02.03.2019 08:04
Просмотров: 2331

Харківщина на межі “ХНР”: п’ять років по захопленню будівлі ОДА (ВІДЕО)

Харківщина на межі “ХНР”: п’ять років по захопленню будівлі ОДА (ВІДЕО)

П’ять років тому сепаратисти взяли штурмом ХОДА, зняли український прапор та вивісили російський триколор.

Харківщина на межі “ХНР”: п’ять років по захопленню будівлі ОДА (ВІДЕО)

П’ять років тому першого березня на центральну площу міста вийшли кілька тисяч харків’ян аби висловити підтримку міській владі та виступити проти демонтажу пам’ятника Леніну. Багато з них були з георгіївськими стрічками. Перші дві години мітинг був мирним, потім – люди пішли на штурм облдержадміністрації. Спочатку прибрали металеві конструкції, якими прихильники євромайдану огородили головний вхід в будівлю, згодом – почали жбурляти каміння.

Аби потрапити у будівлю учасники мітингу розбивали вікна на першому поверсі. Після – почали виводити з обладміністрації євромайданівців, ставити на коліна та бити. Серед них був письменник Сергій Жадан. В той день станції метро «Університет» і «Держпром» були закриті, наземний громадський транспорт до центру Харкова не їхав, “швидкі” ж прибували до площі Свободи одна за одною.

Тисячі харків’ян спостерігали за тим, що відбувається, знімали все на мобільні телефони, над площею звучали крики “Росія!”. Згодом ті, хто штурмував будівлю, почали вивішувати російські прапори. Триколори з’явилися біля головного входу і на даху обладміністрації.

Юлія Бойко, кореспондентка

Вже ввечері 1 березня співробітники обладміністрації познімали триколори, які були вивішені з вікон і на даху. Та згодом над будинком знову замайорів жовто-блакитний стяг.

Під час зіткнень постраждали більше сотні осіб, семеро з них – молодше 18 років. Згодом правоохоронці заарештували декількох учасників штурму.

Віта Дубовик, речниця прокурора Харківської області

За березневим захопленням ми отримали на сьогодні вже 7 вироків обвинувальних з різними ступенями міри покарання від позбавлення волі до 5 років, обмеження волі та умовні вироки.

Серед затриманих – Гнат Кромський, більш відомий за прізвиськом “Топаз”. Рік тому його засудили до 8 років позбавлення волі. Однак з часом випустили на свободу завдяки «закону Савченко», за яким рік позбавлення волі прирівнюється до двох. Біля слідчого ізолятора активісти машину з Кромським заблокували.

Згодом в квітні 2014 проросійські активісти штурмом знову захопили обладміністрацію. В результаті спецоперації силовиків будівлю вдалося звільнити . Співкоординатор харківського Євромайдану Володимир Чистилин впевнений: після тих страшних подій Харків змінився

Володимир Чистилін, співкоординатор харківського Євромайдану

Це був шок. Я знаю багатьох харків’ян, які після 1 березня сказали, що вони ніколи вже не будуть жити в цьому місті. І це була подія, яка конслідувала і патріотичну спільноту, бо ми розуміли що все дуже серйозно, що ми на межі того, щоб не втратити Харків.

В кінотеатрі “Боммер” відбувся показ фільму-роздуму «Дні страху». Стрічку зняли під час подій у Харкові навесні 2014.

Источник: objectiv.tv

Автор: Юлія Бойко

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович