22.06.2018 12:22
Просмотров: 1491

Українців зобов’язали встановлювати лічильники

Українців зобов’язали встановлювати лічильники

Верховна Рада до 1 серпня 2020 року відтермінувала набрання чинності законодавчої норми про штрафи для суб’єктів господарювання за порушення строків встановлення лічильників на тепло та воду.

“Україна має можливість відійти від “релікту радянської епохи” – норм споживання енергоносіїв. 100 відсотковий облік споживання теплової енергії, гарячої та питної води за допомогою лічильників закладе принцип, коли кожен оплачуватиме фактично спожиті обсяги комунальних послуг”, – коментував рік тому закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання ” народний депутат Віталій Сташук.

Відповідний документ Верховна Рада прийняла 22 червня 2017 року. “За” проголосували 238 депутатів.

За законом до жовтня 2018-го будівлі приєднані до теплових та водопровідних мереж мають обладнати будинковими лічильниками. Водночас власники квартир повинні встановити квартирні прилади обліку. В Україні 22% багатоквартирних будинків ведуть будинковий облік споживання теплової енергії.

“Насправді це абсолютно лобістський закон. За ним людей зобов’язують за власні кошти встановити загальнобудинкові лічильники. Навіть у примусовому порядку. Щоб українці могли економити і керувати споживанням ресурсів, потрібно встановлювати квартирні лічильники. Однак законодавець детально прописав процедуру впровадження будинкових лічильників і ні слова не сказав про механізм встановлення квартирних. Не прописав жорсткі правила чи санкції у випадку відмови від них. Таке вже проходили у 96-му. Тоді уряд Євгена Марчука ухвалив постанову Кабміну з програмою встановлення квартирних лічильників як на новий, так і старий житловий фонд. Вона була розрахована на 10 років — з 1997-2007 роки. Програма благополучно провалилася. Адже монополісти не зацікавлені, щоб українці знали, скільки фактично споживають. Тоді вони не зможуть списувати власні втрати і недолуге управління”, – розповів Gazeta.ua директор аналітико-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр Сергієнко.

За його словами, загальнобудинкові лічильники законодавець визнав комерційними.

“Тому квартирні фактично втратили свій зміст. Комунальні платежі людям все одно нараховуватимуть по загальнобудинковому лічильнику за принципом “платиш за себе і того хлопця””, – підсумував Сергієнко.

Водночас 4 червня Верховна Рада ухвалила законопроект № 8424. Ним до 1 серпня 2020 року відтермінувала набрання чинності законодавчої норми про штрафи для суб’єктів господарювання за порушення строків встановлення лічильників на тепло та воду.

Источник: svidok.online

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович