01.03.2023 14:50
Просмотров: 728

Задоволено позови щодо приведення в належний стан двох пам’яток Харкова

Задоволено позови щодо приведення в належний стан двох пам’яток Харкова

Збереження об’єктів культурної спадщини — один з пріоритетів у діяльності органів прокуратури, адже це є важливим напрямком гуманітарної політики держави, де участь держави є найбільшою, а відповідальність — найвищою.  

Суд підтримав позицію Київської окружної прокуратури м. Харкова та задовольнив позови щодо приведення в належний стан двох пам’яток архітектури. 

Зокрема, суд задовольнив позов прокуратури в інтересах держави в особі Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної військової адміністрації до ТОВ про зобов’язання виконати умови охоронного договору та привести до належного санітарного, протипожежного та технічного стану одноповерхову будівлю – пам’ятку архітектури по вул. Каразіна у м. Харкові. 

Прокурори довели, що в порушення вимог охоронного договору та Закону України «Про охорону культурної спадщини» ТОВ, яке є власником будівлі, не здійснило необхідні ремонтні роботи, внаслідок чого будівля прийшла у занедбаний стан.  

Крім того, судом задоволено позов окружної прокуратури в інтересах держави в особі Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної військової адміністрації до фізичної особи про відновлення приміщень у двоповерховому житловому будинку – пам’ятці архітектури по вул. Маршала Бажанова у м. Харкові. 

Встановлено, що власник квартири на другому поверсі будинку здійснив реконструкцію балкону з боку головного фасаду, а з боку подвір’я улаштував прибудову з окремим входом. 

Суд погодився з доводами прокурора, що будівництво здійснено без дозволу Департаменту містобудування та архітектури ХОВА як органу охорони культурної спадщини та суперечить положенням Закону України «Про охорону культурної спадщини», яким заборонено змінювати пам’ятки культурної спадщини, порушувати автентичний вигляд будинків, які мають охоронний статус. 

Враховуючи це, суд зобов’язав власника відновити квартиру та приміщення спільного користування у житловому будинку шляхом приведення їх до стану, що існував до початку виконання будівельних робіт.  

Рішення щодо задоволення позовів постановив Харківський окружний адміністративний суд. Наразі триває строк на їх апеляційне оскарження.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович