01.06.2021 10:19
Просмотров: 615

Конфлікт інтересів: за квітень до суду направлено 37 адмінпротоколів щодо порушень посадовців

Конфлікт інтересів: за квітень до суду направлено 37 адмінпротоколів щодо порушень посадовців

У квітні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило 37 порушень вимог і обмежень законодавства, що стосуються конфлікту інтересів, одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (статті 1727, 1724, 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Серед посадовців, які вчинили правопорушення: керівниця самостійного структурного підрозділу центрального апарату Державного бюро розслідувань, Голова місцевої державної адміністрації та колишній виконуючий обов’язки Голови Державної фіскальної служби України.

У чому суть порушень, які виявило НАЗК?

Серед найбільш розповсюджених та навпаки незвичних порушень, стосовно яких НАЗК склало протоколи у квітні, наступні:

● Керівник місцевої держадміністрації обіймав посади ще й у декількох підприємствах.

Голова місцевої державної адміністрації після початку роботи на публічній службі не полишив посади директорів в одразу декількох підприємствах. За цю роботу він ще й отримував заробітну плату.

Важливо: з дня, коли вас призначають на державну посаду, починає діяти обмеження на зайняття посад в органах управління підприємств, що мають на меті отримання прибутку.

● Нерухомість у подарунок.

Начальниця однієї із податкових інспекцій отримала у подарунок два гаражі на суму понад 160 000 грн від осіб, які не є її близькими особами.

Важливо: публічні службовці можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність (крім заборонених подарунків), лише якщо вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка (станом на 2021 рік – 2 270 грн), одноразово.

Натомість сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не може перевищувати 2 прожиткових мінімуми, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (станом на 2021 рік – 4 540 грн).

● Працівниця ДБР прийняла рішення щодо особи, з якою має неприязні стосунки.

Керівниця самостійного структурного підрозділу центрального апарату Державного бюро розслідувань підписала подання про преміювання своїх працівників. Одному з працівників було запропоновано встановити премію у розмірі 1%.

Під час підписання подання на премії у керівниці був приватний інтерес, зумовлений бажанням відреагувати на дії працівника. Адже напередодні підлеглий працівник ініціював проведення службового розслідування відносно своєї керівниці.

● Поліцейський розслідував справу щодо свого керівника.

Колишній заступник начальника відділу Головного управління Національної поліції здійснював досудове розслідування та вчиняв слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, де потерпілим, зокрема, був його керівник – начальник відповідного Головного управління Національної поліції.

● Призначення премії самому собі.

Серед тих, кому НАЗК вручило адміністративні протоколи за призначення додаткових виплат (премій, надбавок) самому собі: колишній виконуючий обов’язки Голови ДФС України. Розмір премій, які він собі призначив, був максимальним (30 % від посадового окладу), а розмір надбавки за інтенсивність праці коливався від 100 до 1000 % від його посадового окладу.

Звертаємо увагу, що в ситуації, коли посадовець стає виконувачем обов’язків, завжди виникає потенційний конфлікт інтересів, зумовлений можливістю реалізації певних службових повноважень щодо себе. За таких умов треба своєчасно повідомити про конфлікт інтересів у спосіб, визначений для відповідного керівника, а також утримуватись від реалізації повноважень стосовно себе поки конфлікт інтересів не буде врегульовано.

Детальніше про те, як врегулювати конфлікті інтересів, можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3oQVPaR.

Більше про конфлікт інтересів за посиланням: https://bit.ly/2RPufib.

Источник: nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович