04.03.2023 10:19
Просмотров: 811

Волонтерські цуценята на службі у нацгвардійців

Волонтерські цуценята на службі у нацгвардійців

Цуценята бельгійської вівчарки Боні, Бібі та Чилі, які народилися у розпал війни, тепер служать у 5 Слобожанській бригаді Нацгвардії. Вже після 4-місячного курсу підготовки за спеціальністю вони ходитимуть в патрулі та чергуватимуть на блокпостах, аби допомагати військовослужбовцям шукати вибухові речовини.

Трьох цуценят бельгійської вівчарки нацгвардійцям подарував харківський волонтер влітку 2022 року. Зараз собакам дев’ять місяців, вони вже знають початкові команди і разом з кінологами відправилися до Навчального центру Національної гвардії України.

Одну з вівчарок на ім’я Боні виховує кінолог солдат Роман Лазурак.

«Якщо дуже багато її дресувати, не давати часу гуляти, то починає хитрити: може лягти. Кожна собака індивідуальна, у кожної свій характер. І, відповідно, до них потрібен свій підхід, теж правильний», – пояснює кінолог.

Собаки народилися під час активних бойових дій на Харківщині. На початку повномасштабного вторгнення російські авіабомби майже повністю знищили військову частину, тому всіх тварин довелося евакуювали на захід країни. Через це нових цуценят у Харкові спочатку виховували волонтери-кінологи, а вже потім передали їх гвардійцям.

За кілька місяців навчання цуценята мають опанувати складніші вправи – як більш досвічений службовий собака Амарек. Переслідуючи когось, він може долати високі перешкоди, не боїться пострілів та вміє шукати зброю, боєприпаси та вибухівку.

«У нас на службі можуть бути ротвейлери, німецькі вівчарки, бельгійські вівчарки. Вони по суті однакові, але є нюанси за характером. Усіх однаково любимо, і усі люблять нас», – каже Роман Лазурак.

Джерело: відділення інформації та комунікації Східного ТУ.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович