11.03.2024 12:37
Просмотров: 262

На Харківщині поліцейські взяли шефство над конюшнею та допомагають вижити 28 тваринам

На Харківщині поліцейські взяли шефство над конюшнею та допомагають вижити 28 тваринам

Шефами цілого табуна коней неочікувано для себе стали двоє офіцерів поліції Старосалтівської громади. За покинутим від початку вторгнення хазяйством доглядає конюх Олексій, який не зміг залишити тварин та разом з ними пережив окупацію, обстріли та голод.

Олексій Болюх, конюх

Било, что стояли неделями без сена, год назад ето біло, никого тут не било. Бегали по колхозам. У всех понемногу, по тюку, как-то привозили-доставали. Как-то виживали.

Дивом вижили всі, крім однієї молодої кобилиці, в яку під час вибуху влучили уламки. Зараз на фермі налічується 28 тварин.

Олексій Болюх, конюх

Как-то спасились. Одна лошадка стояла в конюшне, ей било 4 месяца, с мамой. На нее основная маса осколков и пришлась. У мамки одно ранение, а той не повезло – 8 штук и сразу все в шею. Вот ето бил прилет, я в етот момент кормил лошадей. Когда прилетело, я развернулся и побежал в укритие. На лошадей глянул – вроде целие, они к стене убежали, две пригнулись. Тут 33 прилета біло – за конюшней, перед конюшней.

Дмитро Новицкий з напарником заступили на службу у серпні минулого року та їздили селами, знайомилися з жителями. Покинуту конеферму з самотнім працівником поліцейські офіцери громади виявили під час одного з рейдів територією обслуговування.

Дмитро Новицький, поліцейський офіцер Старосалтівської ТГ

Побачили, в якому становищі коні, вони були худі, ми вирішили допомогти, це ж тварини, почали дзвонити по знайомих, фермерах. Знайшли волонтерів, які зібрали кошти, офіцери громади зі всієї країни теж зібрали кошти, на які ми купуємо сіно, овес, сіль, добавки. Знайшли ветеринара, який займається тут деякими лошадками.

Щоб коні були в гарній фізичній формі та добре почувалися, їх треба не тільки погодувати – кожній тварині потрібна щоденна прогулянка та увага.

Олексій Болюх, конюх

Они вигуливаются. Я в 3 часа загоняю кобил и вигуливаю етих по очереди тут в леваде. Они у меня хоть по полчаса, по часу прогуливаются аж до темноти. Им нельзя стоять, они застаиваются, всякое такое.

За словами поліцейського, на день потрібно близько трьохсот кілограмів корму, ферма нині тримається на ентузіазмі місцевих. Підключилася й місцева адміністрація.

Денис Карпек, поліцейський офіцер Старосалтівської ТГ

Без них би теж в нас нічого не вийшло. Хотілося б, щоб прийшов якийсь власник, готовий займатися цими конячками. Ми б сказали: «Велике дякую, займайтеся, ми допоможемо, чим можемо, без проблем».

Дмитро Новицький, поліцейський офіцер Старосалтівської ТГ

Так як власника немає, встановили зі слів місцевих, що він виїхав, куди – не відомо, може в рф, може в Європу. Контактів з ним ніхто не підтримує. В реєстрі є 14 коней, потім народилося ще четверо і, мабуть, ще буде.

Андрій Артеменко, заст. нач. Старосалтівської СВА

По-перше, ми вдячні нашим офіцерам громади, що вони виявили цю проблему. По-друге, ми розуміємо, чим можемо допомогти у найближчі місяць-півтора, щоб привести до ладу ферму та коней. По-третє, по юридичних питаннях ми займаємося, щоб коні обрели чи нового власника, чи юридично це питання було оформлено як треба.

Поки юристи думають над розв’язанням проблеми, опікуватися тваринами продовжують поліцейські.



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович