02.08.2018 11:37
Просмотров: 2537

Що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво?

Що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво?

Коли стовпчик термометра піднімається, бажання купити стаканчик пломбіру, «Ласунку» або чудове італійське джелато зростає прямо пропорційно. Правда, закінчується десерт моментально – а ось відчуття провини залишається надовго. Чи варто так хвилюватися?

Спочатку базові знання. Морозиво виготовляють на основі води або молока, тому варто враховувати, який тип обрати відповідно до нашого апетиту, уподобань і здорового глузду. Перші – сорбети, в їх складі 85-90% води. Другі – вершкові, більш кремові за текстурою, їх готують на вершках, молоці, йогурті або інших лакто інгредіентах. Що стосується користі – обидва види будуть приблизно рівноцінними. Правда, в різному обсязі: вершкове – більш калорійне (200-250 ккал на сто грам) на контрасті з сорбетом (близько сотні). Крім того, в будь-якому десерті містяться додаткові інгредієнти, які роблять його більш смачним і апетитним, але при цьому впливають на склад і енергетичну цінність. Це какао, горіхи, концентрати фруктів, підсолоджувачі, сиропи… І саме ці добавки (а не сама база морозива) роблять його більш-менш калорійним.

Чи допомагає морозиво схуднути?

Ті, хто дотримується певного плану харчування або пильно стежить за раціоном, повинні розуміти, що випадковий ріжок фісташкового морозива раз в тиждень, звичайно, не порушить ваш дієтичний баланс. Але якщо думка про калорії все-таки не дає спокою, робіть ставку на сорбети (не обов’язково без цукру, якщо тільки ви не діабетик). Другий «дієтичний» варіант – морозиво на молоці, а не вершках, або вершках із знежиреним молоком без добавок. Звичайний білий стаканчик! Слідкуйте за тим, щоб в його складі не було шкідливих жирів типу пальмової олії. Багато хто плутає поняття «без цукру» і «без жиру» – щоб тримати себе в формі, потрібно виключити перше, але не обов’язково друге.

До розмови про цукор: сучасні виробники все частіше замінюють рафінад на нешкідливу стевію, яка в 130 разів солодша за звичайний цукор, але при цьому нешкідлива для організму. Однак в середовищі дієтологів існує думка (дуже просто перевірити на собі), що, незважаючи на свої якості, стевія не задовольняє нашу цукрову залежність. І після того, як ви з’їли таке морозиво, вам напевно захочеться ще, і ще, і ще …

Від якого морозива може бути здуття?

Здуття живота може бути викликане багатьма чинниками, але ми частіше схильні асоціювати його з харчовими продуктами. І, на жаль, морозиво входить в число таких провокаторів. Більшість з нас з віком починають відчувати непереносимість лактози (за деякими оцінками – близько 75% людей на планеті), причому зовсім необов’язково для цього покриватися плямами і задихатися. Проведіть експеримент і поспостерігайте – що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво? Здуття може служити симптомом харчової алергії. А значить, і морозиво на молоці буде вам протипоказано. Тільки фруктовий лід або на кокосової основі.

Яке морозиво заряджає енергією?

Сорбети зазвичай містять більше цукру, ніж вершкові продукти. Це пов’язано з роботою рецепторів. Щоб посилити смак (іншими словами, щоб ви розсмакували морозиво), «воді» потрібно більше глюкози, ніж «молоку». Але не все так критично: відомо, що цукор в певній кількості нашому організму необхідний, так як допомагає отримати миттєву енергію. Тому, щоб швидко підбадьоритися, можна дозволити собі фруктовий лід або щербет. З іншого боку, вершкове морозиво є джерелом кальцію і жиророзчинних вітамінів, а, скажімо, горіхова добавка подарує організму клітковину, природний енергетик.

Як морозиво позначається на нашому настрої?

Кальцій і фосфор здатні впливати не тільки на здоров’я кісток, але і на настрій жінки. Це пов’язано з гормональними збоями під час менструальних циклів. Простіше кажучи, це відмінний спосіб впоратися з емоційними перепадами під час ПМС. Ще один бонус – стимуляція гормону тромботоніну, що знижує рівень стресу в організмі. А ще в молоці міститься L-триптофан, природний транквілізатор. Він допомагає розслабити нервову систему і запобігти безсонню. Улюблений серіал вприкуску з морозивом? Не така вже й погана ідея!

Источник: http://wworld.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович