03.08.2020 09:01
Просмотров: 989

Літня застуда: як її лікувати

Літня застуда: як її лікувати

Здавалося б, літо, сонце, спека – ну звідки раптом взялися нежить, кашель або біль у горлі та підвищена температура? Особливо прикро, коли через застуду руйнуються плани на вихідні дні або навіть на відпустку. Як же швидко вилікуватися і, головне, чи існують способи уникнути підступних вірусів у спекотну пору року?

Насправді влітку ймовірність застудитися не менша, а іноді навіть і більша. Адже восени і взимку ми утеплюємося відповідно до температури на вулиці і все-таки більше намагаємося себе берегти. Влітку ж через спеку намагаємося охолоджуватися по максимуму – п’ємо холодну воду, їмо морозиво, шукаємо максимально прохолодне місце на вулиці і в будинку, купуємо вентилятори та кондиціонери і просиджуємо під ними годинами.

Всі ці перепади температури розхитують організм, який стає уразливішим до мікробів і вірусів, яких навіть з настанням тепла не стає менше. Звідси і ростуть ноги у літніх ГРЗ, фарингітів і тонзилітів.

«Зимові» і «літні» віруси

Вчені вже давно розділили віруси на сезонні групи. Завдяки численним спостереженням відомо, що в холодну пору року активніші риновіруси, які «застряють» зазвичай у верхніх дихальних шляхах – у носі і горлі, а от ентеровіруси, для яких висока температура на вулиці – не перешкода, проникають глибше в організм і впливають уже на роботу шлунково-кишкового тракту. І ці ентеровіруси підступніші і можуть призвести до серйозних ускладнень.

Як уникнути застуди

Стовідсоткового захисту від вірусів не існує. Основна перешкода для них – це міцний імунітет. А щоб допомогти йому протистояти підступному ворогу, потрібно насправді небагато.

1. Насамперед, це вітаміни, які містяться в продуктах харчування. Влітку, завдяки великій кількості свіжих овочів, ягід і фруктів, можливостей зміцнювати організм набагато більше.

2. Не створювати організму стреси у вигляді нескінченних температурних гойдалок. Тобто якщо втамовувати спрагу, то не крижаною водою, а злегка прохолодною, не вискакувати з охолодженого приміщення різко на спеку і навпаки.

3. Поступово та виважено загартовувати організм і робити зарядку.

Як лікуватися

Якщо все ж таки застуда вас наздогнала, не треба панікувати. Алгоритм лікування літньої хвороби приблизно такий само, як і зимової, тільки з невеликим коригуванням.

Пити більше рідини. Це потрібно, щоб уникнути зневоднення організму. До того ж якщо взимку рекомендують якомога гарячіше питво, то влітку вода мусить бути теплою.

Полоскати горло. Додавати морську сіль, соду, йод, робити теплі трав’яні відвари.

Більше додавати в раціон вітаміну С. У натуральному вигляді взимку це лимони, апельсини, влітку ж асортимент розширюється: полуниця, малина, смородина, чорниця – як свіжими, так і у вигляді морсів.

Бути на свіжому повітрі. Так само, як і в холодну пору року, якщо немає підвищеної температури, то прогулянки на вулиці ніхто не відміняв. Тільки варто уникати протягів і не заходити в приміщення, де працює кондиціонер.

Не перегрівати організм. Ідеться про те, щоб не кутатися у велику кількість речей у теплому приміщенні, інакше замість користі можна тільки погіршити свій стан. Зігріваючі компреси краще також робити ближче до вечора, коли температура повітря знижується.

Сонячні ванни теж можливі, тільки з обережністю, щоб додатково не перегрітися, і тільки якщо немає високої температури. Пам’ятайте – легше попередити захворювання, ніж потім з ним боротися.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: здоровье

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович