22.01.2019 08:42
Просмотров: 1514

Антифейк про вакцинацію від кору – відповідь на закиди Комітету ВР

Антифейк про вакцинацію від кору – відповідь на закиди Комітету ВР

Члени Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради розповсюджують брехню, якою залякують українців щодо спецоперації по імунізації проти кору. Незважаючи на те, що такі заходи – це єдина науково доведена можливість зупинити спалах кору, а вакцинація – та тема, яку використовувати в політичних цілях абсолютно аморально, оскільки йдеться про захист від смертельних захворювань мільйонів людей.Маніпулятивні заяви із зумисне викривленими фактами деяких народних депутатів та експертів підривають довіру українців до вакцинації та держави і залякують громадян, ставлячи під загрозу основні засади національної безпеки.

Чи можна вакцинувати від кору дітей та дорослих під час зростання захворюваності на ГРВІ та грип?

Так. Вакцинація проти кору безпечна під час зростання захворюваності на грип і ГРВІ. Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних та вірусних інфекцій в популяції протягом так званих “періодів ризику” після щеплення (0-30 днів, 31-60 днів і 61-90 днів). Їхній висновок — вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій (http://europepmc.org/abstract/med/19146903). Тобто не “перевантажує” імунну систему, не послаблює захист.

Тож теза, що вакцинуватись проти кору під час зростання захворюваності на грип і ГРВІ небезпечно, - брехня. В деяких областях перевищено епідемічний поріг захворюваності, але епідемії грипу в країні немає: http://moz.gov.ua/article/news/zahvorjuvanist-na-grip-ta-grvi-v-ukraini-zrostae-epidemii-gripu-nemae

Легкі супутні інфекції не розглядаються як протипокази до вакцинації. Введення вакцини КПК (комплексної вакцини від кору, паротиту та краснухи) не рекомендоване лише особам з високою температурою тіла чи іншими ознаками серйозного захворювання. Також протипокази до щеплення КПК включають тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми або тяжкі алергічні реакції на компоненти вакцини (наприклад, неоміцин чи желатин); вагітність; тяжкий імунодефіцит; прогресуючу ВІЛ-інфекцію; прогресуючу лейкемію чи лімфому, інші тяжкі онкологічні захворювання; проведення терапії високими дозами стероїдних гормонів, алкілованими чи метаболічними препаратами, проведення променевої терапії, яка пригнічує імунітет.

Які вакцини використовуватимуть під час щеплень та наскільки вони якісні?

Вакцини будуть ті ж самі, які використовуються для планової вакцинації. Наразі в Україні проти кору, епідемічного паротиту та краснухи доступна комбінована вакцина PRIORIX виробництва GSK (Бельгія). Станом на 1 грудня 2018 року в Україні залишилось понад 540 тис. доз вакцин. Окрім того, протягом грудня до регіонів надходили поставки вакцини виробництва Merck, США (392 тис. доз).

Максимальний термін придатності цих вакцин - 20 березня 2020 року. Із усіх залишків є партія на майже 400 тисяч, яка має термін придатності до 31 січня 2020 року.

Всі вакцини якісні та безпечні, закуплені за кошти Держбюджету Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Якість вакцин підтверджена прекваліфікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і масштабним досвідом використання у різних країнах світу.

Докладно про якість і ефективність вакцин, які закуповує Україна: http://moz.gov.ua/article/news/nichogo-krim-pravdi-5-faktiv-pro-vakcini

Хто такі “вакцинатори”?

Цей термін означає не посаду, а роль медпрацівника у мобільній групі фахівців, які проводимуть вакцинацію населення. Відповідно до наказу МОЗ №595 від 16.09.11, для здійснення вакцинації можуть бути задіяні лише ті медичні працівники (лікар, фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою), які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги. Медики, які не пройшли спеціальну підготовку, не допускаються до проведення щеплень.

Для чого МОЗ України ініціювало спецоперацію проти кору у Львівській області?

Спецоперація по вакцинації у Львівській області планується для того, аби захистити дітей та дорослих від спалаху кору, який триває майже два роки. Найвищий рівень захворювання зафіксований в тих тих регіонах, де найнижчі показники рівня охоплення щепленнями проти кору. Саме тому, заходи, заплановані МОЗ України спільно з місцевою владою у Львівській області, спрямовані на підвищення рівня охоплення щепленнями дітей шкільного віку, які з різних причин пропустили планові щеплення.

Нагадаємо, кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год. Основна небезпека кору полягає у тому, що передається це захворювання дуже швидко: для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із носієм. Досить, наприклад, побувати у кімнаті, з якої нещодавно вийшла хвора людина. Крім того, приблизно у третини тих, хто хворіє на кір, спостерігаються різноманітні ускладнення, починаючи від пневмонії і закінчуючи міокардитом та енцефалітом (запаленням головного мозку).

Докладно про кір і вакцинацію: http://moz.gov.ua/article/health/spalah-koru-v-ukraini-scho-treba-znati-pro-hvorobu-i-jak-zahistiti-sebe

Чому спецоперацію по щепленню від кору розпочали саме зі Львівської області?

Львівська область є «лідером» за кількістю зареєстрованих випадків захворюваності на кір і одним із антилідерів за рівнем охоплення щепленнями проти кору: захворіли 12 тисяч людей, з них понад 7 тисяч взагалі не були щеплені, інші мали лише 1 дозу КПК.

Організацію та проведення надзвичайних заходів щодо підвищення рівня охоплення щепленнями проти кору у Львівській області підтримала і затвердила своїм рішенням Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 3-го січня, після позачергового засідання було розпочато фактично спецоперацію для підвищення рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років та захисту всієї області від розповсюдження цього небезпечного захворювання. Завдяки додатковим заходам з проведення імунізації проти кору, що проводяться з ініціативи Міністерства охорони здоров'я України, станом на 01.12.2018 року вдалося досягнути рівня виконання річного плану вакцинації у 87,3% серед дітей першого року життя. Рекомендований рівень 95%.

Після Львівської області подібні спецоперації плануються в інших регіонах України. Наразі найвищі показники захворюваності на кір і найнижчі - по вакцинації від кору є у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській областях.

Чи це примусова вакцинація?

Ні, це не примусова вакцинація, а захід, щоби підвищити рівень імунізації і захистити українців від смертельно небезпечної хвороби. Адже від кору не існує ліків, а єдина можливість уберегтись – зробити щеплення. У 2018 році на кір захворіли понад 54 тисячі людей – у 10 разів більше ніж попереднього року, а померли – 16, з яких 12 – діти. За два тижні цього року кором хворіли понад 5 тисяч українців, двоє померли: http://moz.gov.ua/article/news/uzhe-bilshe-5-tisjach-ukrainciv-zahvorili-na-kir-z-pochatku-roku-zahistiti-vid-zahvorjuvannja-mozhe-lishe-vakcinacija

Вакцинуватимуть дітей у Львівській області за обов’язкової умови — згоди від батьків.

МОЗ України наголошує на важливості вакцинації проти кору та звертається до українців не бути байдужими до власного здоров’я, а також до здоров’я своїх рідних.

Источник: moz.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    917
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович