28.03.2023 06:54
Просмотров: 908

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Так, нітрогліцерин.

Тому тру сторі про те, як речовина для вибухівки стала лікарським засобом.

Нітрогліцерин як речовина була відкрита італійським хіміком Асканіо Сорбреро в 1846 році, додавши до гліцерину азотну та сірчану кислоти. Але це була дуже нестабильна речовина з неконтрольованим вибухом.

В 1867 році Альфред Нобель додав до цієї речовини інертний природний абсорбент кізельгур і таким чином створив динаміт, який вже можна було контрольовано підривати.

Цікава іронія долі : Сорбреро шкодував що саме він відкрив нітрогліцерин коли побачив наслідки застосування динаміту. Можливо йому було б значно легше, якби він дізнався що його винахід спас мільйони людей у вигляді ліків, але він до цього не дожив.

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/man-who-invented-nitroglycerin-was-horrified-dynamite-180965192/?fbclid=IwAR00ibf5VY41pwNEOf5by2D406UKz5Xgn3U-J_aheb8sJxfqpycN1en66UQ

Шлях нітрогліцерину до становлення лікарським засобом почалося як не дивно с того ж Сорбреро, і ще до того, як він відкрив вибухонебезпечні властивості нітрогліцерину. Тоді були часи коли все пробували на смак хоча для того щоб приблизно оцінити рівень pH.

Коли Сорбреро поклав трохи нітрогліцерину під язик, він відчув його солодкий смак, але з тим одночасно відчув дуже сильний головний біль. Це одразу зацікавило гомеопатів, які побачили в цієй речовині потенціал для лікування головного болю мікродозами нітрогліцерину.

Звісно це була повна маячня, і це ніяк не могло допомогти при головному болі ( хіба що для лікування головного болю як наслідок гіпертензії , але у міру поширення нітрогліцерину було помічено, що він знижує артеріальний тиск.

Декілька слів про лікувальні ефекти нітрогліцерину: наш артеріальний тиск регулюють таки судини як артеріоли. Їх внутрішній шар називається ендотелієм який надається з клітин які виробляють безліч активних хімічних про речовин - медіаторів.

У кожного медіатора є свої ефекти. Так ось на тонус судин впливає оксид азоту або ендотеліальний фактор релаксації (ЕDRF). Оксид азоту це дуже потужний хімічний агент, який розслабляє гладку мускулатуру судин та розширює їх, тим самим знижує артеріальний тиск.

Також він розширює і коронарні артерії і саме за рахунок цього він є першою допомогою при нападі стенокардії.

Головний біль теж наслідок розширення судин - утворюється стаз крові, який призводить до збільшення внутрішньочерепного тиску.

Головний біль, це найголовніший побічний ефект нітрогліцерину по причині якого деякі пацієнти відмовлялись від його прийому навіть і терпіли біль від стенокардії.

Повертаємось до нашої історії. Отже, з відкриттям здатності нітрогліцерину знижувати артеріальний тиск, його почали широко використовувати для лікування гіпертензії, але не для лікування стенокардії.

William Murrell (У. Мюррел), англійський лікар та фармаколог - людина, спостережливість якої і призвела до відкриття нітрогліцерину як антиангінального препарату.

Він почав спостерігати, що чоловіки, які хворіли на стенокардію, відчували полегшення після контакту з динамітом.

Якщо ви сьогодні візьмете велику випадкову вибірку чоловіків середнього віку, ви виявите, що багато з них мають симптоми стенокардії, і те саме було вірно 150 років тому. Епідеміологічних досліджень на цю тему не проводилося, але було достатньо чуток, щоб зацікавити дослідників.

Так і сталося. У.Мюррел разом з колегою Барнсом провів перше в історії дослідження нітрогліцерину у пацієнтів з стенокардією. І це сталося 1897 році. Це фактично і є початком ери застосування нітрогліцерину для лікування стенокардії

Ось воно

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(02)46032-1/fulltext?fbclid=IwAR3wQ1AVLmv7hAWlsPNHMX00mTAoqB9HjM0SVivArGDsXWSZiaLhHvyogH0

Він застосував його саме сублінгвально. Вже в 1920 - 30 рокі нітрогліцерин вже використовувався дуже широко у схемах лікування стенокардії та артеріальної гіпертензії. І тількі в кінці 20 століття вчені змогли відкрити механізм дії нітрогліцерину, який я описав раніше.

З'явилися різні комбінації, різні форми випуску, але все це вже було в наші часи. Нітрогліцерин був номер один для лікування нападу стенокардії. Більшість літніх людей мали ці солодкі маленькі таблетки.

Всі хворі на ІХС пам'ятали що у випадку нападу стенокардії потрібно прийняти таблетку під язик, потім через 5 хв ще одну, якщо біль не пройшов, то дзвонити 01 (101 було вже потім).

Американська ассоциациія кардіологів теж його рекомендувала.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.000821?fbclid=IwAR1YshCzGNLEq2M5PJkRGh-20pU2zsN93x0hunYlhRc0UqfPzfLYsFlLu_c

Все, буду закінчувати.

Як і багато інших відкриттів в медицині, це таке було зроблено завдяки спостережливості та наполегливості. Чудово було б якщо Сорбреро змін би дізнатися скільки людей в кінцевому підсумку врятувало та речовина, під назвою нітрогліцерин, яку він винайшов!

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Що спільного між динамітом та першою допомогою при нападі стенокардії?

Джерело: @Nat_anest

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович