30.11.2021 10:09
Просмотров: 993

Штам "Омікрон": у МОЗ розповіли про особливості нового варіанта коронавірусу

Штам Омікрон: у МОЗ розповіли про особливості нового варіанта коронавірусу

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) назвала новий штам "Омікрон" таким, що викликає занепокоєння. Так само його класифікував Європейський центр з контролю за хворобами. У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що відомо про цей штам.

Що відомо про штам "Омікрон"

Щодо нової мутації коронавірусу наразі відомо небагато. Зокрема, питання викликають швидкість поширення штаму й тяжкість перебігу викликаного ним захворювання.

Швидкість поширення "Омікрону"

Водночас на те, що цей варіант може швидко передаватися, вказує збільшення кількості випадків майже у всіх провінціях Південно-Африканської Республіки. Однак достеменно невідомо, чи передається "Омікрон" швидше за штам "Дельта".

Симптоми та перебіг захворювання

Не зрозуміло, чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання порівняно з іншими варіантами. Наявні дані також не вказують на наявність особливих симптомів, які б вирізняли перебіг захворювання, спричиненого саме цим варіантом коронавірусу.

Ефективність вакцин проти "Омікрону"

Новий штам може мати близько 30 мутацій, через що, як вважають науковці, можливий ризик повторного інфікування, підвищена трансмісивність і зниження ефективності вакцинного захисту.

Проте немає жодних даних, які б підтверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти штаму "Омікрон". Наразі трвають відповідні дослідження й у найближчі 2-3 тижні інформація про вплив вакцини на цей варіант коронавірусу буде доступна.

Засоби проти штаму "Омікрон"

Серед ефективних профілактичних заходів проти штаму "Омікрон" залишаються використання захисних масок, відстеження контактів та дотримання дистанції.

Як виявляють штам "Омікрон"

В Україні нині діє система моніторингу поширення штамів коронавірусної хвороби. На рівні областей є резерв ПЛР тест-систем для визначення штаму "Дельта".

Однак чутливість і специфічність швидких антигенних тестів для виявлення штаму "Омікрон" невідома. Аби це зрозуміти, потрібні нові дослідження.

Чи є "Омікрон" в Україні

Згідно із даними МОЗ, станом на 29 листопада в Україні не було зафіксовано штам "Омікрон". Водночас там зауважили, що всі зразки, які не будуть визначені як "Дельта"-штам, підлягатимуть обов’язковому повногеномному секвенуванню.

Источник: novyny.live/

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович