15.03.2023 15:48
Просмотров: 658

“Молилися за Зеленського”: УПЦ МП благає залишитися у Києво-Печерській лаврі

“Молилися за Зеленського”: УПЦ МП благає залишитися у Києво-Печерській лаврі

Представники Української православної церкви московського патріархату закликали не виселяти їх із Києво-Печерської лаври.

Про це йдеться у відеозверненні, в якому зокрема взяв участь митрополит Павло (Лебідь) — намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що наразі займає частину Києво-Печерської лаври.

Павло сказав, що вони звертаються до української влади, зокрема до президента Володимира Зеленського. Намісник нагадав слова глави держави про те, що влада не повинна втручатись у життя церкви.

«Віримо, що будуть скасовані ці постанови, накази, що знову розпочнеться співпраця з музеєм, і надалі ми будемо робити все те, що робили. А ми зберігали святиню… Звертаємось до тих, хто чинить це неподобство. Тому що вже приходять на територію С14 та інші організації, що будуть нас різати й викидати з цієї святині», — сказав Павло.

Ще один священник сказав, що ще перед виборами у Києво-Печерській лаврі йому Бог нібито повідомив, що президентом буде Володимир Зеленський. За словами цього представника УПЦ МП, тоді він передав це через друга Зеленському. А той нібито відповів: якщо його оберуть, він «навіть похреститься».

«Я всім це розповів. Усі брати монастиря, прихожани молилися, щоб Володимир Зеленський став президентом. І тепер його прошу: якщо ми за нього молилися, щоб він став президентом — щоб він нашу Лавру не ображав, а навпаки — захищав», — сказав священник.

Що передувало?

В УПЦ МП 31 грудня завершився термін оренди Успенського і Трапезного соборів на території Верхньої лаври. У січні їх повернули державі. Ще у користуванні УПЦ МП залишилася Нижня лавра: там договір оренди безстроковий. Проте комісія мала перевірити правомірність такого користування.

Зрештою 10 березня національний заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив УПЦ МП, що з 29 березня буде розірвано договір від 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, яке є державною власністю.

Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Ткаченко також заявив, що чернече життя на території Лаври не припиниться після завершення ревізії, проте ченці Української православної церкви московського патріархату мають визначитися, як вони можуть залишитися там.

На питання журналістів, як ченці можуть залишитися в Лаврі, міністр відповів: «Вони прекрасно про це знають». Ткаченко додав, що 11 березня він розмовляв зі священниками, які перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України.

Міністр також зазначав, що першими з Києво-Печерської лаври мали б виїхати очільники УПЦ МП, відповідальні за незаконні забудови на її території.

Реакція УПЦ МП

На сайті Києво-Печерської лаври УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено».

«Що ж стосується роботи згаданої в листі групи, то про зміст її висновків ніде не повідомлялося, а складалися вони, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм», — додали в УПЦ МП.

В УПЦ МП вважають, що єдиною підставою для відселення монахів є «лише забаганка чиновників з Мінкульту», і порівняли їхнє рішення з діями радянської влади в 1960-х роках.

Також намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що УПЦ не має наміру виселятися з Києво-Печерської лаври.

Не тільки Києво-Печерська лавра

Очільник Мінкульту розповів, що керівник Почаївської Успенської лаври на Тернопільщині подав до суду щодо повернення церкви УПЦ МП, з якою закінчилась угода про користування держмайном. Ткаченко заявив, що священник, який керує Лаврою, не допустив представників заповідника, тож необхідно розпочати кримінальне провадження стосовно перешкоджання користуванню майном держави.

«У Почаївській лаврі цей процес розпочався. Так само будуть інші процеси щодо інших закладів, де припинили дію угоди користування об’єктами, які належать до історичної спадщини України», — сказав Ткаченко.

Ми звернулися до прокуратури Тернопільської області — там зазначили, що наразі не знають про таке провадження.

Джерело: Громадське

Підписуйтесь на Telegram-канал “Новини АТН”

Агентство Телевидения Новости


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович