22.02.2023 08:44
Просмотров: 572

“ПСКОВСКИЕ НАРОДНЬІЕ СКАЗКИ” в українських містах і селах

Як російські загарбники намагалися знищити національну ідентичність українців на тимчасово зайнятих територіях Херсонщини

-------

Від початку широкомасштабного вторгнення росії на тимчасово зайнятих нею територіях України зафіксовано сотні фактів цілеспрямованого знищення окупантами української мови та культури, спотворення нашої історії, репресій та катувань педагогів з проукраїнською позицією, а також інших злочинів, направлених на знищення національної ідентичності українців.

В окуповані міста і села України загарбники масово звозять російських вчителів, російські підручники з історії та навіть збірки російських казок для дошкільнят. Розповідаємо про те, як окупанти намагалися “денацифікувати” українців у місті Берислав Херсонської області, і як з цього нічого НЕ ВИЙШЛО…

“Російські окупанти в Україні спалюють книги українською мовою. Після того, як вони займають населений пункт, вони не лише мародерять, але й знищують бібліотеки”, — наприкінці минулого року відзначали в публікації на офіційній сторінці Генерального штабу Збройних Сил України - http://surl.li/ezgzv

Своєю чергою, Центр національного спротиву днями оприлюднив інформацію щодо розробки ворогом програми русифікації української молоді, розрахованої на 10 років. Окупанти провели опитування громадської думки щодо настроїв мешканців тимчасово захоплених територій, яке виявило, що молодь півдня України не підтримує російських загарбників. Саме тому – зауважують в Центрі - загарбники вирішили активізувати роботу з українськими дітьми. Ворог планує посилити акцент на "ролі росії в другій світовій війні", зробити регулярними виступи “ветеранів т.з. сво” в школах, а також суттєво збільшити “години патріотизму” в навчальних закладах, що функціонують на тимчасово окупованих та зайнятих ними територіях.

Жителі звільненого 11 листопада минулого року Берислава, що на Херсонщині, про бажання окупантів знищити національну ідентичність українців добре знають, адже бачили спроби їх втілення в життя на власні очі. Нагадаємо, місто захопили в лютому 2022 року. За словами місцевих жителів, з якими поспілкувалися військовослужбовці підрозділу цивільно-військового співробітництва, після захоплення Берислава росіяни одразу ж взялися переводити місцеву систему освіти на російський лад. Найбільшу увагу вони приділяли саме питанням викладання української мови та історії України.

Упродовж весни-літа минулого року окупанти намагалися організувати “стажування” для тих педагогів та керівників навчальних закладів Херсонщини, які з тих чи інших причин погодилися з ними співпрацювати. Цих вчителів вивозили до тимчасово окупованого Криму чи на територію рф, де розповідали, як саме і в якому ідеологічному ключі має відбуватися освітній процес. Під час цих лекцій росіяни, серед іншого, наголошували на обов’язковому переході на російську мову навчання в усіх закладах освіти міської територіальної громади (в т.ч. – дитсадках) та на вивченні історії виключно за російськими підручниками. Також українським педагогам розповідали, які книги мають читати діти вдома та навіть роз’яснювали, які дитячі казки є “бажаними й правильними” для дошкільнят.

Втім, вчителів та керівників шкіл, готових до співпраці з російськими загарбниками, в Херсонській області та, власне, Бериславі, виявилося не так багато, як очікували окупанти. Тож, навесні і влітку минулого року, в місті розпочалися репресії проти патріотично налаштованих педагогів.

Найбільш показовою в цьому контексті є історія про життя в окупації сім’ї вчителів однієї з місцевих шкіл Сергія і Тетяни Носачів, яку вони розповіли українським правозахисникам та членам делегацій ОБСЄ від Євросоюзу і США у Відні 1 лютого. Зокрема, Тетяна Носач згадала, як батьки школярів просили підручники для дітей, щоб займатися влітку. Але окупанти відповіли, що українських підручників більше немає, а російські ще не встигли завезти. Також, за її словами, росіяни пропонували у вересні приводити дітей до школи — навчатися за російською програмою. “Нам погрожували, вчителям: якщо ми будемо працювати вдома дистанційно, то це зашкодить нашому життю. Ми дуже хвилювалися і за власних дітей, які також навчалися, тому на початку вересня я змушена була забрати свою доньку і виїхати з міста”, — розповіла Тетяна.

Чоловіка Тетяни, Сергія Носача, який викладав у школі предмет “Захист України”, росіяни викрали з власного будинку, допитували і катували, пропонуючи свободу в обмін на інформацію про жителів міста з проукраїнською позицією, воїнів АТО і родичів військовослужбовців. Після відмови, вчителя 5 днів били, катували електричним струмом, погрожували розстрілом, але зрештою — відпустили.

Тож, ближче до початку навчального року російським загарбникам довелося завозити в місто вчителів з росії та тимчасово окупованого Криму. Тоді ж окупанти почали завозити в Берислав і російські підручники з історії, різноманітні посібники та, навіть, російські видання з дитячими казками (!) для найменших.

Вже після деокупації Берислава в листопаді минулого року фахівці ЦВС змогли на власні очі побачити ці книжки, в тому числі й дитячі казки. Зокрема, близько півтисячі примірників видання з відверто незрозумілою назвою “Псковские народньіе сказки” (див. фото) українські військові виявили в приміщенні місцевого будинку культури. Саме там, восени минулого року, окупанти влаштували т.з. “виборчу дільницю” для свого нібито “референдуму” з питання “приєднання” Херсонщини до рф (колаборанти стверджували, що він “відбувся” з 21 по 27 вересня 2022 року).

Видання, випущене в світ у 2022 році, є сувенірним — так звані "псковські народні казки" для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку надруковані на дорогому і якісному папері, а сама книга добре проілюстрована. Якщо вірити вихідним даним — тираж книги складає 3 тис примірників, які надрукували в Санкт-Петербурзі.

До речі, в згаданому приміщенні українські військові виявили й інші цікаві речі: зокрема, багато нового дитячого одягу та продуктів харчування російського виробництва, списки виборців з адресами та паспортними даними мешканців Берислава, пусті сейф-пакети російських банків для грошей, тощо — більшість цих знахідок наразі вивчаються українськими правоохоронцями.

За словами місцевих мешканців, з якими поспілкувалися фахівці ЦВС, громадянам, котрі таки взяли участь у фейковому референдумі росіян, за це платили та роздавали продукти й одяг. Однак очевидно, що таких українців було небагато — про це свідчить хоча б велика кількість продуктів, дитячого одягу та книжок, залишених окупантами та їх посібниками в приміщенні т.з. “виборчої дільниці”. До речі, низька явка на “референдумі” змусила колаборантів з фейкових “виборчкомів” спільно з російськими військовими протягом тижня обходити помешкання городян, примушуючи їх “голосувати” під стволами автоматів.

Не вдалося росіянам повноцінно запустити в місті й освітній процес — навчальний рік розпочали тільки в одному навчальному закладі територіальної громади. У Бериславській міській раді нещодавно повідомили, що попри погрози та залякування окупантів, на співпрацю з ними ніхто з директорів міських закладів освіти не пішов — лише один завуч та кілька вчителів. Керівники дитячих садочків теж відмовилися від співпраці з окупантами, тож читати «Псковские народньіе сказки» в українському Бериславі нема кому.

Матеріал підготовлено групою медіакомунікацій ЦУ ЦВС Генштабу ЗСУ

#2022БитваЗаУкраїну #2022FightForUkraine

“ПСКОВСКИЕ НАРОДНЬІЕ СКАЗКИ” в українських містах і селах

“ПСКОВСКИЕ НАРОДНЬІЕ СКАЗКИ” в українських містах і селах

“ПСКОВСКИЕ НАРОДНЬІЕ СКАЗКИ” в українських містах і селах

Джерело: facebook.com/GeneralStaff.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович