14.08.2020 07:45
Просмотров: 1080

Як США та ЄС хочуть покарати Лукашенка за жорстокість і фальсифікаціі

Як США та ЄС хочуть покарати Лукашенка за жорстокість і фальсифікаціі

Багато білорусів, які живуть у ЄС, вимагають від Євросоюзу рішучих дій. На фото - демонстрація в Берліні

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу у п'ятницю обговорять, як реагувати на підсумки президентських виборів і жорстке придушення протестів у Білорусі.

Як пише кореспондент ВВС Юрі Вендик, ЄС може знову запровадити не так давно скасовані санкції проти Лукашенка і його чиновників. Але побоюється штовхнути Білорусь в обійми Росії, кажуть європейські політики та експерти.

Екстрену відеонараду міністрів закордонних справ на тему Білорусі скликають з ініціативи Польщі, яку підтримали країни Балтії і Фінляндія.

Тим часом держсекретар США Майк Помпео вже припустив, що Вашингтон може припинити постачання нафти Білорусі чи запровадити інші санкції через події там.

Він сказав, що США ще остаточно не визначилися, як реагуватимуть на останні події у Білорусі, але готові разом з європейськими партнерами розглянути різні варіанти.

"США глибоко розчаровані тим, що вибори не були більш вільними і справедливими", - сказав пан Помпео.

Наміри ЄС

Центральні органи ЄС і деякі інші країни союзу ще на початку тижня пропонували обговорити Білорусь на черговій зустрічі міністрів у кінці серпня, але потім погодилися на позачергову нараду. Але включили в її порядок денний не тільки Білорусь, а й ситуацію в Лівані та відносини з Туреччиною.

"Ми маємо спонукати Лукашенка йти шляхом миру, розвивати відносини з Заходом і Європейським Союзом. Звичайно, якщо ситуація погіршиться, уникнути санкцій буде дуже складно", - сказав на початку тижня міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч.

У той же день про можливе повернення санкцій заявив і голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель.

"Ми стежимо за діями білоруської влади за нинішньої ситуації і проводимо глибоку переоцінку відносин ЄС з Білоруссю. Ця переоцінка може включати в тому числі заходи проти відповідальних за насильство, безпідставні арешти і фальсифікацію результатів виборів", - попередив Боррель.

Про те, що Євросоюз повинен переглянути рішення чотирирічної давності про скасування білоруських санкцій, цього тижня сказав і міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.

Вже жорстко

Як США та ЄС хочуть покарати Лукашенка за жорстокість і фальсифікаціі

Олександр Лукашенко на тлі російської анексії Криму та війни на Донбасі намагався виконувати роль "миротворця", чим домігся потеплішання відносин з ЄС. Але зараз ситуація зміниться

Колишній посол Британії в Мінську, а нині експерт Королівського інституту міжнародних відносин Чатем-хауз Найджел Гулд-Дейвіс зазначає, що заяви офіційних осіб ЄС вже звучать досить жорстко.

"Ми ще не знаємо, що у підсумку буде в Білорусі, але вже ясно, що це - гігантський крок назад для країни: не тільки репресії проти учасників протесту, а й те, що Світлану Тихановську видавили з країни, і те, що її змусили зробити ці заяви", - сказав Гулд-Дейвіс BBC News.

"Мене вразила жорсткість заяв, які вже зроблені главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйен і Жозепом Боррелем. Мова цих заяв зрозуміла і жорстока: буде серйозний перегляд відносин", - додав він.

На думку колишнього посла, ЄС щонайменше має ввести персональні санкції проти тих, хто причетний до нинішніх гонінь опозиції.

Водночас невибіркові економічні санкції, які зашкодили б усім жителям Білорусі, на думку Гулд-Дейвіса, запроваджувати не варто.

Рішення про санкції ухвалюють на самітах глав держав і урядів країн ЄС, міністри ж закордонних справ можуть узгодити позиції країн і запропонувати проєкт рішення саміту.

Колишній високопоставлений дипломат, нині експерт естонського Центру оборонних досліджень Калев Стойческу прогнозує, що ЄС щонайменше поверне ті персональні санкції, які діяли до 2016 року щодо майже 200 вищих чиновників Білорусії, включно з Лукашенком - інша реакція буде, за висловом Стойческу, "беззубою".

Як США та ЄС хочуть покарати Лукашенка за жорстокість і фальсифікаціі

Репресії проти опозиції ймовірно призведуть до відновлення санкцій проти білоруської влади

Із запровадженням якихось інших санкцій Євросоюзу, додає Стойческу, треба бути обережними.

"Я боюся, що ці санкції не стільки вдарять по Лукашенку і його режиму, правлячій верхівці, скільки по країні і звичайним громадянам, і це буде лити воду на російський млин. Скажуть: дивіться, Захід вам допомогти не може, тільки відштовхує і навіть карає, тому Росія - єдина, хто може вам допомогти ", - пояснює Калев Стойческу BBC News.

Один з провідних британських експертів з пострадянських країн, професор Університетського коледжу Лондона і експерт Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсон ще в липні писав, що у відносинах Заходу з Лукашенком склалася делікатна ситуація.

"З 2016 року західні країни намагалися зміцнити зв'язки з Білоруссю і важелі впливу на неї", - писав Вілсон.

"З 2014 року, після того, як в Україні вибухнула війна, вони підкреслювали свою підтримку незалежності Білорусі. З огляду на те, що ці ініціативи перебувають поки що на ранніх стадіях, санкції, безсумнівно, зроблять Білорусь більш ізольованою, економічно слабкою і більш вразливою перед російським впливом", - зауважував експерт.

На його думку, країнам Заходу буде складно одночасно і займати принципову позицію з прав людини, і підтримувати суверенітет Білорусі.

Тиск на еліти

Багато скептиків кажуть, що роки санкцій - європейських і американських - не змогли змінити ставлення Лукашенко до громадянських і політичних свобод, що показують і нинішні репресії щодо опозиції.

Колишній посол Британії в Білорусі Найджел Гулд-Дейвіс не згоден, що санкції зовсім ніяк не діяли.

"Було досить ясно видно, що Лукашенко все-таки волів би, щоб санкцій не було. Хоча вони ніколи не були серйозним обмежувачем, коли він вирішував, що головне для нього - відновити контроль і усунути загрози для його влади", - міркує Гулд-Дейвіс.

Крім того, у будь-якій системі влади, навіть найбільш авторитарній, лідер не може ухвалювати рішення без врахування думки свого оточення, нагадує Гулд-Девіс.

"Навколо нього - еліти, які не хочуть потрапляти під санкції. Тому треба намагатися зрозуміти, як відбувається процес ухвалення рішень в оточенні Лукашенка. Це непросто, система дуже закрита. Але це потрібно зрозуміти і враховувати у конфігурації санкцій", - вважає експерт.

На думку Гулд-Дейвіса, важливо також, щоб Євросоюз не тільки реагував на події постфактум, а й намагався діяти проактивно, даючи ясно зрозуміти представникам білоруської еліти (можливо, шляхом непублічних контактів), які нові заходи можуть бути у відповідь на якісь нові кроки білоруської влади.

23 роки санкцій

Як США та ЄС хочуть покарати Лукашенка за жорстокість і фальсифікаціі

Європа не може ігнорувати те, що відбувається у Білорусі

ЄС застосовує санкції проти правлячої верхівки Білорусі, то послаблюючи, то знову посилюючи їх, з 1997 року.

Загалом ці санкції були персональними і втілювалися у заборонах на в'їзд та заморожуванні активів у країнах Євросоюзу.

На початку 2016 року ЄС скасував санкції проти Лукашенка і ще 169 білоруських чиновників, суддів та силовиків, а також чотирьох компаній.

Це зробили після того, як Олександр Лукашенко відмовився відкрито підтримати агресію Росії щодо України, запропонував себе як посередника в регулюванні конфлікту, а також випустив у серпні 2015 року на свободу шістьох політв'язнів, включно з колишнім кандидатом у президенти на виборах 2010 року Миколою Статкевичем.

В цьому році під час передвиборчої кампанії Статкевича, що підтримав Світлану Тихановську, знову арештували, проти нього порушили нову кримінальну справу.

З усіх санкцій ЄС щодо Білорусі досі в силі залишаються ембарго на постачання зброї і, як пише ЄС в своїх документах, "коштів, які можуть використовуватися для внутрішніх репресій", а також персональні санкції проти чотирьох осіб, колишніх силовиків, причетних до зникнення і, ймовірно, вбивства в 1999-2000 роках політичних супротивників Лукашенка: колишнього голови Центрвиборчкому Віктора Гончара, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Захаренка та тележурналіста Дмитра Завадського.

У лютому 2020 року ці санкції в черговий раз рутинно продовжили ще на рік.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

28.03.2024 07:03    194
Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович