22.03.2023 09:48
Просмотров: 1060

Коли повертатися у Харків?

Це питання залишається актуальним для кожного харків’янина, який вимушений був покинути домівку у зв'язку з початком військової агресії сусіда в останні дні зими 2022 року. Минуло вже більше року з того часу, місто потроху повертається до колишнього ритму, але звичайно ще фактично залишається прифронтовой територією, адже існують ділянки безпосередньо в області, які продовжують знаходитися в окупації.

Коли повертатися у Харків?

Ключові події воєнного міста

Розмови про “повертатися додому” вперше почалися вже навесні 2022 року, буквально через два-три місяці після початку війни. По-перше, тим, хто чекав закінчення війни в той період постійно відтермінували перемогу “на 2-3 тижні”, а по-друге, постійні коливання лінії фронту прийняла більш-менш сталу форму, тож про захоплення чи окупацію міста мови вже не було. Власне повернення до Харкова тоді, як, в принципі, і сьогодні - це азартні ігри, де на конку в першу чергу ваша особиста безпека. Парадокс першої хвилі тих, хто повертався, був у тому, що нескінченні обстріли міста нікуди не поділися із настанням літа, а далі і осені. Так, їх інтенсивність потроху зменшувалася, проте місто продовжувало жити безпосередньо на війні.

Другим і ще більш вагомим приводом повертатися додому для харків'ян стала  успішна наступальна операція, яку ВСУ провели восени 2022 та яка одразу увійшла в історію та ляже у підручники, бо нею захоплювався увесь світ! Саме на харківському напрямку тоді вдалося досягти чи не найбільших успіхів, звільнивши мало не всю область з ключовими її містами. Втім, ближче до зими ворог вдався до нової підступної тактики, почавши бити по енергосистемі усієї країни, і Харків знову опинився під обстрілами.

Весна 2023 року повинна стати часом для нової хвилі тих, хто повертається додому, проте, за словами голови ХОВА Олега Синєгубова, у місті станом на кінець 2022 року нараховується близько 1.1 млн. жителів.

Коли повертатися у Харків?

Аргументи “за” та “проти”

Той, хто вирішив, що все позаду - сильно помиляється. Той, хто розраховує на безтурботне життя вдома, також скоріш за все буде сильно розчарований. На жаль, слова міського голови Ігоря Терехова і через рік після початку війни залишаються актуальними. Ще влітку він казав, що рішення про повернення у Харків кожен має прийняти для себе особисто, бо чіткої відповіді на це питання немає.

Разом з тим існують інші питання, на які необхідно собі чесно відповісти, перш ніж приймати рішення:

  • Чи в змозі ви подбати про себе у разі небезпеки?
  • Чиєю безпекою ви рикуєете ще, окрім своєї?
  • Чи є заради чого ризикувати?
  • Чи маєте ви роботу та стабільних дохід?
  • Чим ви можете бути корисним місту, повертаючись?

Існує і простіший вихід - не вагатися та прийняти тверде рішення! Проте подумайте, чи зможете ви наважитися виїхати знову у разі необхідності? Словом, питання про повернення залишається відкритим, дискусійним, але з кожним місяцем аргументів на його користь, схоже, стає все більше.

Попри все це навіть ті, хто поїхав, мають змогу спостерігати, як поранений, побитий, але назламний Харків потроху повертається до життя - знову подією стало відкриття ТЦ “Нікольський”, скоротилась комендантська година, а з початком весни у місто навіть повертається вуличне освітлення! Тепер харків'яни чекають на відкриття Макдональдсу, що вже практично перетворилося на місцевий мем, але ж і його дочекаються!

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович