Нульовий ефект: Супрун розкритикувала лайфхак проти похмілля
Головний лікар України навела три поради – як насправді зменшити негативний ефект від "веселих свят"
В.о. міністра охорони здоров'я розкритикувала один з поширених серед українців лайфхаків, як вберегтися від похмілля в період свят – з'їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або одразу після вживання алкоголю.
Ідея, що вугілля може зв'язуватися з алкоголем і перешкодити його потраплянню в кров, може й виглядає логічно, проте не має жодних наукових доказів за собою, – пише на своїй сторінці у Facebook чільниця МОЗ.
"Є невелике клінічне дослідження, яке навпаки – вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилася така сама, як і без нього. Тобто, по-суті, вживання вугілля нічого не змінює", – зазначає Супрун.
За її словами, заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно, тому що алкоголь дуже швидко всмоктується у шлунку, та й взагалі – вугілля його не адсорбує. Втім, існують більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від хмільних напоїв:
- Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.
- Не випивайте на голодний шлунок. Вуглеводна їжа найкраще допоможе зменшити інтоксикацію організму – якщо порівнювати із білковою.
- Не варто змішувати алкоголь з газованими напоями. У поєднанні з ними він швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп'яніти. Кращий варіант – поєднати з фруктовими соками чи водою
Источник: www.5.ua