04.03.2023 11:18
Просмотров: 1033

В Україні запустили систему автоматичного блокування інтернет-ресурсів

В Україні запустили систему автоматичного блокування інтернет-ресурсів

В Україні створюється централізована система автоматичного блокування інтернет-ресурсів, яка може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів та обмеження користувачів у своїх правах. Про це сказано у заяві Інтернет Асоціації України (ІнАУ ), пишуть Українські Новини.

Асоціація повідомляє, що до 2 березня українські інтернет-провайдери мали встановити систему блокування доступу до веб-ресурсів, яка кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з переліку інтернет-адрес для автоматичного блокування (стоп-лист).

Інформація про користувача, який намагався зайти на “заборонені” ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів. І хоча система декларується для протидії фішингу, вона може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів. У зверненні ІнАУ наголошує, що фактично створюється централізований механізм автоматичного блокування доступу користувачів до необмеженого переліку інтернет-ресурсів. Важко переоцінити негативні наслідки для України в разі отримання ворогом доступу до цього механізму. Під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, по суті “троянський кінь”.

ІнАУ зазначає, що вже двічі зверталась до відповідних державних інституцій з проханням скасувати впровадження такої системи через те, що воно суперечить чинному законодавству України та шкодить її національним інтересам, але Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій. Асоціація закликає скасувати або призупинити такі дії до фахової оцінки можливих загроз.

Як повідомляли Українські Новини, Інтернет асоціація України звернулася до президента Володимира Зеленського, секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, голови Служби безпеки України Василя Малюка через небезпеку автоматичного блокування інтернет-ресурсів.

Провайдерів, які відмовляються блокувати пропаганду Росії, виключають із реєстру.

З 2 березня Україна почала збирати дані користувачів, які намагалися зайти на заборонені сайти.

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович