12.03.2023 08:22
Просмотров: 525

Блумберг: російська кібервійна в Україні спотикається

Блумберг: російська кібервійна в Україні спотикається

Ще до того, як Росія вторглася в Україну, її хакерська атака була в розпалу.

Підозрювані російські хакери атакували українські урядові та фінансові веб-сайти за допомогою так званих розподілених атак типу «відмова в обслуговуванні», спрямованих на створення хаосу; вони бомбардували державні, некомерційні та ІТ-організації шкідливим програмним забезпеченням, призначеним для виведення комп’ютерів з ладу; і, в основному звинувачуючи Росію, вони зосередилися на комерційній супутниковій мережі Viasat Inc. , спричинивши серйозні збої в українському зв’язку, включно з військовими частинами, на вирішальному ранньому етапі війни.

Довгоочікувана кібервійна, здавалося, нарешті почалася. Але те, що почалося з вибухом, зупинилося в чомусь менш суттєвому — постійному потоці цифрових атак, але нічого близького до повномасштабних кібер-військ, які багато хто передбачав.

Представники служби кібербезпеки, знайомі з конфліктом, кажуть, що головною причиною є те, що Україна була готова до цього – і мала значну допомогу від технологічних компаній, що базуються в США та інших країнах, щоб зміцнити свій кіберзахист.

За словами експертів з кібербезпеки, російські хакери, спонсоровані державою, знущалися над українськими мережами протягом цілого покоління, націлюючись на підприємства та електричні служби, навіть відключивши електроенергію в 2015 році та знову в 2016 році. Атака Росії на фінансовий сектор України у 2017 році з використанням зловмисного програмного забезпечення NotPetya поширилася по всьому світу та завдала збитків у 10 мільярдів доларів. Знаючи про можливу атаку, українська влада почала готуватися до російських хакерів восени 2021 року. Окрім підтримки західних урядів, таких технологічних компаній, як Microsoft , Google

та інші надали підтримку українському уряду для посилення кіберзахисту. Крім надання безкоштовного програмного забезпечення, технологічні компанії поділилися аналізом російських хакерів, допомогли уряду дослідити вразливі місця в мережах і надали розвідувальні дані про кіберзагрози.

Експерти кажуть, що ще одним сприяючим фактором є те, що президент Росії Володимир Путін очікував, що війна швидко завершиться, накинувши на Україну війська та кібератаки, що призведе до швидкого падіння уряду країни. Поряд із численними невдачами російських військових, її план використання кібероперацій як частини гібридної війни постійно не виконувався «без суттєвого сприяння просуванню військ», згідно зі звітом фірми з кібербезпеки Recorded Future від 9 лютого.

«Щоб істотно вплинути на війну такого масштабу, кібероперації повинні проводитися в такому темпі, який Росія, очевидно, могла б підтримувати щонайбільше кілька тижнів», — сказав Джон Бейтман, старший науковий співробітник Програми технологій і міжнародних відносин Фонду Карнегі. Мир, у грудневій панельній дискусії.

У електронному листі Бейтман, який у грудні опублікував аналіз російських кібероперацій в Україні, додав: «Я не вважаю російські кіберневдачі головною проблемою планування. Швидше, кіберсилам Москви не вистачило потенціалу та витривалості, необхідних для війни такого масштабу».

Щодо того, чому Росія не критикувала США та інші країни, які підтримують Україну, принаймні не значною мірою, експерти вважають, що Путін просто не хотів розпочинати нові бої, враховуючи проблеми, з якими він зіткнувся на полі бою.

Еріка Лонерган, науковий співробітник Інституту вивчення війни та миру імені Зальцмана при Колумбійському університеті, сказала, що, хоча Росія не проявляла стриманості на полі бою в Україні, «здається, вона не хоче воювати як з Україною, так і з НАТО».

«Це хороша новина, — сказала вона. «Ви можете розглядати це як успішний приклад кіберстримування». Але вона попередила, що США та їх союзники повинні розглянути, які фактори можуть змусити Росію змінити свою думку.

Хоча це не була повномасштабна кібервійна, вторгнення в Україну знаменує собою перший випадок, коли кібероперації відіграють таку помітну роль у світовому конфлікті, згідно до Google. Компанія з кібербезпеки Mandiant, яка тепер є частиною Google Cloud, відстежила більше руйнівних кібератак в Україні протягом перших чотирьох місяців 2022 року, ніж за попередні вісім років.

Руйнівні кібератаки проти України досягли свого піку в першому кварталі 2022 року і знову зросли наприкінці року, тоді як розвідувальні операції досягли піку в першому кварталі, а потім стали рівними протягом решти року, повідомляє інша компанія з кібербезпеки, CrowdStrike Holdings Inc. Так зване зловмисне програмне забезпечення, наприклад, видаляло дані та виводило з ладу уражені пристрої . «Я думаю, що на початку вторгнення було дуже важко», — сказала Сандра Джойс, віце-президент розвідки Mandiant.

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 08:31    86
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович