04.10.2021 10:10
Просмотров: 945

Вчені з’ясували, яке хронічне захворювання може виникати у тих, хто перехворів на ковід

Вчені з’ясували, яке хронічне захворювання може виникати у тих, хто перехворів на ковід

Науковці спробували пояснити, чому у деяких людей після зараження короновірусом може розвиватися діабет другого типу. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У спробі пояснити, чому таких пацієнтів стає все більше, висували різні теорії.

Вчені припускають, що СOVID-19 може інфікувати клітини підшлункової залози, які продукують інсулін, та може змінювати їхню функцію. Діабет може розвиватись або під час зараження коронавірусом, або через деякий час після одужання.

Чому може виникати діабет після коронавірусу?

Згідно з однією з теорій, вірус заражає клітини підшлункової залози через той же рецептор ACE2, який розташований на поверхні клітин легенів, і перешкоджає їхній здатності виробляти інсулін – гормон, який допомагає організму регулювати рівень глюкози в крові.

Або ж надмірно потужна реакція антитіл на вірус може випадково ушкоджувати клітини підшлункової залози. Також запалення в інших місцях організму може робити тканини менш чутливими до інсуліну, розповідається в статті.

Щоб вивчити це питання, професор Шуібінг Чен з Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку перевірив різні клітини і органели, вирощені в лабораторії. Вони імітують функції органів. Та спробував визначити, які з них можуть бути інфіковані COVID-19.

Результати досліджень

Результати показали, що можуть бути інфіковані органели:

  • легенів;
  • товстої кишки;
  • серця;
  • печінки;
  • підшлункової залози;
  • клітини мозку, які продукують дофамін.

Коментар: Подальші експерименти показали, що бета-клітини в підшлунковій залозі, які продукують інсулін, також сприйнятливі до вірусу. Після зараження ці клітини виробляли менше інсуліну, а також гормонів, які зазвичай виробляються різними клітинами підшлункової залози, – наголосили в публікації.

Вчені спостерігали подібне явище у деяких людей з діабетом другого типу. Втім, поки неясно, чи зберігаються зміни, викликані інфікуванням COVID-19, надовго.

Коментар: Однак ми знаємо, що частина пацієнтів, у яких був дуже нестабільний рівень глюкози в крові, коли вони перебували у відділенні інтенсивної терапії, і які вилікувалися від COVID-19, також відновили і контроль глюкози. Це дозволяє припустити, що не у всіх пацієнтів захворювання збережеться назавжди“, – сказав Чен.

Источник: chasdiy.org/

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович