28.03.2023 14:51
Просмотров: 783

Отримати ліки, виміряти тиск та зробити ЕКГ: в селищі під Мерефою знов приймає сімейний лікар

Отримати ліки, виміряти тиск та зробити ЕКГ: в селищі під Мерефою знов приймає сімейний лікар

Невеличке селище під Харковом на початку березня минулого року зазнало страшної повітряної атаки – авіабомби зруйнували щонайменше 30 приватних будинків, три людини загинули, 7 зазнали поранень. Зараз в селі вже працює магазин, двічі на день їздить маршрутка до Мерефи. Відновила роботу сільська амбулаторія. Перед кабінетом шикуються черги – хтось прийшов за безплатними медикаментами, інші – на плановий огляд.

Іван

В Мерефу нам не складно добратися. Якщо випадок екстрений – «швидка» прилітає моментом. А те, що лікарі сюди приїжджають – ми щиро вдячні. Покуда живі. Через ці обстріли хата в мене була розбита. Жінка постраждала, восени пішла в мір іной. Зараз село розбите, третьої частини точно немає. Все наладиться, але мир потрібен. І тиша.

Пані Людмила із жахом згадує березневі обстріли, каже, страшно й досі. Здоров’я не поліпшилося, тож хоче, щоб лікарі в селі були на постійній основі.

Людмила

Ну що я прийшла… За ліками прийшла, тиск поміряти, цукор в мене високий і кардіограму зробити. Далеко йти, але прийшла. Для мене щоб постійно лікар був. Мені 56 років, живу одна. Так що краще, щоб кожного дня був лікар. Не хочеться ще помирать. Побило в мене 5 вікон, стіна відійшла, в літній кухні вікно перекинулося. Мене підняло, а світла немає, я поки дішла до погріба – воно все закінчилося.

Зараз лікар приїжджає у Яковлівку раз на два тижні. Щоразу приймають до півсотні людей. Медики беруть участь у гуманітарному проєкті, ініційованому Академією сімейної медицини України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Мета – допомогти жителям віддалених населених пунктів, де аптеки та лікарні зруйновані окупантами, отримати якісні медичні послуги.

Катерина Чернишова, сімейний лікар

Вже працює транспорт, аптеки. Люди можуть у свого сімейного лікаря отримати рецепт. Однак люди лікаря дуже чекають. Ми привозимо медикаменти: ліки для серцево-судинної системи, діабет, бронхіальна астма наша ініціатива. Ми оглядаємо пацієнтів, міряємо тиск, сатурацію, пульс. Все, що роблять у сімейного лікаря на первинному огляді.

Ми приїжджали восени сюди – ми не приймали в амбулаторії, ми приймали в  машині швидкої допомоги, а тут робився ремонт.

Місцева мешканка Надія впевнена – тиск та цукор в неї в нормі. Проте – перевірити ніколи не завадить.

Інна, медична сестра

Процедури, кардіограму робимо, щеплення від коронавірусу, якщо високий тиск – робимо ін’єкції.

Катерина Чернишова, сімейний лікар

Хто ходить до лікаря? Молоді, хто працює, вони не ходять. До лякаря водять дітей, яких, якщо нема свого транспорту, важко кудись везти. І похилого віку люди, якім теж важко в тій маршрутці.  

До маломобільних пацієнтів їдуть на дом. Присутність лікаря у пішій доступності для літніх людей надзвичайно важлива, вважає медик. Особливо зараз, коли на фоні стресу можуть загостритися хронічні захворювання.



Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович