24.02.2023 13:41
Просмотров: 615

Розслідування загибелі 1780 цивільних та зникнення 1007 осіб: рік війни від Харківської облпрокуратури

Розслідування загибелі 1780 цивільних та зникнення 1007 осіб: рік війни від Харківської облпрокуратури

Для забезпечення ефективного та більш якісного розслідування воєнних злочинів мною за ініціативою Генерального прокурора після деокупації частини території області створено 28 мобільних слідчо-прокурорських груп, до складу яких увійшли прокурори, слідчі служби безпеки та національної поліції, а також спеціалісти-вибухотехніки, криміналісти та інші фахівці. Про це сьогодні повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков на сьогоднішньому брифінгу до річниці вторгнення.

У злочинах за фактами порушення законів та звичаїв війни прокурорами, слідчими служби безпеки та нацполіції проведено майже п’ятнадцять тисяч оглядів, понад двадцять тисяч допитів та призначено більше 4700 судових експертиз.

На сьогодні мобільними слідчо-прокурорськими групами разом з експертами вже оглянуто 67 % деокупованих територій, на інших 33 % – огляди проводяться з урахуванням безпекового фактору, оскільки деякі з них наближені до зони бойових дій, а інші території не розміновані вибухотехніками, у зв’язку з чим робота на цих територіях прокурорів, слідчих та експертів є вкрай небезпечною.

Розслідуються факти загибелі 1780 цивільних осіб, з них 74 дітей, поранення 2718 осіб, з них 214 неповнолітніх, а також факти викрадення або зникнення 1007 цивільних осіб.

Правоохоронцями встановлено 21 катівню, які окупаційні війська облаштували на території області, з яких на території Куп’янського району – 9, Ізюмського – 7, Дергачівського – 4 та Чугуївського – 1.

Встановлено 112 потерпілих, які пройшли через тортури та знущання, 8 з них, на жаль, загинули. І до тепер нами виявляються нові факти примусового утримання та катування українців військовослужбовцями рф та представниками так званих незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР».

Найбільшою за кількістю осіб, що незаконно утримувались та піддавались там катуванню, є катівня, яка знаходилась у приміщеннях Вовчанського агрегатного заводу у Чугуївському районі.

Після деокупації територій Харківщини встановлено 8 фактів, пов’язаних із сексуальним насильством під час збройного конфлікту. Всі жінки різного віку: наймолодша дівчина 16 років, найстарша – 73 роки. Всі ці факти є проявом геноциду українського народу. В одному з кримінальних проваджень є відомості щодо осіб, причетних до зґвалтування 21-річної дівчини в Ізюмському районі, тому двом військовослужбовцям рф вже готується повідомлення про підозру.

З початку збройної агресії на території області проведено ексгумацію 668 тіл (621 цивільна особа та 47 військовослужбовців ЗСУ), з них: 451 з місця масового поховання у м. Ізюмі.

Із вищевказаного місця масового поховання з метою ідентифікації загиблих на цей час призначено судові молекулярно-генетичні експертизи за біологічними зразками 440 ексгумованих тіл та 258 родичів загиблих.

На цей час неідентифікованими залишаються 150 тіл цивільних осіб, у тому числі 127 з місця масового поховання в Ізюмі.

Після деокупації росіяни залишили нам так звані «подарунки» – міни або вибухові пристрої, на яких підірвалось 169 осіб, з них: 136 цивільних осіб, 34 з яких загинули; поранено 8 поліцейських вибухотехніків, 24 працівники ДСНС, 5 з яких загинули, поранено працівника вибухотехнічної служби НАБУ.

У ході слідства встановлюються обставини повного або часткового руйнування понад 19,5 тисяч об’єктів, з яких понад 4 тисячі – це багатоповерхові будинки, майже 6800 – приватні житлові будинки, 366 – заклади культури, 273 – заклади охорони здоров’я. Постраждали також промислові підприємства, заклади освіти, спорту та інші об’єкти.

Прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 26 кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими СБУ, за фактами обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Також здійснюється досудове розслідування за фактом обстрілів ЗС рф території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» та безпосередньо ядерної підкритичної установки «джерело нейтронів», а також сховища ядерних матеріалів.

Встановлено 74 влучання з різного виду озброєнь (ствольної артилерії «Піон», РСЗВ «Смерч», «Ураган», «Град»), внаслідок чого завдано збитків, пов’язаних із знищенням та пошкодженням будівель і споруд, на суму понад 30 млн грн, а навколишньому природному середовищу заподіяно шкоду на суму майже 15 млрд гривень.

Загалом на цей час прокурори здійснюють процесуальне керівництво у понад дванадцяти тисячах семистах (12,7) воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф.

У воєнних злочинах (12,6 тис.) слідчими розслідується понад                  9 тисяч фактів, пов’язаних з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 91 – з умисними вбивствами, 347 – незаконним позбавленням волі, більше двох тисяч ста (2119) – мародерствами, 8 – зґвалтуваннями.

У таких справах повідомлено про підозру 87 особам, у тому числі 20 військовослужбовцям країни-агресора, найманцям приватної військової компанії та учасникам незаконного збройного формування так званої «ДНР».

Ті із воєнних злочинців, хто перебуває за межами нашої країни, нехай не сподіваються, що уникнуть покарання. Таким військовим ми заочно повідомляємо про підозру та ініціюємо питання про проведення спеціального досудового розслідування.

Як приклад, за результатами спеціального досудового розслідування до суду направлено обвинувальний акт стосовно заступника командира ЗС рф (Зеленова Є.О.), який 24.02.2022 надав підпорядкованим військовослужбовцям ЗС рф наказ на здійснення із стрілецької зброї вогню для умисного вбивства цивільних мешканців Харкова, внаслідок чого загинула одна та поранено дві цивільні особи.

До суду направлено обвинувальні акти за фактами вчинення воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії рф стосовно 56 осіб, з яких 44 вже засуджено, у т.ч. семеро військовослужбовців ЗС рф.

Як приклад, чотирьох окупантів – двох найманців приватної військової компанії «Редут» та двох військовослужбовців головного розвідувального управління головного штабу ЗС рі, які катували трьох учасників АТО, здійснювали стосовно них фізичне та психологічне насильство, утримували їх в ямі без води та їжі, засуджено до одинадцяти років позбавлення волі.

Прокурори здійснюють процесуальне керівництво за фактами скоєння понад двох тисяч трьохсот злочинів проти основ національної безпеки. Про підозру вже повідомлено 496 особам, у тому числі 313 за здійснення колабораційної діяльності, 118 – за державну зраду, 33 пособникам державі-агресору та 21 «коригувальнику вогню».

З початку військової агресії рф правоохоронними органами затримано в порядку ст. 208 КПК України 177 осіб за вчинення державної зради, колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору та «коригування вогню».

Фігурантами стали і голови територіальних громад, і їх заступники, і депутати міських, сільських та селищних рад, і освітяни.

У справах за фактами вчинення злочинів проти основ національної безпеки до суду направлено обвинувальні акти стосовно 242 осіб, з яких 90 вже засуджено.

Як приклад, минулого тижня засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна громадянина України, який, будучи працівником ТЕЦ-3, передавав представнику рф вогневі позиції ЗСУ та корегував артобстріли по заводу Малишева та Турбоатому у березні та квітні минулого року.

Також у лютому до 12 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах та з конфіскацією всього майна засуджено громадянина України, який добровільно під час тимчасової окупації міста Ізюма обійняв посаду поліцейського (патрульно-постова служба та чергова частина райвідділу).

Зрадники в судовій системі

Активно спрямовувалися зусилля на встановлення зрадників та колаборантів серед представників правоохоронної та судової системи.

Вже повідомлено про підозру 65 особам, з них: 44 працівникам поліції, 9 працівникам податкової служби, 6 працівникам лісових господарств, 2 працівникам митної служби, працівнику міграційної служби, головам Вовчанського та Балаклійського районних судів.

З часу повномасштабного вторгнення рф на територію Харківської області до суду направлено 23 обвинувальних акти стосовно представників правоохоронної та судової системи.

Як приклад, триває судовий розгляд стосовно голови Вовчанського районного суду, яка з початку війни вступила у змову з окупантами та взяла участь у створенні на території м. Вовчанська судової влади рф. При цьому вона ще і схиляла суддів і працівників апарату суду та підрозділу судової охорони до переходу на бік ворога.

Минулого тижня повідомлено про підозру ще одному державному зраднику – голові Балаклійського районного суду, який, перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Куп’янська, добровільно перейшов на бік ворога та зайняв посаду «виконувача обов’язків заступника начальника управління – начальника юридичного відділу» у незаконному самопроголошеному органі влади – «тимчасовій цивільній адміністрації Харківської області». Він надавав громадянам України юридичні консультації щодо законодавства рф, а також схиляв їх перейти на бік ворога та співпрацювати з окупаційною владою.

Робота з військовополоненими

Прокурори працюють також з військовополоненими. За час війни за участю поліграфолога та з відеофіксацією допитано щодо причетності до скоєння воєнних злочинів 559 військовослужбовців ЗС рф.

Для прокуратури є важливим питання допомоги Збройним Силам України усіма можливими передбаченими законом заходами.

На спецрахунок ЗСУ вже перераховано майже п’ять мільйонів гривень, внесених у вигляді застав у кримінальних провадженнях.

Крім того, забезпечено передачу АРМА арештованих у кримінальних провадженнях грошових коштів у розмірі три з половиною мільйони гривень.

За ініціативою обласної прокуратури судом накладено арешт на корпоративні права та майно сто тридцяти семи підприємств, засновниками яких є підприємства країни-агресора, на суму понад 920 млн гривень, а також 3 автотранспортних засоби, 25 об’єктів нерухомого майна, 2 земельні ділянки, з яких майно на суму понад вісімсот вісімдесят мільйонів гривень вже передано в управління АРМА.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович