

Перші троє протестувальників були вбиті свинцевою картеччю в районі пішохідного моста на Інститутській приблизно о 9-й ранку. У їхньому вбивстві підозрюються співробітники севастопольського «Беркуту».

Далі на авансцені з’являється спецрота київського полку спецпризначення «Беркут», відома також, як «чорна» спецрота. Бійці були одягнені у чорну форму, з жовтими скотчевими пов'язками на руках. Приблизно о 9-й ранку вони виходять з автобусу і висуваються до входу у Жовтневий палац, де на той час ще перебували бійці Внутрішніх військ і спецпідрозділу ВВ «Омега».

Приблизно з 9:00 бійці спецроти починають вести вогонь по протестувальниках. Спершу вони стріляють з майданчика перед Жовтневим палацом, намагаючись зупинити майданівців, які у цей час підіймаються пагорбом по схилу біля квіткового годинника і сходами з Майдану Незалежності. Частина протестувальників в той самий час просувається вперед проїжджою частиною Інститутської.

● Усього в складі спецроти налічувалося 26 спецпризначенців. Разом з ними діяв також Олег Янішевський - заступник командира київського полку міліції особливого призначення «Беркут», підполковник міліції. На відміну від бійців спецроти він був у синьому беркутівському камуфляжі.

✅ Детально про спецроту можна прочитати у статті на сайті Цифровий Архів Майдану:

З 9:07 до 9:22 на Інститутській і біля Жовтневого вбивають дванадцять осіб.

Біля Жовтневого палацу спецрота також зазнала втрат. Був убитий Микола Симисюк і отримав поранення Роман Панченко.

Після цього бійці спецроти починають відступати догори пішохідною алеєю паралельно вул. Інститутській і продовжуть вести прицільний вогонь в напрямку протестувальників, які просуваються вперед тією ж алеєю. Лише впродовж 5 хвилин на цій алеї було вбито 11 людей.

В той же час декілька спецпризначенців стріляють з-за снігової барикади на вул. Інститутській, навпроти верхнього виходу станції метро "Хрещатик".

Згодом силовики займають позиції позаду вантажівок і бетонних блоків, якими була перекрита вул. Інститутська в районі перехрестя з вулицею Ольгинською. Звідти вони продовжують вести прицільний вогонь по майданівцях, за неповну годину (з 9:40 до 10:30) вбивши 19 протестувальників. З них 15 осіб загинули на тротуарі на правому боці Інститутської, поруч з тим місцем, де зараз находиться капличка і меморіал з портретами загиблих Героїв Небесної Сотні.

Останнім вбитим того дня став Володимир Мельнічук, якого застрелили біля Жовтневого палацу близько 17-ї години.

● Окрім спецроти, у вбивстві і пораненні протестувальників з використанням летальної зброї 20 лютого 2014 р. обвинувачуються наступні бійці спецпідрозділу ВВ МВС України «Омега»:

- офіцер-кулеметник спецпідрозділу ВВ МВС «Омега» Володимир Косенко обвинувачується у вбивстві Героя Небесної Сотні Олега Ушневича (смертельне поранення о 9:43) та пораненні майданівця Віталія Гукова з табельного пістолету Форт-14. Слідство вважає, що В. Косенко був серед трьох спецпризначенців в чорній формі (без жовтих пов’язок), які 20-го лютого 2014 р. відходили разом із спецротою «Беркуту» від Жовтневого палацу вверх по вул. Інститутській, а згодом стріляли з-за сніжної і бетонної барикади. Був затриманий 18 лютого 2020 року, але на даний момент судове провадження щодо нього зупинено у зв'язку з мобілізацією.

- снайпер спецпідрозділу ВВ МВС «Омега» підполковник Дмитро Хміль підозрюється у вбивстві Героя Небесної Сотні Олександра Храпаченка (смертельне поранення о 11:28) зі снайперської гвинтівки моделі ТS.М308 з позиції на території Клубу Кабінету Міністрів України. Затриманий 30 жовтня 2018 р., зараз перебуває під запобіжним заходом у вигляді особистого зобов'язання.

Більшість членів спецроти втекли з України ще у 2014 році. А в травні 2016 у Святошинському суді м. Києва почали розглядати по суті справу щодо обвинувачення чотирьох бійців спецроти - Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і заступника командира київського полку міліції особливого призначення «Беркут» Олега Янішевського.

● Проти них були висунуті наступні обвинувачення: перевищення службових повноважень, вчинення теракту, незаконне перешкоджання проведенню мітингів та вбивство двох або більше осіб за попередньою змовою. Трьох — Маринченка, Аброськіна та Зінченка — додатково обвинувачують у заволодінні вогнепальною зброєю за попередньою змовою шляхом зловживання своїм службовим становищем. А Янішевського — у незаконному поводженні зі зброєю.

Прокуратура вимагає для них довічного покарання.

За словами адвоката Майдану Євгенії Закревської, даний судовий процес міг бути зразковим, і були всі шанси завершити суд і отримати вироки “беркутівцям” за розстріл активістів на Майдані ще у 2020 році. Але цьому завадило рішення видати обвинувачуваних в межах обміну полонених 29 грудня 2019 року.

У лютому 2020 року, через два місяці після обміну, Олександр Маринченко і Сергій Тамтура повернулися в Київ, а Олег Янішевський, Павло Аброськін та Сергій Зінченко залишилися на непідконтрольних Україні територіях. У червні 2021 року Святошинський районний суд Києва дав дозвіл на заочне судове провадження щодо цих трьох ексберкутівців.

● 17 листопада 2022 року судовий розгляд справи “Вбивства людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану”, який тривав з травня 2016 року у Святошинському суді м. Києва був завершений.

✅ Загалом у справі проведено 320 судових засідань, з яких 10 в режимі відеоконференції. Було досліджено 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства, судом допитано 245 осіб - потерпілі, свідки з числа правоохоронців та протестувальників, а також інші очевидці та експерти, обвинувачені. Також суд дослідив більше 3 Тб відео та фото матеріалів.

Про те, як обвинувачення у суді доводило вину ексберкутівців рекомендуємо прочитати у ґрунтовній статті на сайті видання Ґрати: https://cutt.ly/V3N6oW0

Суд присяжних пішов до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення.

Очікується, що вирок буде оголошено восени 2023 року.

Вічна пам'ять усім Героям, що віддали своє життя за Україну!

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

Хто вбивав майданівців 20 лютого 2014 на Інститутській?

https://www.facebook.com/HeavenlyHundredLawyers

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович