12.11.2021 08:09
Просмотров: 714

Лукашенко погрожує зупинити транзит вантажів та газу до Євросоюзу. В ЄС заявили, що не дозволять залякати себе

Лукашенко погрожує зупинити транзит вантажів та газу до Євросоюзу. В ЄС заявили, що не дозволять залякати себе

Олександр Лукашенко погрожує перекрити транзит вантажів та газу через територію Білорусі до Євросоюзу. Це може бути зроблено у відповідь на нові санкції проти Мінська, які готують країни ЄС. Про готовність до таких заходів Лукашенко заявив 11 листопада на зустрічі з урядом, повідомляє державне агентство БелТА.

«А якщо ми закриємо транзит через Білорусь? Через Україну не пройде: там російський кордон закритий. Через Прибалтику (радянська назва країн Балтії – ред.) доріг немає. Якщо ми закриємо для поляків і, приміром, для німців, що буде тоді? Ми не повинні, захищаючи свій суверенітет та незалежність , зупинятися ні перед чим. Ми обігріваємо Європу, вони нам ще загрожують, що закриють кордон. А якщо ми перекриємо природний газ туди?» – цитує Лукашенка агентство.

Через білоруську територію проходить російський газопровід Ямал – Європа, залізниця використовується Китаєм для транзиту вантажів у рамках програми «Один пояс – один шлях», автотрасами проходить приблизно дві третини автомобільних перевезень із Європи до Росії. На транспортні послуги припадає до 47 відсотків експорту у білоруській економіці, ця частка могла зрости після запровадження міжнародних санкцій проти режиму Лукашенка.

Євросоюз планує розширити санкції проти Мінська наступного тижня – через роль Білорусі в міграційній кризі на кордоні з країнами ЄС.

Європейський союз не дозволить самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку залякати себе погрозами перекрити постачання російського газу до Європи.

Про це заявила речниця Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

"Щодо газу, це буде новий інструмент гібридних атак, який додається до чинної ситуації з мігрантами. Ми бачимо погрози, але ми чітко заявили, що не дамо себе залякати", - сказала речниця.

Вона також процитувала президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн, яка у Вашингтоні заявила, що президент РФ Владімір Путін може вплинути на білоруський режим.

"І ми запрошуємо його спробувати вмовити білоруську владу припинити ці гібридні атаки, які не йдуть ні кому на користь", - додала речниця.

В Єврокомісії також нагадали, що ЄС вже запровадив чотири раунди санкцій проти режиму Лукашенка і зараз тривають дискусії щодо нових санкцій.

"Газ – важливий ресурс і він не повинен використовуватися у геополітичних суперечках. Так само і люди не мають використовуватися", - заявили в Брюсселі.

Лукашенко у четвер заявив, що може перекрити газопровід "Ямал-Європа" у разі, якщо Європа вирішить закрити кордон.

Нагадаємо, 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Після кількох спроб штурму кордону, що виявились невдалими, вони розбили табір і відтоді залишаються у ньому.

У Польщі кажуть, що загалом з білоруського боку поруч з кордоном може перебувати кілька тисяч людей, а в цілому в країні - до 15 тисяч іноземців, які збираються нелегально перетнути кордон ЄС.

По материалам: radiosvoboda.org, epravda.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    269
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович