19.03.2021 08:51
Просмотров: 755

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Із п’яти шкіл на Харківщині, які будують і ремонтують у рамках президентської програми «Велике будівництво», на сьогодні дозвільні документи про завершення робіт отримала лише одна. Як це впливає на навчальний процес та що заважає громадам остаточно закінчити роботу над проєктами – у матеріалі «Слобідського краю».

Один з п’яти

У рамках президентської програми «Велике будівництво» минулого року на Харківщині тривали реконструкції та капітальні ремонти на 15 об’єктах – п’яти школах, п’яти дитсадках та п’яти спорткомплексах. За даними Департаменту капітального будівництва ХОДА, на початок березня лише три об’єкти в регіоні ввели в експлуатацію та офіційно завершили роботи.

Зокрема, роботи, які були заплановані у п’яти загальноосвітніх закладах області, були повністю завершені ще минулого року. Натомість лише один об’єкт на середину березня отримав дозвільні документи про введення в експлуатацію.

Так, офіційно завершеним в області вважається капітальний ремонт Краснопавлівської загальноосвітньої школи Лозівської громади.

Протягом 2018–2020 років у закладі утеплили та оздобили фасад, замінили дах з шатрової покрівлі на мембранну, замінили системи опалення, замінили всі віконні блоки та двері на нові. Для дітей з інклюзивними потребами облаштували туалетні кімнати.

За словами начальниці Управління освіти, молоді та спорту Лозівської міськради, під час реконструкції навчальний процес у закладі не зупиняли. Глобальні роботи в основному проходили влітку, коли школярі перебували на канікулах. На сьогодні більше 1000 учнів навчаються в оновленому закладі.

Замовником капітального ремонту був Департамент капбудівництва Харківської ОДА. Здати об’єкт у департаменті планували ще до кінця серпня 2020-го. Проте фактично це вдалося зробити в січні цього року.

За даними департаменту у відповідь на офіційний запит «Слобідського краю», дозвільний документ про введення в експлуатацію та завершення будівництва Краснопавлівської школи вони отримали 4 січня 2021 року. Загальна вартість капітального ремонту склала 52,2 мільйона гривень.

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Зависло на юридичному рівні

Більше трьох років тривав і капремонт Олексіївського навчально-виховного комплексу на Первомайщині. Проєкт передбачав низку робіт: зокрема утеплення фасаду будівлі, влаштування шатрової покрівлі, ремонт зовнішніх стін та внутрішніх приміщень, а також заміну дверних блоків, електропроводки, утеплення вхідних дверей та благоустрій території.

За даними Департаменту капітального будівництва ХОДА, загальна вартість ремонту склала понад 29 мільйонів гривень. Тут провели ремонт у двох будівлях, влаштували шатрову покрівлю, оформили зовнішні та внутрішні стіни. Їдальню та гігієнічні кімнати відремонтували. Також у школі облаштували три мультимедійні кімнати, відремонтували спортивну залу та здійснили благоустрій території.

Замовником реконструкції була Первомайська районна державна адміністрація, яка на сьогодні перебуває в стадії ліквідації. Та хоча роботи на об’єкті вже закінчили, залишилася юридична неузгодженість, яка заважає вважати проєкт повністю реалізованим.

Як розповів голова Олексіївської сільської ради Анатолій Страхов, громада ще в лютому взяла на баланс саму будівлю закладу. Але через відсутність необхідної документації в сільради немає розуміння, який статус має капітальний ремонт, що проводився в закладі кілька років.

– Ще в січні Первомайська райдержадміністрація звернулася до нас, щоб ми забрали у власність об’єкт незавершеного будівництва. Ми були не проти, але для цього від РДА нам необхідно було отримати відповідний пакет документів. Адже тільки з документами ми зможемо прийняти об’єкт та далі ввести його в експлуатацію. На даний час (матеріал готувався 9 березня. – Авт.) цей пакет нам ніхто не надав. Тобто на сьогодні громада прийняла у власність будівлю закладу, але фактично з нульовою вартістю. Будь-якої інформації про акти виконаних робіт, кошти, які були витрачені на реконструкцію НВК, немає, – повідомив Анатолій Страхов.

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

За словами голови громади, зараз цим питанням займається Лозівська РДА, яка стала правонаступником майна Первомайської РДА. Вирішується питання, в якому статусі цей об’єкт передадуть громаді: це буде завершене чи незавершене будівництво.

– Зараз школа працює в штатному режимі, діти навчаються. Навчальний процес ніхто не порушував. Частину закладу просто закривали на реконструкцію, в іншій – навчалися діти, – додав Анатолій Страхов.

Найдорожчий проєкт

Завершена, але не здана в експлуатацію, і будівля Наталинського НВК на Красноградщині. Цей проєкт був найдорожчим серед тих, які реалізовувались у загальноосвітніх закладах області. Його загальна вартість сягнула 104,2 мільйона гривень.

Реконструкція передбачала будівництво нового двоповерхового корпусу школи, в якому розташують кілька класних кімнат. А також спорудження нової спортивної та актової зали на 120 місць, реконструкцію окремо розташованої будівлі котельні під підсобні приміщення.

Розширити потужності навчального закладу вирішили через те, що близько 100 дітей навчалися на підзміні. Після будівництва нового корпусу в одну зміну тут можуть навчатися понад 340 школярів. Планували здати об’єкт до кінця минулого року. Проте й досі дозвільні документи, які свідчать про завершене будівництво, відсутні. Через це ввести в експлуатацію новобудову не вдалося.

– На сьогодні залишилося завершити роботи, пов’язані з вуличним благоустроєм території. Тому як тільки температурний режим дозволить проводити такі роботи, підрядник їх закінчить, а потім будемо здавати заклад в експлуатацію. Плануємо встигнути десь до кінця квітня, – повідомила 10 березня голова Наталинської сільської ради Олена Третяк.

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Діти й досі в старій школі

Така ж ситуація в Пархомівській школі на Краснокутщині, яку, за даними Департаменту капбудівництва, мали здати ще у вересні 2020 року. Роботи розпочалися у 2018 році. За два роки в закладі утеплили фасад та горище, замінили покрівлю, облицювали фасад, замінили вікна та двері на енергоощадні, оздобили внутрішні приміщення.

Також відремонтували спортивну залу та встановили нові меблі. Для учнів з особливими потребами влаштували санітарні кімнати. Загальна реконструкція сягнула 44,5 мільйона гривень.

Замовником реконструкції була Краснокутська РДА, яка теж перебуває у стані ліквідації. У Краснокутській селищній раді, яка стала спадкоємцем незавершеного будівництва, на сьогодні роблять усе можливе, аби відкрити заклад. За словами голови Краснокутської селищної ради Ірини Карабут, уже двічі громада подавали заявку на отримання сертифіката про введення в експлуатацію.

– На сьогодні відділ освіти селищної ради уже вдруге подав на порталі «Дія» заяву на отримання сертифіката про введення в експлуатацію. Тобто ми після Нового року вже двічі подали заяву, але відповіді не отримали від ДАБІ, – повідомила Ірина Карабут.

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Через відсутність дозвільних документів діти продовжують навчатися в старому приміщенні. Відкриття нового об’єкта можливе лише після того, коли школу введуть в експлуатацію. Інспектори ДАБІ відвідали об’єкт тільки 17 березня. Тому в громаді мають надію на їх позитивний висновок. Не отримав дозволу від ДАБІ про введення в експлуатацію і Зміївський ліцей № 1 імені двічі Героя Радянського Союзу З. К. Слюсаренка. Цей заклад планували здати ще до 1 вересня 2020 року. Капітальний ремонт в ліцеї розпочався у 2017 році.

За даними Харківської ОДА, завершити ремонт планували протягом двох років, але роботи затяглися. Крім того, виявилося, що цей проєкт також мав певні недоліки, унаслідок чого, наприклад, почала протікати вже нова покрівля. Тож на початку 2020 року виникла потреба в коригуванні проєкту та виділенні додаткових коштів.

Роботи в закладі були завершені вчасно, ще на початку навчального року, повідомила начальниця відділу освіти Зміївської міськради Юлія Алексєєва.

Чому школи «Великого будівництва» на Харківщині відремонтовані, але не здані

Відповідно до проєкту, у школі утеплили фасад, замінили всі віконні блоки і двері на нові, облаштували покрівлю та внутрішні приміщення, електромережу та мережу опалення замінили, здійснили ремонт систем водопостачання.

– Певний обсяг робіт проводився влітку, також були роботи, пов’язані з благоустроєм, утепленням фасаду, покрівлею. Вони велися надворі. Також роботи велися у період карантину, коли діти були вдома. Тому 1 вересня діти пішли до оновленої школи, – розповіла освітянка.

Заминка трапилася на етапі введення об’єкта в експлуатацію та отримання дозвільних документів. Проте й це питання у громаді зараз намагаються вирішити. Відповідні документи вже подали, а минулого тижня експерти вже обстежили ліцей. Загальна кошторисна вартість цього проєкту склала 34 мільйони гривень.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Марина Проценко

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович