24.09.2020 10:20
Просмотров: 952

Синдром самозванця: що заважає нам насолоджуватися власними перемогами

Синдром самозванця: що заважає нам насолоджуватися власними перемогами

Часто трапляється так, що людина не вважає себе гідною своїх досягнень, почуваючись незатишно на своєму місці, як ніби скоро хтось прийде і викриє їхню некомпетентність. Вчені навіть дали цьому явищу назву — синдром самозванця.

Психотерапевтка, кандидатка психологічних наук Надія Терещенко пояснює, що таке синдром самозванця, звідки він виникає і хто йому піддається.

Хто вважає себе самозванцем
Дуже часто самозванцями себе вважають ті люди, які насправді з себе щось представляють. Сократу приписують фразу: "Я знаю, що нічого не знаю" — хоча він явно був не дурною людиною, раз його ім'я збереглося в віках. Таким чином, синдром самозванця супроводжує людей незалежно від їхньої зовнішньої ефективності. Це відчуття самозванця закладається в дуже ранньому дитинстві, коли дитині кажуть, що це не її заслуги, це не вона отримала високу оцінку, а батьки пішли і домовилися з учителем, щоб їй підвищили оцінку. Або — знову ж таки за наполяганням і протекції батьків перед викладачем — вона десять разів переписала контрольну роботу, поки не домоглася чудового результату.

Крім цього, синдром самозванця може сформуватися в разі, коли на дитину навішують ті справи, які вона ще не може робити самостійно, а потім хвалять її за результати. Наприклад, мама домалювала картинку або доробила складну саморобку. І хоча дитину звеличують, але насправді в глибині душі вона знає, що це зробила не вона, і її особливої заслуги в похвалі немає.

Як виховати в дитині синдром самозванця
Дитина сама повинна робити свої помилки, здійснювати вчинки, які не завжди будуть успішними. Вона повинна вкладати свою працю, щоб розуміти, що на це заслуговує, що результати не впали з неба. У дитини завжди має бути відчуття, що вона цього домоглася сама. Тому, якщо вона щось розбила, сама повинна це прибрати. Якщо у неї щось не виходить, потрібно допомогти, але потрібно, щоб вона робила це сама. І підкреслити її внесок. А коли батьки підкреслюють свої власні внески або знецінюють внески дитини, на жаль, в дорослому віці і з'являється цей самий синдром самозванця.

Під час карантину і складання іспитів онлайн бували ситуації, коли батьки підказували дітям відповіді на запитання "з-під столу". І, хоча дитина отримує хорошу оцінку, у неї з'являється так званий "феномен гіркої цукерки": коли вона знає, що цього не заслужила. Це найшвидший спосіб сформувати синдром самозванця — коли немає зв'язку між діями і результатом.

І, звичайно ж, синдром самозванця пов'язаний з постійними сумнівами, самокритикою, відчуттям, що насправді можна було ліпше постаратися, в твоєму віці інші роблять це ліпше. Всередині нас звучить противний голос: "Син маминої подруги — успішний бізнесмен-спортсмен, або сусідка Маша, яка знає дві іноземні мови і грає на фортепіано". Ця інтонація здається знайомою, тому що ці слова ми вже колись чули. Ми їх вже забули, але всередині нас вселяється субособистість судді, оцінювача, який знецінює наші заслуги.

Є безліч людей, у яких кілька вищих та інших утворень, купа сертифікатів про закінчення курсів та майстер-класів. Але вони ніяк не наважуються почати працювати в галузі, в якій здобули освіту. Причина — вони весь час сумніваються: от би мені ще довчитися, от би ще дорости ... І нічого не роблять, вважаючи, що ще не гідні розповісти щось нове світу в своїй сфері. Більше читайте тут: https://tsn.ua/lady/psychologia/ona/sindrom-samozvancya-scho-zavazhaye-nam-nasolodzhuvatisya-vlasnimi-peremogami-1607941.html

Источник: tsn.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович