20.03.2023 16:18
Просмотров: 508

ЄС погодив закупівлю мільйона боєприпасів для ЗСУ

ЄС погодив закупівлю мільйона боєприпасів для ЗСУ

Країни Європейського Союзу погодили спільну закупівлю мільйона боєприпасів для Збройних сил України.

Про це повідомила прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

«Рада, що міністри закордонних справ і оборони ЄС сьогодні схвалили цю ініціативу. Це допомагає нарощувати європейську оборонну промисловість і підвищувати нашу безпеку», — зазначає Каллас. Про це повідомляє Громадське.

Перед цим агентство Reuters зазначало, що держави ЄС підпишуть угоду про закупівлю для України 155-мм артилерійських снарядів. Окрім усіх 27 членів ЄС, до угоди могла доєднатися Норвегія. А очолить цей проєкт Європейське оборонне агентство.

Представники ЄС заявляли, що минуть принаймні місяці, перш ніж снаряди, замовлені в межах цих спільних закупівель, дістануться Україні. Перші замовлення можуть бути розміщені до кінця травня.

Також у ЄС переконані, що ініціатива великих спільних закупівель має спонукати країни-члени відправляти більше своїх наявних запасів снарядів в Україну.

Боєприпаси для України

Раніше цього місяця міністри оборони європейських країн підтримали пропозицію глави євродипломатії Жозепа Борреля використати мільярд євро з Європейського фонду миру для негайного постачання Україні боєприпасів із наявних запасів європейських армій.

Ще мільярд євро Боррель запропонував використати для спільної закупівлі снарядів, тоді як будь-які додаткові кошти мають бути узгоджені державами-членами.

Водночас Україна заявила, що цього року їй знадобиться мільйон снарядів. Естонія підрахувала, що це коштуватиме приблизно 4 мільярди євро. Балтійська країна першою серед членів ЄС порушила питання закупівлі боєприпасів.

У лютому зазначалося, що Україна використовує в середньому від 60 тисяч до 210 тисяч боєприпасів на місяць, але європейська оборонна промисловість має потужність лише для виробництва 25 тисяч снарядів щомісяця. Водночас росія випускає близько 20-60 тисяч снарядів на день.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович