14.08.2019 10:40
Просмотров: 1241

Китай стягує війська до Гонконгу. ВІДЕО

Китай стягує війська до Гонконгу. ВІДЕО

Китай почав стягувати збройні сили до Гонконгу, де понад два місяці триває політична криза з багатомільйонними протестами

Про це в понеділок повідомляє Global TImes – видання, підконтрольне Компартії КНР, яке вважається її "рупором" з міжнародних питань, передає Хартія 97.

Сили Народної озброєної поліції КНР – внутрішніх військ, що знаходяться в підпорядкуванні у Міноборони, – концентруються в Шеньчжені, 10-мільйонному місті в провінції Гуандун, який межує з Гонконгом.

На відео, опублікованому Global TImes, колони з десятків бронетранспортерів і армійських автомобілів їдуть по шосе і міських вулицях.

Китайські медіа називають те, що відбувається підготовкою до "великомасштабних навчань", пише кореспондент CNN.

Народно-визвольна Армія Китаю одночасно опублікувала відео навчальних тренувань, де солдати, озброєні гвинтівками, отримують навички розгону натовпів людей за допомогою бронетехніки і водяних гармат.

Договір між Лондоном і Пекіном 1997 року вимагає, щоб до 2047 року в рамках принципу "одна країна – дві системи" Гонконг зберігає найширшу автономію, яка забороняє використовувати розквартирований в місті гарнізон армії для поліцейських функцій.

Народна озброєна поліція, втім, може бути задіяна при зверненні влади Гонконгу в разі "бунтів, заворушень, розгулу злочинності, терористичних атак та інших загроз громадському порядку".

Протести в Гонконзі, які почалися у відповідь на спробу прийняти закон про екстрадицію, який, як вважають учасники протесту, може використовуватися для боротьби з дисидентами, які втікали з материкового Китаю в Гонконг, тривають з початку літа.

На перший мітинг 9 липня вийшло близько мільйона чоловік, але незважаючи на це, законодавчі збори Гонконгу розпочали друге читання законопроекту, а поліція застосувала проти протестуючих сльозоточивий газ і гумові кулі.

Це спровокувало вуличний вибух. На наступний марш вийшла чверть населення Гонконгу, або майже два мільйони людей.

І хоча 9 липня глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам запевнила, що поправки в законопроект "мертві", це не зупинило хвилю протесту.

Крім відкликання закону про екстрадицію, протестуючі наполягають на створенні незалежної комісії з розбору дій поліції під час мітингів, скасування характеристики мітингів як «бунту» і амністії всіх затриманих, яких, за даними поліції, вже понад 500 осіб. Всім їм загрожує до 10 років в’язниці.

У понеділок 5 серпня в Гонконгзі пройшов найбільший в новітній історії страйк, до якої приєдналися працівники 14 тисяч компаній і установ.

Страйк викликав транспортний колапс у 8-мільйонному місті зі скасуванням 200 авіарейсів, паралічем залізничного транспорту і тимчасовою зупинкою метро.

Поліція активно застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі. Протестуючі у відповідь кидали пляшки із запальною сумішшю.

Жорстоке придушення студентських протестів в Пекіні на площі Тяньаньмень в 1989 році, в результаті якого, за різними даними, загинули від 200 до 1000 чоловік, на два роки перетворило Китай в міжнародного ізгоя і викликало падіння економіки.

Нове прояв жорстокості буде «абсолютно неприйнятним», заявив в понеділок лідер республіканської більшості в Сенаті США Мітч Макконнел.

«Народ Гонконгу хоробро протистоїть Комуністичній партії, яка намагається вкрасти їх автономію і свободу», – констатував він.

Источник: espreso.tv

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович