08.04.2017 06:57
Просмотров: 1106

3 роки як завершилось існування самопроголошеної “хнр”

3 роки як завершилось існування самопроголошеної “хнр”

3 роки тому, одночасно зі створенням «днр», у Харкові лідери проросійських сил самопроголосили заснування так званої «Харківської народної республіки». На світанку наступного дня, 8 квітня 2014 року, військовослужбовці військової частини 3028 Національної гвардії України (тоді – полк «Ягуар») звільнили будівлю Харківської ОДА, захоплену озброєними проросійськими активістами і «поклали край» ще одній «республіці».

3 роки як завершилось існування самопроголошеної “хнр”

Ситуація у Харкові була непередбачуваною і з 4 квітня вона почала загострюватися. Під час масових заворушень місцеві міліція і «Беркут» реагували неадекватно, бездіяли або навіть провокували загострення обстановки.

3 роки як завершилось існування самопроголошеної “хнр”

Стало відомо, що під контролем протестувальників – Харківська й Донецька обладміністрації, Луганське управління СБУ. Керівництво країни розробило план дій у зв’язку зі спробами дестабілізувати ситуацію на Сході України. МВС і Національна гвардія під керівництвом Арсена Авакова і командувача Нацгвардії Степана Полтарака мали взяти під контроль ситуацію у Харкові, Голова СБУ Валентин Наливайченко – в Луганську, а Генпрокурор Валентин Ярема – в Донецьку. Теперішній командувач Національної гвардії Юрій Аллеров тоді вів колону полку «Ягуар» в Харків і проводив операцією зі звільнення Харківської ОДА. Головним завданням спецпризначенців було звільнення приміщень від сепаратистів та організація охорони будівлі.

3 роки як завершилось існування самопроголошеної “хнр”

Зі спогадів генерал-лейтенанта Юрія Алєрова:

Я прибув раніше колони – о 17.30. Навколо облдержадміністрації було понад 5 тисяч осіб, в натовпі перебували проросійські агітатори. Постійні провокації, перепалки, бійки. Турбувала поведінка харківського “Беркуту”. Вони кидали в натовп вибухові пакети, петарди, стоячи за спинами Нацгвардії. Провокували натовп. Усередині адміністрації перебували курсанти академії внутрішніх військ (Ред. – зараз Академія Національної гвардії України) і бійці частини 3005. Це був єдиний дієздатний заслін у величезному місті. Всі наші хлопці були не озброєні

Зі спогадів Міністра оборони Степана Полторака, що на той час був командувачем Національної Гвардії:

«Спочатку ми не збиралися запускати протестувальників усередину. Але коли ми побачили рівень їхньої агресії, коли вони почали підпалювати будівлю, ми вирішили не вживати жорстких заходів у відповідь: адже в такому разі могли постраждати випадкові люди. Ми відійшли з ОДА»

У цей час Міністр МВС зібрав представників усіх силових структур, що входили до переліку антитерористичного центру, в аеропорту. Розробили план спецоперації. Визначили, що необхідно близько 400—500 осіб. Під час обговорення всі були готові брати участь: спецназ ЗСУ(прибув у харківський аеропорт напередодні), і ЦСО “А” СБУ, ще не розформований на той час спецпідрозділи МВС “Беркут”та “Сокіл”, та підрозділи міліції міста Харків.

Зі спогадів Юрія Аллерова:

«Але о 4 ранку на початкове положення для штурму вийшов тільки “Ягуар”, що лише за 2 години до того прибув до Харкова. Степан Полторак сказав мені, що нікого немає і не буде. О 5 ранку – доповідь така ж – нікого немає»

Зі спогадів начальника групи по роботі з особовим складом військової частини 3028, підполковника Сергія Крижанівського:

«Ми чекали на прибуття спецпідрозділу ГРУ Збройних сил України, які мали разом із нами штурмувати Харківську ОДА. Вони дійсно прилетіли в Харківський аеропорт, з важким озброєнням. Але брати участь у цій спецоперації без пояснень відмовилися»

Генерал-лейтенант Юрій Аллеров:

«Уже почало світати, почали двірники виходити на вулицю. Мені довелося зібрати командирів підрозділів і сказати, що будемо штурмувати – іншого варіанту немає. Довелося ці 200 чоловік перерозподілити. Нижні поверхи були заплутані пожежними рукавами. Попередньо проводили розвідку. Призначили групи, які розрізали рукава, потім визначили основний вхід – через технічні приміщення, туалети, розбивали склопакети і заходили через вікна»

Міністр оборони Степан Полторак:

“Вони (загарбники будівлі) чекали штурму дуже довго. Думали, що він буде затемна. Вже після шостої ранку, коли поїхав громадський транспорт, ми включили сирени, зачитали попередження про протизаконність їхніх дій. Вони були дезорієнтовані і не встигли нічого зробити. Сама операція тривала хвилин 20 і пройшла без жодного пострілу”

Окремими групами військові звільняли кожен кабінет та поверх. Заходили швидко і рішуче з усіх напрямків одночасно. Усіх порушників клали обличчям до підлоги та одягали кайданки. Міліція вилучала зброю та все документувала.

Спогади бійців Калинівського полку НГУ.

Пригадує старшина роти військової частини 3028 Михайло Дидик:

«Цікаво було чути їхні версії про те, хто ми. Коли операція завершилася, ми вийшли на вулицю, де порушників саме оглядала міліція. Хтось із затриманих сказав, що ми – американський спецпідрозділ, і ми не лишились у боргу – почали між собою спілкуватись англійською. Бачили б Ви їхні очі, – (сміється) – Потім навіть у якійсь газеті написали щось про «американську армію»

Розповідає прапорщик Сергій Харченко:

«Після затримання бойовиків, а їх було біля семи десятків чоловік, та звільнення Харківської ОДА, ми несли службу по охороні периметру будівлі. До нас підходили небайдужі харків’яни та дякували за присічення сепаратистських проявів, що могли привести до таких наслідків, які вже сталися в Донецьку та Луганську»

За матеріалами прес-служби Національної Гвардії

Що цікаво – 99 років тому майже той самий день частини Запорізької дивізії армії УНР визволили місто Харків від російсько-більшовицької окупації:

Источники: mil.in.ua, facebook.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович